Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jehněčí maso, zelí, kapusta, klobásky. Regionální potraviny bodují

  16:20aktualizováno  16:20
Jehněčí maso se opět vrací na jídelníček. Na Valašsku, kde se chovají ovce, má jeho využívání dlouhou tradici. Lidé si mohou navíc koupit čerstvé maso přímo od místních farmářů.

Jehněčí hřbet se škubanci | foto: MF DNES

"Lidé chtějí vyzkoušet něco nového, běžně je to pořád dokola kuřecí či vepřové. I doma chtějí zkusit něco gurmánského. Je to o dostupnosti a receptech," uvedl Pavel Václavík, který je šéfkuchařem hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. "A to přesto, že je dražší," říká.

Jehněčí má na Valašsku velkou tradici. "Nejtypičtější je jehněčí vývar s bramborami a kořenovou zeleninou. Maso se taky přidávalo k zelí, kapustě i bramborám. Dělají se z něj klobásy, často se míchá s vepřovým masem, klobásy jsou šťavnatější a chutnější," podotkl Václavík.

V regionu není problém ovce koupit přímo do farmářů. "Tady je to snazší, často někdo z rodiny chová nebo seženou od známých. Začínají se opět ovcemi spásat louky, je to na dobré cestě," řekl kuchař. Stále víc se podle něj chovají masná plemena, která jsou lepší, dříve to byly spíše ovce na vlnu a ty měly tužší maso.

Využívání jehněčího v kuchyni propagovala také soutěž o nejlepší recept, kterou hotel Lanterna vyhlásil již třetím rokem. Kuchaři vybírali ze sedmi desítek receptů, za nejlepší označili recept na jehněčí maso se slivovicovou vůní od Radima Vilkoše z Ostravy.

Vybrané recepty, zejména ty, které využívaly regionální suroviny a byly něčím ojedinělé, vyzkoušeli také hosté hotelu. "Jehněčí maso se slivovicovou vůní mělo největší ohlas u poroty i hostů restaurace. Chuť švestek k jehněčímu masu skvěle ladí," poznamenal Václavík, kterému se líbil také recept na jehněčí maso s dušeným šťovíkem. "Rád obohacuji jídelníček dostupnými, sezonními surovinami z volné přírody, proto mě tento recept vysloveně potěšil. Pokud zrovna není sezona šťovíků, můžete je nahradit rebarborou, která je podobně nakyslá," podotkl Václavík.

Některé recepty restaurace zařadí do své nabídky. V minulých letech v soutěži o nejlepší recept posílali lidé své tipy na libovolné pokrmy typické pro valašskou kuchyni, loni se hodnotily recepty s králičím masem.

Autoři: ,



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Další z rubriky

Maso na jerky musí být co nejčerstvější! Z něj je připravíte i doma

Hovězí jerky zvládnete připravit i doma, základem je čerstvé maso a čistota v...

Sušení masa není ani v domácích podmínkách problém. Získáte zásobu energie, po které můžete po celé týdny sáhnout...

VIDEO: Je čas odstrojit stromeček. Víte, kam s ním?

Odstrojené stromečky do popelnice nepatří.

Tradice říká, že na Tři krále by se měl odstrojit stromeček. Teď jde jen o to, zbavit se ho tak, aby zbytečně...

Každý šestý Čech žije v budově, která ničí jeho zdraví, říká studie

Plíseň je jednou z nejčastější vadou bydlení.

Studie Healthy Homes Barometer 2017, která sleduje souvislosti mezi zdravím obyvatelstva a stavem budov, ukázala, že je...

Najdete na iDNES.cz