Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jehněčí maso, zelí, kapusta, klobásky. Regionální potraviny bodují

  16:20aktualizováno  16:20
Jehněčí maso se opět vrací na jídelníček. Na Valašsku, kde se chovají ovce, má jeho využívání dlouhou tradici. Lidé si mohou navíc koupit čerstvé maso přímo od místních farmářů.

Jehněčí hřbet se škubanci | foto: MF DNES

"Lidé chtějí vyzkoušet něco nového, běžně je to pořád dokola kuřecí či vepřové. I doma chtějí zkusit něco gurmánského. Je to o dostupnosti a receptech," uvedl Pavel Václavík, který je šéfkuchařem hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. "A to přesto, že je dražší," říká.

Jehněčí má na Valašsku velkou tradici. "Nejtypičtější je jehněčí vývar s bramborami a kořenovou zeleninou. Maso se taky přidávalo k zelí, kapustě i bramborám. Dělají se z něj klobásy, často se míchá s vepřovým masem, klobásy jsou šťavnatější a chutnější," podotkl Václavík.

V regionu není problém ovce koupit přímo do farmářů. "Tady je to snazší, často někdo z rodiny chová nebo seženou od známých. Začínají se opět ovcemi spásat louky, je to na dobré cestě," řekl kuchař. Stále víc se podle něj chovají masná plemena, která jsou lepší, dříve to byly spíše ovce na vlnu a ty měly tužší maso.

Využívání jehněčího v kuchyni propagovala také soutěž o nejlepší recept, kterou hotel Lanterna vyhlásil již třetím rokem. Kuchaři vybírali ze sedmi desítek receptů, za nejlepší označili recept na jehněčí maso se slivovicovou vůní od Radima Vilkoše z Ostravy.

Vybrané recepty, zejména ty, které využívaly regionální suroviny a byly něčím ojedinělé, vyzkoušeli také hosté hotelu. "Jehněčí maso se slivovicovou vůní mělo největší ohlas u poroty i hostů restaurace. Chuť švestek k jehněčímu masu skvěle ladí," poznamenal Václavík, kterému se líbil také recept na jehněčí maso s dušeným šťovíkem. "Rád obohacuji jídelníček dostupnými, sezonními surovinami z volné přírody, proto mě tento recept vysloveně potěšil. Pokud zrovna není sezona šťovíků, můžete je nahradit rebarborou, která je podobně nakyslá," podotkl Václavík.

Některé recepty restaurace zařadí do své nabídky. V minulých letech v soutěži o nejlepší recept posílali lidé své tipy na libovolné pokrmy typické pro valašskou kuchyni, loni se hodnotily recepty s králičím masem.

Autoři: ,



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

PET lahve nepoužívejte opakovaně, nikdo za ně pak neručí, varují odborníci

PET lahve nepoužívejte opakovaně, tvrdí odborníci.

Plastové lahve jsou sice opředeny nejrůznějšími mýty o tom, jak škodí našemu zdraví. Odborníci se však údajného...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

Najdete na iDNES.cz