Jeseter je pravěké monstrum. Dnes ho najdete hlavně na soukromých revírech

aktualizováno 
Zmíníte-li se někomu o jeseterovi, většina lidí si vzpomene na Rusko a kaviár. V minulých časech, dokud bylo ještě jeseterů mnoho, byl kaviárový chlebíček výživný a dostatečně levný, aby uživil i ty nejchudší zemědělce po celodenní dřině na poli.

Jeseteři jsou velmi aktivní i v teplé vodě. | foto: archiv časopisu Kajman

Koncem 19. století jikry (v Rusku známé jako ikra) zachutnaly členům císařského ruského dvora a prohlásili je za národní lahůdku. Na začátku 19. století se pak tyto malé jikry staly ozdobou koktejlových společností po celém světě. To také spolu s regulacemi řek zásadně ovlivnilo velikosti populace některých druhů jeseterů.

Nejstarší zástupci jeseterů se objevili již v období svrchní křídy asi před 80 miliony let.

Jeseter je fascinující rybou, jejíž vzhled ani životní prostředí se do 20. století prakticky nezměnily. Celkem existuje 26 druhů jeseterů a většina z nich dorůstá do obrovských rozměrů a může žít i 50 let a déle. 

V dnešní době se však v evropských řekách vyskytuje jen zřídka. Je po právu považován za jednu z největších ryb, na kterou je možné v našich vodách narazit.

Ryba soukromých vod

Dnešní omezené stavy jeseterů jsou jedním z největších problémů pro ochránce přírody zabývající se ichtyofaunou v Evropě. Druh, který byl kdysi ve větších řekách široce rozšířen, je vážně ohrožen. 

Fotogalerie

V mnoha oblastech byl důležitým zdrojem potravy a bohatství. Znečišťování a přehrazování řek v kombinaci s přílišným lovem tuto obrovskou rybu téměř vyhubily. Ještě v 19. století byl zaznamenán výskyt jesetera velkého v pražské Vltavě a největší jeseterovité ryby, vyzy velké, v řece Moravě.

Znaky

Není náhodou, že největší rybou, která kdy v českých zemích byla ulovena, se stal tři metry dlouhý a metr široký jeseter velký, kterého v roce 1577 vytáhli z Labe litoměřičtí rybáři. Dnes se však již v našich svazových vodách vyskytují jen opravdu výjimečně. Nezbývá tedy, než se vypravit na nějakou soukromou vodu, kde se dnes tyto krásné archaické ryby běžně vyskytují.

Jesetera poznáte podle dlouhého štíhlého těla a kostnaté členité hlavy s řadou vousků. Malá, měkká a bezzubá tlama jesetera je umístěna ve spodní části hlavy a může se vysunout jako trubička, kterou jeseter používá k nasávání potravy ze dna. 

Ocas je podobný žraločímu a páteř probíhá vzhůru do horní poloviny ploutve. K nejznámějším druhům, se kterými se u nás na soukromých vodách můžeme setkat, patří jeseter sibiřský, jeseter ruský, jeseter hvězdnatý, jeseter bílý, jeseter malý či vyza velká.

Místo a doba lovu

Když se vypravíte na nějakou vodu cíleně na jesetery, vždy se snažte vybírat ta nejhlubší místa, nejlépe přímo na hrázi, kde břeh spadá strmě do hloubky. V takovém případě nelovíte dál než 15 až 20 metrů od břehu. 

Šanci na ulovení této ryby máte v podstatě celý rok od jara do podzimu, konec konců se nám tato možnost naskýtá i při lovu na dírkách, který se často na soukromých revírech provozuje. Jako nejúspěšnější pro lov jeseterů se osvědčilo podmračené počasí s mírným větrem, ale mnoho jeseterů nachytáte i během letních jasných a horkých dnů.

Náčiní a nástrahy

Co se týče náčiní, nijak se neliší od toho, které se běžně používá pro lov kaprů. I když je pravdou, že například vyza kolem 50 kg vám vaši kaprařskou sestavu pořádně prověří, dejte pozor na její pevnost a bezchybnost. 

Pro lov jeseterů ještě větších váhových kategorií (dnes již v Evropě najdeme vody, kde můžeme ulovit jesetery až ke 100 kilogramům) lze samozřejmě použít i sumcového vybavení.

Přirozenou potravou jesetera jsou vodní korýši, hmyz i drobné rybky. Snadno se však přeorientuje na jinou potravu. V umělých chovech jsou jeseteři krmeni speciálními granulemi. 

Při hledání potravy se pohybují v hejnech u dna, kde jim také musíte nabídnout nástrahu. Při lovu jeseterů se doporučuje vždy místo před samotným lovem masivněji provnadit. 

Dávka krmení musí být dostatečná, aby zaujala a zastavila proplouvající hejno velkých ryb. Ideální je k tomuto účelu používat směs pelet a boilie. Na první zákrm se nebojte použít klidně 10 kilogramů tohoto mixu. 

Tyto dobroty rozprostřete na plochu přibližně tří čtverečních metrů. Mezi nejoblíbenější jeseteří nástrahy patří jednoznačně boilie vyrobené z ostře vonící směsi mořských produktů. Ta přitahuje jesetery skutečně jako magnet.

Za ideální průměr boilie pro lov jeseterů je přibližně 20 mm, takové je větší jeseter schopen zvednout a zároveň eliminujete záběry menších ryb. Samozřejmě můžete nastražit i pelety, kousek ryby či krevetu. Za zmínku určitě stojí to, že někteří rybáři loví jesetery cíleně na sýr romadur.

Jeseter je velmi zdatný soupeř a bojovník. Zdolávání navíc často doprovází výskoky nad hladinu, kde se vám tato nádherná ryba ukáže v plné kráse. Její lov je pro mnohé téměř návykový, proto je dost dobře možné, že jakmile ho jednou vyzkoušíte, budete se k němu často znovu vracet.

Devatenáctiletý Kanaďan chytil obřího osmdesátiletého jesetera:

Autor:
Témata: Rybaření, Rusko, Labe, Vltava

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

Sledujte vítr, experimentujte s boilies. Sedm tipů, jak na kapry v květnu

Kapr chycený Radkem Filipem letos při aktivním vyhledávání kaprů na...

Každá roční doba vyžaduje specifický přístup při lovu kaprů – naší suverénně nejoblíbenější ryby. Pokud se dovedeme...

Rybář Jakub Vágner má nový projekt. Z Katlova chce mít rodinný areál

Molo 4

Cestovatel a rybář Jakub Vágner se po úspěšném projektu Návrat přírody do škol, v rámci kterého přednášel na školách o...

Rybáři budou od dubna chytat déle. Liberálnější návrh však neprošel

Jaro přináší k vodám naději, v březnu se doposud mohlo chytat jenom od 5 do 21...

Po bouřlivých debatách mezi rybáři se s účinností od 1. dubna 2018 upravuje denní doba lovu ryb na mimopstruhových...

Nádherná proměna: Kuchyně se díky odborníkům stala skutečným srdcem domova
Nádherná proměna: Kuchyně se díky odborníkům stala skutečným srdcem domova

Paní Jana si ve svém životě prožila mnoho těžkých chvil. Příběh dvakrát rozvedené samoživitelky tří dětí by vydal na několikadílný román. Ačkoliv poslední rok nebyl pro paní Janu jednoduchý, potkalo ji i štěstí splnil se jí její velký sen. V soutěži společnosti Wüstenrot totiž vyhrála hlavní cenu – novou kuchyni v hodnotě 150 000 Kč. Konečně to tedy vypadá, že už se blýská na lepší časy. A že to bylo potřeba…

Najdete na iDNES.cz