Vysílač a horský hotel v jednom je natolik výraznou futuristickou dominantou severních Čech, že se přímo nabízelo, aby měl dort tvar Ještědu. Markéta zvolila rozumný kompromis: dort se skutečně snaží napodobit tvar ještědského vrcholu, na něm teprve sedí vlastní stavba vysílače a hotelu, vymodelovaná z marcipánu.
Dort ve tvaru Ještědu |
Vlastní "kopec" Markéta vytvoří z čokoládového korpusu, který kombinuje s citronovým krémem. Následuje dotvarování celého kopce a pečlivé potření celého povrchu krémem. Pak je teprve možné dort potáhnout vyváleným plátem marcipánové hmoty: tvarování korpusu i potažení dortu je krásně vidět na článkovém videu. Na kompletní vznik dortu se mohou podívat diváci televize Prima v pondělí večer po osmé.
Kopec je ještě dozdobený kousky marcipánové hmoty vymodelované do tvaru kamenů, i speciálním dražé, které vypadá jako kamenná drť. Nechybí ani trsy trávy, které není problém vytvořit pomocí lisu na česnek. A aby byla iluze vrcholu probouzejícího se po dlouhé zimě do jara dokonalá, poprášila nakonec Markéta celý kopec moučkovým cukrem, který připomíná odtávající sníh.
S vytvářením marcipánového hotelu s vysílačem si Markéta hrála opravdu dlouho, nebylo to jednoduché. Aby se například nezhroutila jeho věž, musela ji vyztužit špejlí a nechat vytvrdnout. Na dort marcipánový model posadili až na místě a následně ho uchránili porcování.
"Škoda, že se toho nedožil Hubáček, měl by radost," byla první slova architekta Otakara Binara, tvůrce původního interiéru, když mu Milena Lánská za sdružení Ještěd 73 dort předávala. Šťastná, že jim s rekonstrukcí salonku, který by měl po dokončení vypadat téměř jako před čtyřiceti lety, architekt Binar pomáhá. A to i přes skutečnost, že se do úplně původního stavu interiér Ještědu jen těžko vrátí. Podstatná část jeho původního zařízení totiž chybí (více v článku zde).
Architekt Karel Hubáček, autor návrhu futuristické stavby, za který v roce 1969 získal prestižní Perretovu cenu, zemřel v roce 2011 (více zde).