Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Ještěd jako dort pro architekta Binara, tvůrce původního interiéru

  10:40aktualizováno  10:40
Liberecký vysílač a horský hotel v jednom slaví letos čtyřicetiny. Na obnově interiéru salonku se spolu s občanským sdružením Ještěd 73 podílí také architekt Binar, tvůrce původního interiéru. Jako poděkování za spolupráci mu sdružení nechalo připravit překvapení, dort od jablonecké cukrářky Markéty Krajčovičové.

Dort Ještěd na Ještědu. Houpací hnízda v pozadí byla sice původně potažená kožešinou, jejich tvar je ale původní. | foto: Prima TV

Vysílač a horský hotel v jednom je natolik výraznou futuristickou dominantou severních Čech, že se přímo nabízelo, aby měl dort tvar Ještědu. Markéta zvolila rozumný kompromis: dort se skutečně snaží napodobit tvar ještědského vrcholu, na něm teprve sedí vlastní stavba vysílače a hotelu, vymodelovaná z marcipánu. 

Dort ve tvaru Ještědu

Vlastní "kopec" Markéta vytvoří z čokoládového korpusu, který kombinuje s citronovým krémem. Následuje dotvarování celého kopce a pečlivé potření celého povrchu krémem. Pak je teprve možné dort potáhnout vyváleným plátem marcipánové hmoty: tvarování korpusu i potažení dortu je krásně vidět na článkovém videu. Na kompletní vznik dortu se mohou podívat diváci televize Prima v pondělí večer po osmé.

Kopec je ještě dozdobený kousky marcipánové hmoty vymodelované do tvaru kamenů, i speciálním dražé, které vypadá jako kamenná drť. Nechybí ani trsy trávy, které není problém vytvořit pomocí lisu na česnek. A aby byla iluze vrcholu probouzejícího se po dlouhé zimě do jara dokonalá, poprášila nakonec Markéta celý kopec moučkovým cukrem, který připomíná odtávající sníh.

Marcipánovou věž musela Markéta nejprve vyztužit špejlí
Tvorba detailů na marcipánovém modelu Ještědu
Marcipánový Ještěd na dortu potaženém marcipánem

S vytvářením marcipánového hotelu s vysílačem si Markéta hrála opravdu dlouho, nebylo to jednoduché. Aby se například nezhroutila jeho věž, musela ji vyztužit špejlí a nechat vytvrdnout. Na dort marcipánový model posadili až na místě a následně ho uchránili porcování. 

"Škoda, že se toho nedožil Hubáček, měl by radost," byla první slova architekta Otakara Binara, tvůrce původního interiéru, když mu Milena Lánská za sdružení Ještěd 73 dort předávala. Šťastná, že jim s rekonstrukcí salonku, který by měl po dokončení vypadat téměř jako před čtyřiceti lety, architekt Binar pomáhá. A to i přes skutečnost, že se do úplně původního stavu interiér Ještědu jen těžko vrátí. Podstatná část jeho původního zařízení totiž chybí (více v článku zde).    

Architekt Karel Hubáček, autor návrhu futuristické stavby, za který v roce 1969  získal prestižní Perretovu cenu, zemřel v roce 2011 (více zde).

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

Najdete na iDNES.cz