Ještěd jako dort pro architekta Binara, tvůrce původního interiéru

  10:40aktualizováno  10:40
Liberecký vysílač a horský hotel v jednom slaví letos čtyřicetiny. Na obnově interiéru salonku se spolu s občanským sdružením Ještěd 73 podílí také architekt Binar, tvůrce původního interiéru. Jako poděkování za spolupráci mu sdružení nechalo připravit překvapení, dort od jablonecké cukrářky Markéty Krajčovičové.

Dort Ještěd na Ještědu. Houpací hnízda v pozadí byla sice původně potažená kožešinou, jejich tvar je ale původní. | foto: Prima TV

Vysílač a horský hotel v jednom je natolik výraznou futuristickou dominantou severních Čech, že se přímo nabízelo, aby měl dort tvar Ještědu. Markéta zvolila rozumný kompromis: dort se skutečně snaží napodobit tvar ještědského vrcholu, na něm teprve sedí vlastní stavba vysílače a hotelu, vymodelovaná z marcipánu. 

Dort ve tvaru Ještědu

Vlastní "kopec" Markéta vytvoří z čokoládového korpusu, který kombinuje s citronovým krémem. Následuje dotvarování celého kopce a pečlivé potření celého povrchu krémem. Pak je teprve možné dort potáhnout vyváleným plátem marcipánové hmoty: tvarování korpusu i potažení dortu je krásně vidět na článkovém videu. Na kompletní vznik dortu se mohou podívat diváci televize Prima v pondělí večer po osmé.

Kopec je ještě dozdobený kousky marcipánové hmoty vymodelované do tvaru kamenů, i speciálním dražé, které vypadá jako kamenná drť. Nechybí ani trsy trávy, které není problém vytvořit pomocí lisu na česnek. A aby byla iluze vrcholu probouzejícího se po dlouhé zimě do jara dokonalá, poprášila nakonec Markéta celý kopec moučkovým cukrem, který připomíná odtávající sníh.

Marcipánovou věž musela Markéta nejprve vyztužit špejlí
Tvorba detailů na marcipánovém modelu Ještědu
Marcipánový Ještěd na dortu potaženém marcipánem

S vytvářením marcipánového hotelu s vysílačem si Markéta hrála opravdu dlouho, nebylo to jednoduché. Aby se například nezhroutila jeho věž, musela ji vyztužit špejlí a nechat vytvrdnout. Na dort marcipánový model posadili až na místě a následně ho uchránili porcování. 

"Škoda, že se toho nedožil Hubáček, měl by radost," byla první slova architekta Otakara Binara, tvůrce původního interiéru, když mu Milena Lánská za sdružení Ještěd 73 dort předávala. Šťastná, že jim s rekonstrukcí salonku, který by měl po dokončení vypadat téměř jako před čtyřiceti lety, architekt Binar pomáhá. A to i přes skutečnost, že se do úplně původního stavu interiér Ještědu jen těžko vrátí. Podstatná část jeho původního zařízení totiž chybí (více v článku zde).    

Architekt Karel Hubáček, autor návrhu futuristické stavby, za který v roce 1969  získal prestižní Perretovu cenu, zemřel v roce 2011 (více zde).

Autor:



Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Další z rubriky

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....

VIDEO: Přines, vyber si a odnes. Celý týden se na Žižkově swapuje

Swap se neobejde bez dobrovolníků, kteří donesené věci pomáhají vážit a třídit.

Přines, co chceš poslat dál. Vyber si, co potřebuješ, nebo se ti to líbí a odnes si to. V množství ti ani v jednom...

Pohlreich se loučí s Ano, šéfe! s nostalgií a třemi hvězdami pro putyku

Svážení piva a cestu sudů do sklepa pomocí klasické kladky obdivoval šéf už...

Přestrojit do dnešní univerzální podoby interiér i jídelní lístek staré dobré hospody, to nebyl v roce 2015 úplně...



Najdete na iDNES.cz