Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jestli chcete mlíčí a jikry, kupte si většího kapra

  12:00aktualizováno  12:00
Pět tipů na koupi ideální ryby pro štědrovečerní stůl vám pomůže obstarat si šupináče, který na stole nezklame. Spoléhejte na své oči a dívejte se pozorně.

Kapři ve stánkovém prodeji

Na ulicích už stojí kádě s mrskajícími se vánočními kapry a prodejci se svižně ohánějí podběráky. Nepodléhejte však sentimentu, zachovejte zdravý rozum a spotřebitelskou obezřetnost i v emotivní předvánoční době. Při nákupu kapra na štědrovečerní stůl je dobré mít na paměti několik základních doporučení.

"Obecně platí, že kapra je nejlepší nakupovat přímo od chovatele, a to jak na sádkách, tak prodejnách ryb, kteří nakupují přímo od chovatelů," radí produkční rybář ing. Pavel Míšek. "Ne každý má ale tu možnost," připouští a shrnuje nejdůležitější zásady do užitečné pětky.

True

Volte prodejce, kteří mají řádně vedený stánek, tedy patřičně označený s uvedením původu prodávaných kaprů.

True

Zkontrolujte si pohledem kvalitu ryb v kádích. Nesmí být poraněné nebo potlučené. Dejte si také pozor, aby nebyly přidušené, tedy zda neplavou na boku či dokonce břichem vzhůru.

True

V kádích by měl mít prodejce čistou vodu, aby zákazník na rybu viděl.

True

Při výběru velikosti kupovaného kapra se nejspíš rozhodujete podle potřeb rodiny, ale také podle toho, zda chcete vařit rybí polévku. Pokud je rodina menší a chce menšího kapra, je tu ale menší šance, že kapr bude mít jikry nebo mlíčí do polévky.

Mlíčák dospívá do pohlavní zralosti ve třech letech, zatímco jikernačka zpravidla ve čtyřech letech. Proto pokud počítáte s polévkou, kupujte kapry větší, nad 2,5 kilogramu. Téměř s jistotou tak budete mít dost surovin na rybí polévku. Je tedy třeba vybírat z ryb označených jako "kapr výběr".

True

Nejvhodnější je nechat si kapra zabít na místě přímo od prodejce. Vykuchaného pak uložte do lednice. Porcujte ho až teprve před samotnou kuchyňskou úpravou. Pokud nemáte rádi rybí kůži, kupte si lysého kapra a kůži stáhněte. U šupináče stačí oškrábat šupiny, kůže je tenčí a není třeba ji odstraňovat.

Autor:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Další z rubriky

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.