Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jestli chcete mlíčí a jikry, kupte si většího kapra

  12:00aktualizováno  12:00
Pět tipů na koupi ideální ryby pro štědrovečerní stůl vám pomůže obstarat si šupináče, který na stole nezklame. Spoléhejte na své oči a dívejte se pozorně.

Kapři ve stánkovém prodeji

Na ulicích už stojí kádě s mrskajícími se vánočními kapry a prodejci se svižně ohánějí podběráky. Nepodléhejte však sentimentu, zachovejte zdravý rozum a spotřebitelskou obezřetnost i v emotivní předvánoční době. Při nákupu kapra na štědrovečerní stůl je dobré mít na paměti několik základních doporučení.

"Obecně platí, že kapra je nejlepší nakupovat přímo od chovatele, a to jak na sádkách, tak prodejnách ryb, kteří nakupují přímo od chovatelů," radí produkční rybář ing. Pavel Míšek. "Ne každý má ale tu možnost," připouští a shrnuje nejdůležitější zásady do užitečné pětky.

True

Volte prodejce, kteří mají řádně vedený stánek, tedy patřičně označený s uvedením původu prodávaných kaprů.

True

Zkontrolujte si pohledem kvalitu ryb v kádích. Nesmí být poraněné nebo potlučené. Dejte si také pozor, aby nebyly přidušené, tedy zda neplavou na boku či dokonce břichem vzhůru.

True

V kádích by měl mít prodejce čistou vodu, aby zákazník na rybu viděl.

True

Při výběru velikosti kupovaného kapra se nejspíš rozhodujete podle potřeb rodiny, ale také podle toho, zda chcete vařit rybí polévku. Pokud je rodina menší a chce menšího kapra, je tu ale menší šance, že kapr bude mít jikry nebo mlíčí do polévky.

Mlíčák dospívá do pohlavní zralosti ve třech letech, zatímco jikernačka zpravidla ve čtyřech letech. Proto pokud počítáte s polévkou, kupujte kapry větší, nad 2,5 kilogramu. Téměř s jistotou tak budete mít dost surovin na rybí polévku. Je tedy třeba vybírat z ryb označených jako "kapr výběr".

True

Nejvhodnější je nechat si kapra zabít na místě přímo od prodejce. Vykuchaného pak uložte do lednice. Porcujte ho až teprve před samotnou kuchyňskou úpravou. Pokud nemáte rádi rybí kůži, kupte si lysého kapra a kůži stáhněte. U šupináče stačí oškrábat šupiny, kůže je tenčí a není třeba ji odstraňovat.

Autor:



Nejčtenější

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Zahradu s biotopem buduje rodina jako jedinečné království

Jezírko bylo tím prvním, co Piherovi na své zahradě vybudovali. Teprve pak se...

Holou parcelu bez jediného stromu koupili v malebné jihočeské vesničce před sedmi lety na stavbu rodinného domu a spolu...

Další z rubriky

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz