Jestli chcete mlíčí a jikry, kupte si většího kapra

  12:00aktualizováno  12:00
Pět tipů na koupi ideální ryby pro štědrovečerní stůl vám pomůže obstarat si šupináče, který na stole nezklame. Spoléhejte na své oči a dívejte se pozorně.

Kapři ve stánkovém prodeji

Na ulicích už stojí kádě s mrskajícími se vánočními kapry a prodejci se svižně ohánějí podběráky. Nepodléhejte však sentimentu, zachovejte zdravý rozum a spotřebitelskou obezřetnost i v emotivní předvánoční době. Při nákupu kapra na štědrovečerní stůl je dobré mít na paměti několik základních doporučení.

"Obecně platí, že kapra je nejlepší nakupovat přímo od chovatele, a to jak na sádkách, tak prodejnách ryb, kteří nakupují přímo od chovatelů," radí produkční rybář ing. Pavel Míšek. "Ne každý má ale tu možnost," připouští a shrnuje nejdůležitější zásady do užitečné pětky.

True

Volte prodejce, kteří mají řádně vedený stánek, tedy patřičně označený s uvedením původu prodávaných kaprů.

True

Zkontrolujte si pohledem kvalitu ryb v kádích. Nesmí být poraněné nebo potlučené. Dejte si také pozor, aby nebyly přidušené, tedy zda neplavou na boku či dokonce břichem vzhůru.

True

V kádích by měl mít prodejce čistou vodu, aby zákazník na rybu viděl.

True

Při výběru velikosti kupovaného kapra se nejspíš rozhodujete podle potřeb rodiny, ale také podle toho, zda chcete vařit rybí polévku. Pokud je rodina menší a chce menšího kapra, je tu ale menší šance, že kapr bude mít jikry nebo mlíčí do polévky.

Mlíčák dospívá do pohlavní zralosti ve třech letech, zatímco jikernačka zpravidla ve čtyřech letech. Proto pokud počítáte s polévkou, kupujte kapry větší, nad 2,5 kilogramu. Téměř s jistotou tak budete mít dost surovin na rybí polévku. Je tedy třeba vybírat z ryb označených jako "kapr výběr".

True

Nejvhodnější je nechat si kapra zabít na místě přímo od prodejce. Vykuchaného pak uložte do lednice. Porcujte ho až teprve před samotnou kuchyňskou úpravou. Pokud nemáte rádi rybí kůži, kupte si lysého kapra a kůži stáhněte. U šupináče stačí oškrábat šupiny, kůže je tenčí a není třeba ji odstraňovat.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

OBRAZEM: Mláďata zvířat celého světa v podzimních kulisách Zoo Praha

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o...

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o letošním krásném podzimu obdivovat...

Najdete na iDNES.cz