Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jídlo je v tiskárně... V New Yorku vymysleli funkční stroj na amarouny

aktualizováno 
Jídlo připravené speciální 3D tiskárnou se možná uplatní v blízké budoucnosti. Zadáte počítači příkaz a on vám vytiskne oběd. Představu dosud prezentovanou jen ve filmech sci-fi žánru prezentovali v praktické podobě vědci z New Yorku.

Velké stříkačky postupně vrství jídlo | foto: Dvice

3D tiskárny se v současné době používají pro trojrozměrné vyřezávání a modelování v průmyslu. Tuto myšlenku rozšířili vědci z newyorské Cornellovy univerzity. Velké injekční stříkačky naplnili potravinářskými surovinami. Podle vloženého programu pak stroj "vytiskne" hotové jídlo.

Trojrozměrná tiskárna je výsledkem jejich projektu Fab @ Home. Design je zatím tak trochu amatérský, má podobu sady kartuší nebo velkých injekčních stříkaček umístěných na pohyblivé ruce. Po stisknutí tlačítka se pak vrstvu po vrstvě ruka pohybuje tak, aby se nanášely jednotlivé ingredience. Stroj řídí klasické CADovské aplikace ve spolupráci s "Fab aplikací", která míchá složení jídla.

Připravené náplně

"Důsledek této technologie přípravy potravin by mohl být dalekosáhlý. Jednou byste si třeba z internetu mohli stáhnout recept Gordona Ramseye a uvařit si podle něj, lékaři by mohli snadno vytvářet speciální diety pro pacienty," tvrdil vedoucí projektu Jeffrey Ian Lipton deníku Mail Online.

"Inkousty" zatím samozřejmě neumějí biftek, ale úspěšně zvládají vše, co lze vymáčknout z tuby, jako sýry, čokoládu nebo těsto na koláč. Vědci ale usilovně pracují na dalších vylepšeních.

Největší radost mají z projektu propagátoři molekulární kuchyně. Ti se specializují na vytváření úplně nových jídel, kdy například zmrzlina může chutnat jako řízek (viz článek o molekulární kuchyni).

Například Homaro Cantu, kuchař chicagské restaurace Moto si už vyzkoušel "vyprojektovat" tištěné sushi. Vynálezem byl nadšený a hned přepovídal budoucnost: "Budou odstraněny požadavky celého výrobního řetězce, odstraní se negativa průmyslové výroby, jako hnojiva nebo výroba obalů. Představte si, že když dostanete chuť na jablečný koláč, vytisknete si ho, ale nebudete zatěžovat přírodu pěstováním jablek, chlazení, balení či dopravy." 3D tisk podle něj udělá pro jídlo totéž, co e-mail pro komunikaci.

O jídla z dílny Homara Cantu dokonce projevila zájem i NASA. Chtěla by je využít pro pilotovaný let na Mars.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Najdete na iDNES.cz