Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jídlo je v tiskárně... V New Yorku vymysleli funkční stroj na amarouny

aktualizováno 
Jídlo připravené speciální 3D tiskárnou se možná uplatní v blízké budoucnosti. Zadáte počítači příkaz a on vám vytiskne oběd. Představu dosud prezentovanou jen ve filmech sci-fi žánru prezentovali v praktické podobě vědci z New Yorku.

Velké stříkačky postupně vrství jídlo | foto: Dvice

3D tiskárny se v současné době používají pro trojrozměrné vyřezávání a modelování v průmyslu. Tuto myšlenku rozšířili vědci z newyorské Cornellovy univerzity. Velké injekční stříkačky naplnili potravinářskými surovinami. Podle vloženého programu pak stroj "vytiskne" hotové jídlo.

Trojrozměrná tiskárna je výsledkem jejich projektu Fab @ Home. Design je zatím tak trochu amatérský, má podobu sady kartuší nebo velkých injekčních stříkaček umístěných na pohyblivé ruce. Po stisknutí tlačítka se pak vrstvu po vrstvě ruka pohybuje tak, aby se nanášely jednotlivé ingredience. Stroj řídí klasické CADovské aplikace ve spolupráci s "Fab aplikací", která míchá složení jídla.

Připravené náplně

"Důsledek této technologie přípravy potravin by mohl být dalekosáhlý. Jednou byste si třeba z internetu mohli stáhnout recept Gordona Ramseye a uvařit si podle něj, lékaři by mohli snadno vytvářet speciální diety pro pacienty," tvrdil vedoucí projektu Jeffrey Ian Lipton deníku Mail Online.

"Inkousty" zatím samozřejmě neumějí biftek, ale úspěšně zvládají vše, co lze vymáčknout z tuby, jako sýry, čokoládu nebo těsto na koláč. Vědci ale usilovně pracují na dalších vylepšeních.

Největší radost mají z projektu propagátoři molekulární kuchyně. Ti se specializují na vytváření úplně nových jídel, kdy například zmrzlina může chutnat jako řízek (viz článek o molekulární kuchyni).

Například Homaro Cantu, kuchař chicagské restaurace Moto si už vyzkoušel "vyprojektovat" tištěné sushi. Vynálezem byl nadšený a hned přepovídal budoucnost: "Budou odstraněny požadavky celého výrobního řetězce, odstraní se negativa průmyslové výroby, jako hnojiva nebo výroba obalů. Představte si, že když dostanete chuť na jablečný koláč, vytisknete si ho, ale nebudete zatěžovat přírodu pěstováním jablek, chlazení, balení či dopravy." 3D tisk podle něj udělá pro jídlo totéž, co e-mail pro komunikaci.

O jídla z dílny Homara Cantu dokonce projevila zájem i NASA. Chtěla by je využít pro pilotovaný let na Mars.

Autor:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Německý boxer
Psi, kterým se jen tak nevybijí baterky. Jen pro páníčky plné energie

Hledáte parťáka, který vás donutí chodit na dlouhé procházky, běhat či začít s nějakým psím sportem? Prostě psa s energií na rozdávání? K těm, co potřebují...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Další z rubriky

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.