Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Z pytlíků se sice vaří pohodlně, ale často jde jen o náhražky

  17:27aktualizováno  17:27
Vysoký obsah solí, glutamáty a polyfosfáty způsobující problémy s ukládáním vápníku do kostí. To jsou mimo jiné důvody, proč odborníci varují, že při dlouhodobé konzumaci nemusí sušené a instantní směsi na vaření zrovna prospívat zdraví. Kde se denně vaří ze sušených směsí, vytlačují se navíc z jídelníčku přírodní suroviny.

Zeleninová kostka dodá chuť, ale čerstvou zeleninu v jídelníčku nenahradí. A už vůbec ne dětem | foto: Profimedia.cz

Polotovary a polévky v sáčku vám tedy sice vaření usnadní, ale nečekejte, že v jídelníčku nahradí čerstvé a kvalitní suroviny. Kdo se bez těchto směsí neobejde, případně obědvá tam, kde se z nich vaří, měl by si dávat pozor na jejich složení a kvalitu. 

Instantní směsi mohou jít i na tloušťku

"Používejte nejlépe čerstvé, sezonní kvalitní potraviny a dělejte s nimi co nejmenší 'brikule' tak, jak to dnes tvrdí většina špičkových šéfkuchařů. To je nejlepší. Lidé by si měli sami rozhodnout, zda suché směsi používat. Já říkám, že to je zbytečné," radí Václava Kunová ze Společnosti pro výživu.

Jsou rychlá jídla to pravé?

Občasná konzumace jídla připraveného ze suchých směsí podle odbornice zdraví neuškodí, jestliže se navíc denně zařazuje doporučených 400 gramů zeleniny a 200 gramů ovoce a jídelníček je celkově vyvážený. Pro děti do tří let ale není tento způsob vaření a pečení podle lékařů vhodný vůbec.

Lidé trpící nadváhou by si při vaření ze sušených směsí měli podle obezitologa Štěpána Svačiny všímat především složení konkrétního výrobku, všechny podle něj nemusí uškodit. Záleží také na míře konzumace a způsobu přípravy. Server STOBklub, který informuje o hubnutí a zdravém životním stylu, doporučuje vyhýbat se například přílohám v prášku a některým směsím na omáčky a dorty.

Pozor na bábovky, které vás připraví o vápník

Z polotovarů na pečení dnes připravíte nejen buchty, perník či bábovky, ale i krémové dorty, čokoládové brownies nebo muffiny. Kunová upozorňuje, že obsahují polyfosfáty, které v nadbytečné míře způsobují problémy s ukládáním vápníku do kostí. Sušené omáčky zase mívají velký obsah solí a aromat.

"U některých bramborových kaší je také problém s větším množstvím kuchyňské soli a vysokým glykemickým indexem," upozorňuje ještě odbornice. Tím, že je kaše z technologicky vysoce upravených brambor, je pro dítě se sklonem k obezitě nebezpečná tak, že může vést k následnému neuvědomělému přejídání.

Poznáte, jestli si v hospodě nebo v jídelně dáváte čerstvou houbovku, nebo z...

Poznáte, jestli si v hospodě nebo v jídelně dáváte čerstvou houbovku, nebo z prášku?

Především děti pak nejsou kvůli přemíře dochucovadel schopny rozeznat základní chutě potravin. Sušené směsi by proto podle předsedkyně společnosti praktických dětských lékařů Hany Cabrnochové nemusely a neměly maminky při vaření pro děti používat vůbec.

Dražší směsi bývají kvalitnější

Podle Pavla Suchánka z Fóra zdravé výživy je potřeba zajímat se o složení výrobků. Obvykle platí, že ty dražší bývají kvalitnější. "Mají vyšší podíl sušeného koření, nižší podíl soli, nižší podíl glutamátu a vyšší podíl původních složek, třeba i sušeného masa. Kdežto levné směsi jsou většinou postaveny na velkém množství soli, glutamátu a látek, které organismu příliš mnoho nepřinášejí," uvedl odborník.

Ze sušených a instantních směsí se běžně vaří a peče nejen v domácnostech, ale i v některých školních a závodních jídelnách, dokonce i v nemocnicích.

Podle prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů v ČR Miroslava Kubce ale tyto suroviny zajišťují do jisté míry kvalitu i to, že jídlo pokaždé chutná stejně. "Záleží na kuchaři, jak se směsí pracuje, zda k ní například přidá i zeleninu," dodal. Uznává ale, že v kuchyních špičkových hotelů pro sušené směsi místo není. Proč asi?

Autor:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Další z rubriky

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.