Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak neplýtvat jídlem. Ze zbytků v lednici připravte italskou omeletu

aktualizováno 
Zbyla vám vařená rýže, špagety či brambory a kromě pár vajec už máte v lednici jen pár kousků uvadající zeleniny a okoralého sýra? I z toho mála se dá vykouzlit dobrý oběd nebo večeře v podobě propečené italské omelety frittata. Navrch s dobrých pocitem, že neplýtváte potravinami.

Motivací k vymýšlení podobných receptů totiž není snaha konkurovat mnohdy tristním kuchařským kreacím. Naopak, stojí za nimi bohulibé úsilí o neplýtvání jídlem, tedy úcta k lidské práci, energii i penězům, co na ně byly vynaloženy.

Fotogalerie

Navíc je mezi námi spousta těch, kterým se potravin nedostává. I to byl jeden z důvodů, proč vznikla iniciativa Zachraň jídlo, jejíž šéfkuchař pro čtenáře iDNES.cz natočil video, podle kterého se frittatu snadno naučí připravit i začínající kuchař.   

Základem svérázné vysoké omelety jsou vejce, rozšlehejte je a ochuťte solí a pepřem. Podle Petra Peška lze přidat kousky zeleniny, sýra i vařenou rýži nebo těstoviny. Promícháte a zvolna opečete na pánvi, většinou je nutné ji pak dopéct na grilu nebo třeba v horkovzdušné troubě, aby se dobře propekla. Nakrájíte ji jako dort a můžete podávat. 

"Záchranářem, jako jsme my, se může stát kdokoliv, stačí se s ostatními podělit o oblíbený protiplýtvací recept," dodává Petr Hanzel z iniciativy Zachraň jídlo a odkazuje na web, kde najdete více informací.  

Autoři: ,



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...



Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

OBRAZEM: Zlínská výstava Retrosbírky představuje poklady z dob socialismu

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky,...

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Najdete na iDNES.cz