Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ze skleněných korálků a drátku vykouzlíte zlaté jmelí i stříbrné penízky

  0:14aktualizováno  0:14
Kytičky z korálků vyráběly ženy na Jablonecku či Železnobrodsku, kolébce křišťálu a skleněných korálků, již na konci 19. století. Toužíte-li po originálních, vlastnoručně vytvořených dekoracích a ruční práce si užíváte jako vítaný relax, zkuste to také. Stačí pár drátků a drobné skleněné korálky. Obojí pořídíte v galanterii.

Zlaté korálkové jmelí efektně kombinuje skleněné korálky a smetanové perličky. | foto: www.zonerpress.cz

Vybírat ty správné korálky - kulaté, hranaté, průhledné, lesklé, matné, perleťové, duhové, se stříbrným či barevným středem - už to je zážitek sám o sobě. Přitom se vyplatí vybírat korálky stejné velikosti, jdou pak lépe vzájemně kombinovat při výrobě dalších květů, náramků a podobně. 

Jmelí a penízky z korálků

Na plastové či dřevěné korálky raději zapomeňte, nikdy z nich nevykřešete tu jiskru, jakou má odraz a lom světla právě u těch skleněných. 

Klára Žejdlová, která tvorbě těchto skleněných výrobků paradoxně nepropadla v Česku, ale v Itálii, dokonce pro podobně naladěné sestavila návodnou knížku Květiny a stromečky z korálků. Dva její návody vám přinášíme, jeden pro zlaté, druhý pro stříbrné Vánoce. Základní postup je přitom v obou případech stejný, jednoduše použijete sloupkovou techniku (viz nákresy v galerii).

Zlaté jmelí pro šťastné a veselé

Potřebovat budete: zlaté korálky, 14 smetanových perliček o průměru 4 mm, drátek o průměru 0,40 mm, opěrné drátky, béžovou bavlnku a stuhu.

Popis sloupkové techniky

1. Větší množství korálků navlékněte na drátek, jehož tloušťka by měla odpovídat velikosti výsledného listu - čím větší bude list, tím silnější drátek použijte, aby se neohýbal pod vahou korálků.

2. Drátek ohněte asi ve vzdálenosti 10 cm od konce a zakruťte ho v délce asi 3 až 4 cm (této ohnuté části se říká sloupek).

3. Na sloupek navlékněte potřebný počet korálků a drátek s korálky začněte obtáčet kolem sloupku tak, že v místě překřížení drátek s korálky jednou obtočíte. Přitom si dejte pozor, abyste drátek otáčeli vždy stejným směrem a v místě obtočení ho pevně utáhli. Zároveň je třeba udržovat sloupek stále rovný, abyste vytvořili hladký „líc“ a „rub“ lístku, ze kterého mírně vystupuje základní sloupek.

4. Tímto způsobem pokračujte až do vytvoření potřebného počtu obtočení. Obtočení se znamená jeden okruh dokola – takže pokud je v návodu udáno 3 obtočení, na konci práce je lístek utvořen ze sloupku, 3 půlřad napravo od sloupku a 3 půlřad nalevo od sloupku. Snažte se udržovat přibližně stejný počet korálků na každé polovině práce, aby lístek zůstal symetrický.

5. Práci ukončete tak, že volný drátek zatočte na zakroucené části sloupku. Přebývající drátek sloupku odštípněte několik milimetrů od lístku a ohněte na jeho rubovou část. Pokud mají korálky dostatečně velkou dírku, lze je v poslední půlřadě provléknout společně s navléknutým drátkem i drátkem ze sloupku.

Podle tvaru lístků můžete sloupek obmotávat buď dokulata (třeba u lístků pivoňky), či do méně či více výrazné špičky (například u koniklece či hyacintu). Klára Žejdlová díky ní dokáže vytvořit okvětní lístky růže či slunečnice, středy květů, podokvětních lístků jaké má třeba svlačec, či poupata květin. 

Sloupek jako základ sloupkové techniky. Drátek směřující dolů si nechte...
Na sloupek (vodorovná část) navlékněte potřebný počet korálků (bude tvořit...
Nákres naznačuje, jak budete dále postupovat: při každé půlotočce drátek s...
Na konci volný drátek obtočíte kolem zakroucené části sloupku, odštípnete a...

Na drátek navlékněte dostatečné množství zlatých korálků a sloupkovou technikou (viz návod v boxu) připravte 43 lístků: na sloupek si navlékněte korálky zhruba v délce 5 centimetrů a obmotejte 2 řady korálků. Drátek tvarujte tak, abyste vytvořili ovál. Pod prací konce drátku zakruťte.

Přiložte k sobě vždy dva lístky a drátky pod nimi obmotejte v délce asi 4 centimetrů bavlnkou. Jedna větvička bude tvořená jediným lístkem a perličkou. Zbylé perličky navlékněte každou zvlášť na drátek, který pod perličkou zakruťte.

Začněte kompletovat jednotlivé větvičky: k opěrnému drátku připevněte 3 připravené dvojice lístků a jednu až tři perličky a obmotejte je bavlnkou v délce asi 6 cm. Takto si připravte 7 větviček. K jedné připojte ještě poslední samostatnou větvičku s lístkem a perličkou a obmotejte dalších 6 cm. Dvě větvičky obmotejte bavlnkou až do konce opěrného drátku v délce asi 10 cm.

Pak si dodělejte další dvě větvičky jmelí: Pro první spojte dohromady větvičku se 3 dvojicemi lístků s větvičkou s lístkem a perličkou a obmotejte ještě 10 cm drátku. Pro druhou spojte dohromady nejprve dvě větvičky se 3 dvojicemi lístků, obmotejte asi 3 cm drátku a připojte poslední větvičku. Nakonec obmotejte ještě asi 10 cm drátku. Nakonec větvičky spojte dohromady barevnou mašlí.

Stříbrné penízky pro bohatý rok

Na ty budete potřebovat: sekané průhledné korálky se stříbrným průtahem, drátek o průměru 0,40 mm. Na vytvoření větvičky pak slabší opěrný drátek a hnědou bavlnku nebo krepový papír. Případně můžete penízky připevnit na přírodní větvičku.

Na drátek navlékněte korálky a sloupkovou technikou si připravte 9 malých lístků: na sloupek navlékněte 1,5 cm korálků a dokulata obmotejte 3 řady korálků.

Darujte knížku k Vánocům

Titulní strany knihy Kláry Žejdlové Květiny a stromečky z korálků
Stříbrné penízky vypadají velmi efektně, nemusíte se případně bát ani jejich...

Návody s bohatým výběrem vzorů květin a stromečků koupíte na Knihy.iDNES.cz

Na konce opěrných drátků hnědou bavlnkou připevněte jednotlivé listy a bavlnkou nebo krepovým papírem obmotejte ještě asi 10 cm drátku. Těsně před koncem obmotání drátek mírně ohněte. Pak k sobě opěrné drátky s lístky přivažte tak, abyste vytvořili větvičku, na níž jsou penízky nepravidelně rozmístěny.

Návody na tvoření vánočních dekorací i dárků najdou vaše děti na Alíkovi zde.

Autoři:




Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.