Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Biopotraviny jsou jen nepatrně zdravější než ty běžné, ukazuje studie

  9:42aktualizováno  9:42
Biopotraviny v obsahují podle studie shodné množství vitaminů, bakterií i virů jako běžné. Mají v sobě ale o něco menší množství pesticidů. Studie však zdůraznila, že pesticidy se našly i v ekologicky pěstovaných plodinách.

Biozemědělství a bioprodukty víc prospívají ochraně krajiny než lidskému zdraví. | foto: Petr Zahnáš

Studii americké Stanfordovy univerzity zveřejnil odborný žurnál Annals of Internal Medicine. Podle výsledků odborného týmu jsou biopotraviny jen o málo zdravější než ty, které se jako bio označovat nemohou.

"Byla jsem naprosto překvapena," prohlásila lékařka Dena Bravataová, která se k analýze rozhodla poté, co se jí řada pacientů dotazovala na změnu a ozdravení jídelníčku.

"Existuje mnoho důvodů, proč si někdo může vybrat ekologickou stravu místo běžného jídla," vysvětlila Bravataová. Dodala, že za výběrem biopotravin stojí nejen ekologické obavy, ale také chuťové preference.

Výsledky studie ukazují, že zdravotní výhoda biopotravin není nijak veliká.

Rozdíl v obsahu vitaminů je podle vědců sotva nějaký a rozdělení tuků a proteinů je podobné. Výskyt bakterií či virů vyvolávajících onemocnění není v žádném z obou druhů potravin častější. Biopotraviny nicméně podle analýz vykazovaly nižší kontaminaci pesticidy. Zcela bez pesticidů ale bioprodukty nebyly.

Ekologická organizace Greenpeace podle DPA předkládá podobné výsledky.

"Běžné ovoce není méně zdravější pro lidský organismus než bio ovoce a zelenina," tvrdí Christiane Huxdorffová, která má v rámci Greenpeace na starosti trvale udržitelné zemědělství. "Neříkáme, že biopotraviny jsou zdravější," dodala.

Huxdorffová nicméně zdůrazňuje, že ekologické zemědělství se zříká používání pesticidů, což může mít kladný přínos pro lidi i životní prostředí.

Studii nepovažuje za překvapující ani Urs Niggli z mezinárodního Výzkumného institutu pro ekologické zemědělství FiBL. Pokud by běžným způsobem produkované potraviny měly dopad na zdraví, musely by být z trhu staženy. Dodal ale, že prozatím neexistuje žádná studie, která by vyhodnotila kombinované dopady zbytků chemikálií, které splňují povolené limity.

Niggli také zdůraznil, že ekologické zemědělství má neuvěřitelně pozitivní dopady. "V kraji, kde se hospodaří bio, je mnohem větší rozmanitost druhů, od nejmenších mikroorganismů až po ptáky," řekl.

Autoři: ,




Nejčtenější

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Další z rubriky

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.