Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Právní hrátky o rajčata trvají už 130 let. Podle EU jsou ovocem

aktualizováno 
Právník Jan Kust často při své práci narazí na zajímavé kauzy. Jedna z nich se týká letitého sporu, zda jsou rajčata zeleninou, nebo ovocem. Na začátku byl spor o různé celní sazebníky mezi ovocem a zeleninou, dnes různé výše dotací.

Spor o to, zda jsou rajčata ovoce, nebo zelenina, trvá už od roku 1883. | foto: Profimedia.cz

Rajská jablíčka jsou jednou z nejzcestovalejších plodin – jsou to skuteční světáci a tak není s podivem, že nejsou původem z Evropy. Rajčata pocházejí z Jižní Ameriky a do Evropy jí přivezl jako okrasnou rostlinu Kryštof Kolumbus.

O autorovi

Autor v roce 2005 vystudoval obor právo na FPR-ZČU a v roce 2006 úspěšně absolvoval studia na Sydney Australian Pacific College (AUS) v oboru ekonomie. Během své kariéry pak působil mj. v letech 2006–2009 v Parlamentním institutu, v roce 2009 na Úřadu vlády ČR a mezi léty 2009 až 2011 coby vedoucí oddělení migrace na MPSV. V současné době pracuje v Odboru podpory legislativy VZP ČR a spolupracuje s Ústavem práva a právní vědy.

Rajčata se pak na naše stoly dostala v masovém měřítku v 18. století. Tak se z okrasné kytičky stala hrdou součástí jídelníčku.

V roce 1886 obchodník John Nix přivezl do New Yorku várku Západoindických rajčat a odmítl se podrobit výzvě celního úředníka Edwarda Heddena k zaplacení 10% cla v souladu s celním sazebníkem – Tariff Act of 1883.

Tato norma totiž zatěžovala import cizích druhů zeleniny. Nix, který byl zběhlý v botanice, namítal, že rajská jablíčka jsou ovoce a jako taková by měla být od tohoto cla osvobozena, respektive by mu vůbec neměla podléhat.

Až k Nejvyššímu soudu USA

Tento spor se dostal až k Nejvyššímu soudu USA (Nix v. Hedden, 149 U.S. 304 1893), kde v roce 1893 soudce Horace Gray rozhodl, že rajčata jsou zeleninou. Žalobce sice uváděl definice odborných slovníků, Webster’s Dictionary, Worcester’s Dictionary a Imperial Dictionary, předvedl i dva svědky – obchodníky s ovocem a zeleninou, kteří podpořili nárok rajčat na status ovoce.

Soudce Gray prohlásil, že jsou rajčata zeleninou, stejně jako okurky, fazole a hrášek, ale jen v jazyce běžných lidí. Všechno toto ovoce je konzumováno spolu s hlavním jídlem, polévkou, rybou nebo masem, což z něj činí součást jídla – zeleninu, nikoliv desert, což je ovoce.

Soud rozhoduje o zatřídění častěji

Toto nebylo poprvé, kdy v podobné věci Nejvyšší soud USA rozhodoval o botanickém zatřídění plodin. V roce 1886 ve sporu Robertson v. Salomon soudce Joseph Bradley rozhodl o tom, že fazole jsou zeleninou (dovozce prohlašoval, že se jedná o semena, žalovaný zase předkládal recept na pečené fazole v tomatové omáčce. Dobový tisk v Iowě to bral jako velké vítězství fazolí).

V následujících letech soudy v USA ještě rozhodly, že lanýže, cibule i kotvice plovoucí jsou zeleninou, zatímco reveň, tedy pro naše účely spíše rebarbora, je ovoce, a to i s odůvodněním, že se z ní dělají vynikající koláče, tudíž se nemůže jednat o zeleninu. Stejně tak v roce 1895 rozhodoval Nejvyšší soud USA Sonn v. Magone, 159 U.S. 417 (1895) o čočce, jakožto o zelenině.

Rajčata tak sice u soudu svého (ovocného) vítězství nedosáhla, ale na počátku nového tisíciletí jim přispěchala na pomoc Evropská unie. Ta je v příloze č. III směrnice 113/2001 prohlásila za ovoce, alespoň pro účely výroby zavařeniny. Z citace rozsudku: „Pro účely této směrnice se rajčata, jedlé části lodyh rebarbory, mrkev a sladké brambory, okurky, dýně, melouny a melouny vodní pokládají za ovoce.“

Ten původní celní tarif z roku 1883 byl změněn v roce 1897, takže podobné sazby v tomto podání už neexistují, ovšem stále je rozdíl mezi ovocem a zeleninou například ve smyslu žádostí o státní podporu.

A co říci závěrem? Snad jen to, že i rajský kečup je na základě některých zákonů v USA podáván ve školních jídelnách jako zelenina.

Původní článek je redakčně krácený najdete ho na webu Ústavu práva a právní vědy a blogu Jana Kusta.

Autor:




Nejčtenější

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.