Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


K molům buďte nekompromisní, množí se a kálí ve vaší spižírně

aktualizováno 
Malí šediví či béžoví motýlci poletující po bytě vypadají neškodně, ale jejich potomstvo už vám pravděpodobně projíždí zásoby ve špajzce. Berou všechno. A bohužel se k nim klidně přidá i mol šatní.

Housenka a kukla zavíječe paprikového v rýži (Plodia interpunctella). Napadené potraviny už jsou nepoživatelné, okamžitě je vyhoďte. | foto: Profimedia.cz

Ke kterému druhu právě ti "vaši moli" patří, není až tak důležité. Je jich totiž celá řada: mol obilní, zavíječ paprikový, zavíječ moučný, zavíječ čokoládový, zavíječ datlový, makadlovka obilná a další. Vaše potraviny navíc opravdu nemusí vynechat ani mol šatní, kterému zřejmě například obilné produkty chutnají podobně jako vlněné vlákno.

Kde se u vás doma berou

Zavíječ moučný (Ephestia kuehniella).Domů si je nejčastěji přinesete domů s nákupem. Proto je dobré každý nákup preventivně prohlédnout, než ho uložíte k ostatním potravinám. Sypké potraviny můžete pro jistotu prosít přes sítko a teprve poté uložit. Vyplatí se to. Jakmile vaše potravinové zásoby moli jednou napadnou, budete se jich zbavovat velmi těžko. Množí se totiž neuvěřitelně rychle.

Protože se ovšem jedná o poletující motýlky, do bytu se vám stejně dobře mohou dostat i oknem, digestoří nebo ventilací od sousedů.

A uhnízdit se vám mohou téměř v čemkoliv. Přímo milují mouku, strouhanku, cukr, rýži, piškoty, sušenky, ale i koření, čokoládu, luštěniny nebo ořechy.

Všechny tyto potraviny se doporučuje skladovat v plastových nebo skleněných uzavíratelných dózách. U některých druhů se ovšem uvádí, že jsou schopni překonat i tuto překážku, stejně jako se dokáží záhadně dostat do originálně zatavených sáčků.

Jsou napadené potraviny zdraví nebezpečné?

Housenka zavíječe skladištního (Ephestia elutella). Napadené potraviny samozřejmě moli znehodnotí už tím, že je nejen sami konzumují, ale hlavně do nich vyvádějí potomstvo. "Samozřejmě v nich pak najdete výkaly v podobě malých kuliček, jemná hedvábná vlákna utkaná housenkami, zbytky zámotků a další hmyzí pozůstatky. Samy o sobě nejsou infekční, po konzumaci takto znehodnocených potravin by se vám nemělo nic stát. U citlivých lidí ovšem mohou tyto hmyzí zbytky vyvolat i alergii," vysvětluje parazitolog Jan Votýpka z Přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity v Praze.

A jak je to s možnou kontaminací nejrůznějšími chorobami? "Čistě teoreticky může například bakterie salmonely nebo vajíčka cizopasných červů přenést jakýkoliv hmyz," doplňuje RNDr. Votýpka. "Jde ale pouze o pasivní přenos, kdy si hmyz sedne na kontaminovanou potravu nebo výkaly, nalepí si to na nožičky a někde jinde si sedne na potraviny. Pravděpodobnost, že se tak skutečně stane, je ovšem v případě mola mizivá."

Jak a čím se molů zbavit

Nejprve fyzicky prohlédněte všechny potraviny, kamkoliv moli mohou naklást svá vajíčka. Při jakémkoliv nepatrném náznaku jejich přítomnosti, například v podobě jemných pavučinek či zámotků na obalu, potraviny okamžitě vyhoďte.

Použití vhodných prostředků proti molům by mělo následovat. Protože se ovšem molů zbavujete v blízkosti potravin, buďte velmi opatrní při jejich výběru. Chemickým přípravkům se raději vyhněte, bezpečnější a také jistější jsou lapače na bázi feromonů.

Mol v plné kráse."Tzv. mololapky, které jsou k dostání nejen u nás, ale i v běžné drogerii, obsahují sexuálně vábící látku, tzv. feromon. Tato látka na lapač naláká molí samečky a ti přilepí. Bez samečků se moli dále nerozmnožují a vyhynou," radí Stanislav Kopr z firmy DDD, která se zabývá desinsekcí. Jednotlivé lapače stojí od 7 do 25 Kč, jsou velmi účinné a nemají žádný zápach, člověk hmyzí feromony necítí.

Vyzkoušet můžete i lapače značky Ekovet nebo Catch. Ten je složený do tvaru trojbokého hranolu, který lepí pouze na vnitřních stranách, takže nehrozí polepení okolních předmětů a moli se nalepí dovnitř. Spokojeni byste měli být i s novým lapačem od firmy Biolit, který je účinný proti všem druhům zavíječů, neobsahuje insekticidy a vydrží až tři měsíce.

Rady našich babiček

Domácí škůdci lidstvo trápí po generace, takže kolují zaručené tipy, jak se jich zbavit. Například Blanka Stojarová z Prahy má vyzkoušeno dávat na dno dóz bobkový list: "Osvědčilo se mi také hodit do mouky černý pepř a po bytě pověsit čerstvou levanduli," dodává.

K receptům našich babiček patřily také obyčejné noviny, protože molům prý nevoní tiskařská čerň. Údajně stejně působí i hřebíček, kůra z citrusů, vratič, cedrové dřevo nebo i docela obyčejné mýdlo. Těžko posoudit, pravděpodobně záleží na konkrétním druhu mola, protože právě se sušenou pomerančovou kůrou má jedna redakční kolegyně opačnou zkušenost. Když doma hledali "molí hnízdo", našli ho právě v sáčku se sušenou kůrou.

A pokud doma máte silného kuřáka, je pravděpodobné, že vaše potraviny moli zatím nenapadli. V tomto směru totiž může být kuřák v domácnosti kupodivu užitečný, protože molům údajně silně vadí cigaretový kouř.

Autoři:




Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Další z rubriky

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Iveco Daily 40C18 hydr.ruka...
Iveco Daily 40C18 hydr.ruka...

r.v. 2009, naj. 143 000 km, diesel
640 090 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.