Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


K molům buďte nekompromisní, množí se a kálí ve vaší spižírně

aktualizováno 
Malí šediví či béžoví motýlci poletující po bytě vypadají neškodně, ale jejich potomstvo už vám pravděpodobně projíždí zásoby ve špajzce. Berou všechno. A bohužel se k nim klidně přidá i mol šatní.

Housenka a kukla zavíječe paprikového v rýži (Plodia interpunctella). Napadené potraviny už jsou nepoživatelné, okamžitě je vyhoďte. | foto: Profimedia.cz

Ke kterému druhu právě ti "vaši moli" patří, není až tak důležité. Je jich totiž celá řada: mol obilní, zavíječ paprikový, zavíječ moučný, zavíječ čokoládový, zavíječ datlový, makadlovka obilná a další. Vaše potraviny navíc opravdu nemusí vynechat ani mol šatní, kterému zřejmě například obilné produkty chutnají podobně jako vlněné vlákno.

Kde se u vás doma berou

Zavíječ moučný (Ephestia kuehniella).Domů si je nejčastěji přinesete domů s nákupem. Proto je dobré každý nákup preventivně prohlédnout, než ho uložíte k ostatním potravinám. Sypké potraviny můžete pro jistotu prosít přes sítko a teprve poté uložit. Vyplatí se to. Jakmile vaše potravinové zásoby moli jednou napadnou, budete se jich zbavovat velmi těžko. Množí se totiž neuvěřitelně rychle.

Protože se ovšem jedná o poletující motýlky, do bytu se vám stejně dobře mohou dostat i oknem, digestoří nebo ventilací od sousedů.

A uhnízdit se vám mohou téměř v čemkoliv. Přímo milují mouku, strouhanku, cukr, rýži, piškoty, sušenky, ale i koření, čokoládu, luštěniny nebo ořechy.

Všechny tyto potraviny se doporučuje skladovat v plastových nebo skleněných uzavíratelných dózách. U některých druhů se ovšem uvádí, že jsou schopni překonat i tuto překážku, stejně jako se dokáží záhadně dostat do originálně zatavených sáčků.

Jsou napadené potraviny zdraví nebezpečné?

Housenka zavíječe skladištního (Ephestia elutella). Napadené potraviny samozřejmě moli znehodnotí už tím, že je nejen sami konzumují, ale hlavně do nich vyvádějí potomstvo. "Samozřejmě v nich pak najdete výkaly v podobě malých kuliček, jemná hedvábná vlákna utkaná housenkami, zbytky zámotků a další hmyzí pozůstatky. Samy o sobě nejsou infekční, po konzumaci takto znehodnocených potravin by se vám nemělo nic stát. U citlivých lidí ovšem mohou tyto hmyzí zbytky vyvolat i alergii," vysvětluje parazitolog Jan Votýpka z Přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity v Praze.

A jak je to s možnou kontaminací nejrůznějšími chorobami? "Čistě teoreticky může například bakterie salmonely nebo vajíčka cizopasných červů přenést jakýkoliv hmyz," doplňuje RNDr. Votýpka. "Jde ale pouze o pasivní přenos, kdy si hmyz sedne na kontaminovanou potravu nebo výkaly, nalepí si to na nožičky a někde jinde si sedne na potraviny. Pravděpodobnost, že se tak skutečně stane, je ovšem v případě mola mizivá."

Jak a čím se molů zbavit

Nejprve fyzicky prohlédněte všechny potraviny, kamkoliv moli mohou naklást svá vajíčka. Při jakémkoliv nepatrném náznaku jejich přítomnosti, například v podobě jemných pavučinek či zámotků na obalu, potraviny okamžitě vyhoďte.

Použití vhodných prostředků proti molům by mělo následovat. Protože se ovšem molů zbavujete v blízkosti potravin, buďte velmi opatrní při jejich výběru. Chemickým přípravkům se raději vyhněte, bezpečnější a také jistější jsou lapače na bázi feromonů.

Mol v plné kráse."Tzv. mololapky, které jsou k dostání nejen u nás, ale i v běžné drogerii, obsahují sexuálně vábící látku, tzv. feromon. Tato látka na lapač naláká molí samečky a ti přilepí. Bez samečků se moli dále nerozmnožují a vyhynou," radí Stanislav Kopr z firmy DDD, která se zabývá desinsekcí. Jednotlivé lapače stojí od 7 do 25 Kč, jsou velmi účinné a nemají žádný zápach, člověk hmyzí feromony necítí.

Vyzkoušet můžete i lapače značky Ekovet nebo Catch. Ten je složený do tvaru trojbokého hranolu, který lepí pouze na vnitřních stranách, takže nehrozí polepení okolních předmětů a moli se nalepí dovnitř. Spokojeni byste měli být i s novým lapačem od firmy Biolit, který je účinný proti všem druhům zavíječů, neobsahuje insekticidy a vydrží až tři měsíce.

Rady našich babiček

Domácí škůdci lidstvo trápí po generace, takže kolují zaručené tipy, jak se jich zbavit. Například Blanka Stojarová z Prahy má vyzkoušeno dávat na dno dóz bobkový list: "Osvědčilo se mi také hodit do mouky černý pepř a po bytě pověsit čerstvou levanduli," dodává.

K receptům našich babiček patřily také obyčejné noviny, protože molům prý nevoní tiskařská čerň. Údajně stejně působí i hřebíček, kůra z citrusů, vratič, cedrové dřevo nebo i docela obyčejné mýdlo. Těžko posoudit, pravděpodobně záleží na konkrétním druhu mola, protože právě se sušenou pomerančovou kůrou má jedna redakční kolegyně opačnou zkušenost. Když doma hledali "molí hnízdo", našli ho právě v sáčku se sušenou kůrou.

A pokud doma máte silného kuřáka, je pravděpodobné, že vaše potraviny moli zatím nenapadli. V tomto směru totiž může být kuřák v domácnosti kupodivu užitečný, protože molům údajně silně vadí cigaretový kouř.

Autoři:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Číšnický, křidélkový, nebo pákový? Každý otvírák má svá pro a proti

Otevřít víno vypadá jako triviální úkon, ale s nekvalitní vývrtkou to dá hodně...

Otevření lahve vína je pro mnoho lidí problém a zvláště ženy s tím mohou mít problém. Normálně nechávají tento proces...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Díky mobilní aplikaci snadno odhalíte výrobky s palmovým olejem

Pohled na plantáže s palmou olejnou z ptačí perspektivy: místo původního...

Palmovému oleji v potravinách se podle loňského průzkumu vyhýbá každý třetí Čech a podíl na tom zcela jistě má úsilí...

Najdete na iDNES.cz