Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

K výrobě barevné ledové valentýnské mísy postačí dvě misky pro psa

  0:13aktualizováno  0:13
Jen z vody a přírodnin si k Valentýnu můžete vyrobit velmi působivou ledovou mísu. Do ledu totiž můžete nechat zarůst třeba živé květy, listy nebo drobné bobulky či kousky ovoce.

Z ledu krásně prosvítají použité přírodniny. | foto: Alena Isabella Grimmichová, www.vytvarnetechniky.cz

Valentýn jako takový k výrobě ledové mísy nutný není. Stačí chuť vyzkoušet si originální a efektní dekoraci, která klidně může dotvořit i atmosféru letní party či oslavy narozenin.

Co budete potřebovat?

Na dekoraci mísy si připravte živý rostlinný materiál, na zafixování misek k sobě pevnou izolepu.Připravte si dvě plastové nebo nerezové mísy, menší a větší (podobné těm, v jakých servírujete svému mazlíčkovi), vybraný rostlinný materiál (větvičky, živé lístky, květiny, drobné bobule či kousky ovoce apod.) a izolepu. Nezbytná je samozřejmě voda a mrazák, i když bez toho se momentálně možná obejdete, stačí mísu nechat zmrznout venku.

Pracovní postup

Do velké mísy nalijte vodu asi do výšky 5 cm a mísu vyložte listy, květinami nebo jinými vybranými přírodninami.

Do velké mísy nalijte vodu asi do výšky 5 cm a vyložte ji vybranými přírodninami.

Aranžujte je tak, aby lícové strany listů či květů byly otočeny ke stěně misky. Díky tomu budou po zamrznutí vody vidět na vnější straně ledové mísy. Poté vložte do středu velké mísy misku menší.

Mísy k sobě pevně připevněte pomocí izolepy, a to nejen do stran, ale i na výšku. Mísy k sobě pevně připevněte pomocí izolepy, a to nejen do stran, ale i na výšku.

Mísy k sobě pevně připevněte pomocí izolepy, a to nejen do stran, ale i na výšku. Pokud menší misku nezafixujete na místo, voda ji při zamrzání vytlačí ven. Malou misku můžete pro jistotu ještě zatížit závažím nebo malou činkou.

Po zafixování misek dolijte prostor mezi jejich stěnami vodou. Lijte ji velmi opatrně a rostliny přitom průběžně upravujte. Pokud byste měli k dispozici průsvitné mísy, plastové nebo skleněné, bude se vám rostlinný materiál upravovat snadněji.

Po zmrznutí vody odstraňte izolepu a opatrně vyjměte malou misku.

Takto připravené mísy dejte do mrazáku a nechte vodu dobře zmrznout. Z mrazáku ji vyndejte až těsně před servírováním, ať vám nezačne zbytečně brzy odtávat. Poté z hotové ledové mísy opatrně vyjměte malou pomocnou misku.

Po vyjmutí malé misky uvolněte z ledové mísy tu velkou vnější tak, že ji otočíte dnem vzhůru a polijete vodou.

Pak velkou mísu s ledovým obsahem položte dnem vzhůru na talíř a polévejte ledovou vodou, dokud se i vnější mísa neoddělí. Pokud se vám nebude zdát povrch ledové mísy dostatečně hladký, můžete ho krátce opláchnout studenou vodou. Drsný povrch lehce odmrzne a získá tak vyšší lesk.

Z ledu krásně prosvítají použité přírodniny.Z ledu krásně prosvítají použité přírodniny.

Hotovou ledovou mísu položte na podložku, která bude zachycovat odtávající vodu, která se časem začne z mísy uvolňovat. A můžete servírovat zmrzlinu nebo mísu naplnit ledem a chladit v ní šampaňské. Případně si jí užít jen jako dekorace, kterou můžete při současném mrazivém počasí posléze přesunout na zahradu, kde vám jistě ještě pár dní vydrží.

Použitý živý rostlinný materiál z ledu krásně prosvítá.
Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Další z rubriky

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Najdete na iDNES.cz