Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kačenka česká (Verpa bohemica)

  11:18aktualizováno  11:18

Kačenka česká | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewNejvíce kačenky rostou po zimě bohaté na sníh a tehdy, když jarní odtávání probíhá postupně, plynule a bez drastických teplotních změn. Jakmile se teplota zvedne nad 15 stupňů, růst ustává a v daném roce se už nezopakuje.

 Lokality kačenky české jsou roztroušeny po celých jižních Čechách. Nejvíce známých lokalit je na Českokrumlovsku a Prachaticku. 

Plodnice jsou 6 - 15 cm vysoké, křehké, tence masité, s kloboučky 3 - 5 cm širokými a o málo vyššími, žlutavě hnědými až světle hnědými, zvonkovitými, podélně laločnatě žebernatými, přirostlými až nahoře k dutému, bělavému, 6 - 12 cm dlouhému a 1 - 1,5 cm širokému třeni.

Kde a kdy roste

Roste místy dosti hojně na jaře (březen až květen) v listnatých nebo smíšených lesích, nejčastěji pod osikami, ale také pod střemchami, třešněmi, jeřáby apod.

Kuchyňské využití je velmi všestranné. Kačenky můžeme sušit, čerstvé je dusit na másle, míchat s vejci, jejich klobouky plnit směsmi apod. Fantazii se meze nekladou.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté, zima


Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!
Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.   celý článek

Bedla orosená
Bedla orosená (Chamaemyces fracidus)

Celou houbu pokrývají červené kapičky.  celý článek

Hřib dřevožijný
Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola)

Hřib dřevožijný údajně přitahuje blesky.  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.