Kačenka česká

Kačenka česká | foto: www.houbar.cz

Kačenka česká (Verpa bohemica)

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewNejvíce kačenky rostou po zimě bohaté na sníh a tehdy, když jarní odtávání probíhá postupně, plynule a bez drastických teplotních změn. Jakmile se teplota zvedne nad 15 stupňů, růst ustává a v daném roce se už nezopakuje.

 Lokality kačenky české jsou roztroušeny po celých jižních Čechách. Nejvíce známých lokalit je na Českokrumlovsku a Prachaticku. 

Plodnice jsou 6 - 15 cm vysoké, křehké, tence masité, s kloboučky 3 - 5 cm širokými a o málo vyššími, žlutavě hnědými až světle hnědými, zvonkovitými, podélně laločnatě žebernatými, přirostlými až nahoře k dutému, bělavému, 6 - 12 cm dlouhému a 1 - 1,5 cm širokému třeni.

Kde a kdy roste

Roste místy dosti hojně na jaře (březen až květen) v listnatých nebo smíšených lesích, nejčastěji pod osikami, ale také pod střemchami, třešněmi, jeřáby apod.

Kuchyňské využití je velmi všestranné. Kačenky můžeme sušit, čerstvé je dusit na másle, míchat s vejci, jejich klobouky plnit směsmi apod. Fantazii se meze nekladou.