Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Nejlepší kachna v Česku se nadívá lokšemi a zelím

aktualizováno 
Žebříček restaurací S.Pellegrino je zajímavý tím, že se nevěnuje jen „hóch“ podnikům, ale dokáže ocenit i poctivou českou hospodu. To je případ pražské restaurace U Bansethů, která je vyhlášená pečenou kachnou, kterou navíc prodávají za hříšně levných 99 korun za porci.

Jejich kachna je zvláštní tím, že se neservíruje s knedlíky. Nadívá se totiž bramborovými lokšemi naplněnými kysaným zelím. Když se kachna naporcuje, lokše poslouží jako příloha.

„Tato kachna se dělala u nás doma. A protože mám kachny rád, tak jsme je zavedli i u nás. Pivo taky vaříme, protože ho mám rád,“ dodává s neúprosnou logikou majitel restaurace Vladimír Bašta.

Fotogalerie

Jejich kachna vás prý nezlomí, neodpadnete, jako když si dáte porci s knedlíkem. „Kachny jedou i teď v létě, a to by si člověk řekl, že by si teplo zasloužilo nějaké lehčí jídlo. A navíc, když se lidi nenacpou knedlíkama, mají taky ještě místečko na nějaké to pivko navíc,“ říká majitel a zdá se, že má svůj koncept dokonale promyšlený.

Požádali jsme místního šéfkuchaře Jiřího Másla, aby nám ukázal, co s kachnou dělá od začátku až do konce. Nastrouháte vařené brambory, přidáte vajíčko a trochu mléka. Vytvarujete placky a opečete je nasucho.

Kachnu očistíte a teď se podívejte na video, jak Máslo kachnu nacpává. Na každou placku nabere kupičku zelí, smotá a strčí ji pěkně natěsno do břicha. To je vše. Pak ptáka jen posolíte, pokmínujete a podlijete. „Já kachnu podlévám mlékem, maso je pak křehčí,“ tvrdí Máslo.

Většinu času se kachna peče přiklopená na 180 °C, podléváte výpekem každých dvacet minut, na poslední čtvrthodinku ji kvůli barvě odkryjte. Celkově se doba pečení bude pohybovat kolem dvou hodin, záleží na velikosti kachny. „My používáme dvoukilové vodňanské,“ upřesňuje Bašta.

V restauraci se už dávno nepoužívají klasické trouby, ale konvektomaty. Když kachnu majitel dělá doma, strká do trouby litinový hrnec s vodou, aby se maso nevysušovalo a nahradil se tak proces, který v konvektomatu probíhá automaticky.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Šest kroků k výběru správného zasklení do nových oken

Než budete vyměňovat okna, uvažte, jaké vlastnosti po něm budete požadovat.

Chystáte se stavět nebo budete měnit okna? Zasklení, které tvoří většinu plochy okna, má na jeho vlastnosti zásadní...

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Najdete na iDNES.cz