Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Roztomilé kachně vykrmíte na pekáč za pár měsíců. Když nebude ochočené

aktualizováno 
Vidina pečínky v nejlepší kvalitě bývá nejčastějším důvodem, proč si lidé pořizují několikadenní kachničky. „Nejsou tak náročné na přísun bílkovin jako kuřata a jakmile trochu odrostou, dobře se pasou. Zužitkování zelené hmoty je tedy bonus navíc,“ konstatuje Lenka Skoupá z Toulcova dvora.

Několikadenní kachňata jsou lákavá pro nízkou cenu, pořídíte je zhruba za 30 až 40 korun, i vcelku bezproblémovou péči. Snadno pro ně seženete krmnou směs. A zhruba za tři čtyři měsíce vám po dvoře mohou běhat kachničky zralé na pekáč. 

Podstatné ovšem je, abyste koupili mláďata, která jsou zdravá. Kachňata mají mít čisté lesklé oči bez výpotků, to samé platí i o zobáčku. Žádné zvíře by nemělo mít průjem, takže by mláďata měla mít čistý zadeček. 

Fotogalerie

„Důležitá je i stavba kostry, protože u těchto mláďat velmi často dochází při líhnutí za nízkých teplot k deformitám, především končetin. A tak je vhodné postavit kachně na pevnou podložku a podívat se, jestli stojí rovně a nemá křivé končetiny,“ radí Lenka Skoupá, koordinátorka pražské farmy na Toulcově dvoře.

Co se ideálního počtu týká, nezapomeňte, že kachna je hejnové zvíře. „Kachna není samotář, vyrůstat ve skupině je pro kachňata příjemnější, budou mnohem spokojenější a lépe vám i porostou,“ konstatuje odbornice.

Zajištění převozu malých kačenek domů a jejich životních potřeb je v podstatě stejné jako u kuřat (více o tom, jak tato mláďata vybírat a převážet, čtěte zde). V odchovně nesmí chybět zdroj tepla, což klidně může být lampička nebo žárovka shora, případně topná podložka. Nezapomeňte na vhodný zdroj čisté pitné vody uzpůsobený tak, aby kachňata vodu nemohla znečistit, a plné krmítko.

Kačenky potřebují nepřetržitý přístup k vodě. Současně je nutno zajistit, aby...

Kačenky potřebují nepřetržitý přístup k vodě. Současně je nutno zajistit, aby ji neznečistily.

Co se vody týká, jsou kachny vodní ptáci, s tím nic nenaděláte. „Pokud mohou do nějaké vody vlézt, tak to udělají, Proto je třeba jim častěji vyměňovat vodu, stejně jako promáčenou podestýlku,“ upozorňuje odbornice. „Jakmile mají kachňata zhruba pět šest týdnů a venku je kolem dvaceti stupňů, nefouká vítr a neprší, není problém je pustit ven na trávník. Pobyt venku je zocelí a budou dobře prospívat. V případě psího počasí je ale raději nechte doma, riziko podchlazení je příliš vysoké.“  

Pokud se chcete sami pustit do chovu a mít vlastní kačenky, je samozřejmě lepší pořídit si už dospělá zvířata a vlastní líheň. Že byste ovšem chovali kachny jako zdroj vajec do kuchyně, na to raději zapomeňte. „Chovatelé nosnějších kachních plemen sice občas nějaké to kachní vejce v kuchyni využijí, ale jinak jsou kachní vejce vyloučena z distribuce a nesmí se využívat ani pro veřejné stravování, kvůli vyššímu riziku nákazy salmonelou,“ vysvětluje Lenka Skoupá.   

Kachna jako mazlíček? Občas to tak dopadne

Drůbež většinou zrovna nepatří k typickým domácí mazlíčkům, ale občas to tak dopadne. Většinou tehdy, když se kachně vylíhne samotné a nemáte ani kvočnu s kuřaty, které byste osamocené kachňátko podstrčili na výchovu.

„Jakmile je člověk prvním tvorem, kterého si vtiskne, bere ho jako svoji matku a svůj vlastní druh, takže ho následuje. V dospělosti pak očekává, že si mezi lidmi najde i partnera a už není schopné přirozeně se začlenit do hejna. Pro člověka je to pak závazek na zbytek jejího života, to je třeba si uvědomit.“  A může jít o deset, patnáct i více let.        

Kachny jako domácí mazlíčky často chovají ti, kterým učarovali indičtí běžci. Považují je za natolik výjimečné, že v nich odmítají vidět pečeni:

A jak si indický běžec poradí se slimáky? Podívejte se:  

 

Autor:




Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Záchranář se štěňaty
Útulky v Americe se plní psy a kočkami, kteří přežili hurikán Harvey

Hurikán Harvey se stal tragédií pro mnoho lidí v Texasu a Luisianě. Když začaly vody opadat, zjistilo se, že přežilo ohromné množství domácích mazlíčků, o...  celý článek

Na této fotce mají štěňata velmi dobře zřetelný ridge na zádech.
Thajský ridgeback je přírodní plemeno, potřebuje důslednost, ale i něhu

Thajský ridgeback, zkráceně thajec, je původní nešlechtěné plemeno, o němž se tvrdí, že je staré až tři tisíce let. Jedná se o velmi vášnivého běžce a skokana,...  celý článek

Takto Sergej servíruje hlemýždě návštěvníkům na své hlemýždí farmě.
S chovem hlemýžďů na jídlo začal Rus díky embargu. Takže ho chválí

Podnikavcům na ruském venkově pomohlo napětí mezi Moskvou a Západem, ze kterého před třemi lety vzešlo embargo na dovoz potravin z EU a USA. Sergej Balajev,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.