Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Asii se učí vařit zadarmo, v Česku exceluje. S vlastní restaurací nespěchá

  20:44aktualizováno  20:44
Kuchařka Kamu byla hostem našeho on-line rozhovoru. I když má hodně příznivců, kteří by ji rádi viděli v její restauraci, rázně to odmítá. V jejím věku je ještě čas spíše na sbírání zkušeností. Vaření je jejím životem a tvrdí, že když se někdy vdá, tak za někoho, kdo pochopí, že na jídlo myslí pořád.

Kamura ví, že se jí i očima. | foto: Kamila Rundusová

Má už 12 tisíc facebookových fanoušků, potenciálních štamgastů, kteří nepřestávají sledovat, co dělá. Kdyby si otevřela restauraci, musela by mít dozajista plno. Je zbytečné popisovat celou její dobrodružnou cestu životem, je to na její věk poměrně dlouhé čtení.

Odpovědi hosta

Zcestovalá kuchařka Kamu odpovídala on-line. Otázky a odpovědě najdete ZDE.

Její životopis připomíná skok ze skály s nejistým dopadem. Kupodivu se jí však většinou podaří otevřít padák a vynořit se s typickým úsměvem, jakoby se ptala: No co koukáte, milánkové.

Kamu zatím nemá vlastní restauraci, ale když je doma, pořádá kurzy vaření a degustace v restauracích, které chtějí hostům nabídnout nějakou zvláštnost. „Taky píšu knížku a do toho natáčíme,“ popisuje své aktivity. Podrobnosti o knížce zatím tají, ale dá se odhadnout, že by to mohla být kuchařka spojená s cestopisem.

Fotogalerie

Čtenáře Vláďu zajímaly hygienické standardy v Asii. „Velké množství českých hospod mají kuchyně zdaleka horší. Ve Vietnamu mě překvapilo, že ačkoliv krájí maso pomalu na zemi, všechno je čisté a Vietnamci si na rozdíl od českých kuchařů před každou úpravou jídla umyjí ruce. V Thajsku jsem se setkala i s horšími podmínkami, ale nebyly nijak zvlášť markantní. Opět když to srovnám s některými českými podniky,“ odpovídá Kamu.

Kamu odmítá, že by z ní byla mediální pozérka. „Já si to navzdory tomu všemu, co dělám, docela užívám. Myslím, že na rozdíl od ostatních pozérů mám rozhodně co nabídnout. Baví mě to,“ oponuje.

Do diskuse se zapojil i čtenář Petr: „Jsem vařící hoteliér, takže má komunikace u pánví probíhá něco jako diskuse, oni mi ukáží své a já zase to naše. Musím říci, že to má vždy úspěch, úctu i obdiv, což jsou vlastnosti jim vlastní.“ Kamu přizvukuje a souhlasí. „Od toho jsou stáže. Proto jsou i neplacené, beru to tak, že se něco přiučím a mnohé zase naučím já naopak.“

Svou vlastní restauraci Kamu zatím neplánuje. „Myslím, že v 25 letech by člověk o vlastní restauraci neměl ani přemýšlet. Přede mnou je ještě hodně dlouhá cesta plná sbírání zkušeností na cestách. To je vlastně to, co mě teď baví nejvíce a přijde mi škoda to utnout,“ vysvětluje.

Jak cestovala

Prakticky ihned po absolvování hotelové školy se v devatenácti letech a bez znalosti angličtiny vypravila na Nový Zéland, vystřídala několik restaurací, naučila se anglicky a několik národních kuchyní - podle toho, kde zrovna pracovala. Časem se vypracovala na zástupce šéfkuchaře a přes Austrálii a Čínu to otočila směrem domů.

Ve Vietnamu se spřátelila se známým thajským šéfkuchařem Wuttisakem Wuttiampornem, který jí, když viděl to nadšení a zaujetí, nabídl možnost stáže v jedné ze svých restaurací LeWinch Phuket v Lagoon Marina na východní části ostrova Phuket. Práce v restauraci Jamieho Olivera v Londýně byla v podstatě jen epizodkou, protože jí učarovala asijská kuchyně. Na jaře si proto udělala stáž ve Vietnamu a teď se vrátila z kuchařského pobytu v Thajsku. Vyjíždí vždycky jen tak s batohem a bydlí u šéfkuchaře, který ji zasvěcuje do tajů svého umění. Pomáhá tam několik týdnů zadarmo a vrací se obohacena o vědomosti, které jí žádná škola nemůže dát.

Do parády si ji vzal thajský kuchař Sany, který se rozhodl, že to vezme od podlahy. Místo koukání pod ruce se Kamu jako první věc učila nakupovat suroviny na trzích. Takto od základů a s dohledem rodilého kuchaře. Co Kamu zažívala, mohli ostatně její fanoušci den za dnem sledovat na její facebookové stránce Kamu´s Mise en Place (pro kuchaře je to výraz pro organizaci a přípravu před samotným vařením, která je pro výsledné jídlo stejně důležitá jako samotný proces). Kamu totiž nejen ráda vaří, ale stejně tak ráda fotí a píše.

Autor:




Nejčtenější

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Další z rubriky

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.