Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Asii se učí vařit zadarmo, v Česku exceluje. S vlastní restaurací nespěchá

  20:44aktualizováno  20:44
Kuchařka Kamu byla hostem našeho on-line rozhovoru. I když má hodně příznivců, kteří by ji rádi viděli v její restauraci, rázně to odmítá. V jejím věku je ještě čas spíše na sbírání zkušeností. Vaření je jejím životem a tvrdí, že když se někdy vdá, tak za někoho, kdo pochopí, že na jídlo myslí pořád.

Kamura ví, že se jí i očima. | foto: Kamila Rundusová

Má už 12 tisíc facebookových fanoušků, potenciálních štamgastů, kteří nepřestávají sledovat, co dělá. Kdyby si otevřela restauraci, musela by mít dozajista plno. Je zbytečné popisovat celou její dobrodružnou cestu životem, je to na její věk poměrně dlouhé čtení.

Odpovědi hosta

Zcestovalá kuchařka Kamu odpovídala on-line. Otázky a odpovědě najdete ZDE.

Její životopis připomíná skok ze skály s nejistým dopadem. Kupodivu se jí však většinou podaří otevřít padák a vynořit se s typickým úsměvem, jakoby se ptala: No co koukáte, milánkové.

Kamu zatím nemá vlastní restauraci, ale když je doma, pořádá kurzy vaření a degustace v restauracích, které chtějí hostům nabídnout nějakou zvláštnost. „Taky píšu knížku a do toho natáčíme,“ popisuje své aktivity. Podrobnosti o knížce zatím tají, ale dá se odhadnout, že by to mohla být kuchařka spojená s cestopisem.

Fotogalerie

Čtenáře Vláďu zajímaly hygienické standardy v Asii. „Velké množství českých hospod mají kuchyně zdaleka horší. Ve Vietnamu mě překvapilo, že ačkoliv krájí maso pomalu na zemi, všechno je čisté a Vietnamci si na rozdíl od českých kuchařů před každou úpravou jídla umyjí ruce. V Thajsku jsem se setkala i s horšími podmínkami, ale nebyly nijak zvlášť markantní. Opět když to srovnám s některými českými podniky,“ odpovídá Kamu.

Kamu odmítá, že by z ní byla mediální pozérka. „Já si to navzdory tomu všemu, co dělám, docela užívám. Myslím, že na rozdíl od ostatních pozérů mám rozhodně co nabídnout. Baví mě to,“ oponuje.

Do diskuse se zapojil i čtenář Petr: „Jsem vařící hoteliér, takže má komunikace u pánví probíhá něco jako diskuse, oni mi ukáží své a já zase to naše. Musím říci, že to má vždy úspěch, úctu i obdiv, což jsou vlastnosti jim vlastní.“ Kamu přizvukuje a souhlasí. „Od toho jsou stáže. Proto jsou i neplacené, beru to tak, že se něco přiučím a mnohé zase naučím já naopak.“

Svou vlastní restauraci Kamu zatím neplánuje. „Myslím, že v 25 letech by člověk o vlastní restauraci neměl ani přemýšlet. Přede mnou je ještě hodně dlouhá cesta plná sbírání zkušeností na cestách. To je vlastně to, co mě teď baví nejvíce a přijde mi škoda to utnout,“ vysvětluje.

Jak cestovala

Prakticky ihned po absolvování hotelové školy se v devatenácti letech a bez znalosti angličtiny vypravila na Nový Zéland, vystřídala několik restaurací, naučila se anglicky a několik národních kuchyní - podle toho, kde zrovna pracovala. Časem se vypracovala na zástupce šéfkuchaře a přes Austrálii a Čínu to otočila směrem domů.

Ve Vietnamu se spřátelila se známým thajským šéfkuchařem Wuttisakem Wuttiampornem, který jí, když viděl to nadšení a zaujetí, nabídl možnost stáže v jedné ze svých restaurací LeWinch Phuket v Lagoon Marina na východní části ostrova Phuket. Práce v restauraci Jamieho Olivera v Londýně byla v podstatě jen epizodkou, protože jí učarovala asijská kuchyně. Na jaře si proto udělala stáž ve Vietnamu a teď se vrátila z kuchařského pobytu v Thajsku. Vyjíždí vždycky jen tak s batohem a bydlí u šéfkuchaře, který ji zasvěcuje do tajů svého umění. Pomáhá tam několik týdnů zadarmo a vrací se obohacena o vědomosti, které jí žádná škola nemůže dát.

Do parády si ji vzal thajský kuchař Sany, který se rozhodl, že to vezme od podlahy. Místo koukání pod ruce se Kamu jako první věc učila nakupovat suroviny na trzích. Takto od základů a s dohledem rodilého kuchaře. Co Kamu zažívala, mohli ostatně její fanoušci den za dnem sledovat na její facebookové stránce Kamu´s Mise en Place (pro kuchaře je to výraz pro organizaci a přípravu před samotným vařením, která je pro výsledné jídlo stejně důležitá jako samotný proces). Kamu totiž nejen ráda vaří, ale stejně tak ráda fotí a píše.

Autor:



Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...

Další z rubriky

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...

Upečte si anglický rostbíf. Podle Pohlreicha není nic jednoduššího

Anglický rostbíf zvládnete i doma. Odpočinuté maso po upečení nakrájíte na...

Pěkný odleželý kus roštěné je dobrý základ pro to, abyste zvládli připravit tradiční anglický rostbíf. Přípravy se...

Zásoby másla v mrazáku: vařit se z něj dá, ale čerstvá chuť zmizí

V obchodě Tesco se objevilo máslo s čipem proti krádeži.

Mrazení másla je zcela běžná věc, i strategické zásoby se zamrazují. A ač z něj lze běžně vařit a podle kuchařů to ve...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.