Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kančí závitek s kuskusem. Chuť, která zlomí váš odpor ke zdravé výživě

aktualizováno 
Kombinovat zvěřinu se zdravým kuskusem je poněkud odvážné. Šéfkuchař Marek Svoboda nás přesvědčil, že je tato kombinace výborná. Specifickou chuť kančího nezabijete horou těžké přílohy.

Použijete kančí plecko, obchodů se zvěřinou je už naštěstí hodně, takže není problém sehnat maso i mimo sezonu, navíc se zárukou zdravotní nezávadnosti. Navíc nepatří k nejdražším druhům, kilo seženete do dvou stokorun.

Budete potřebovat

  • kančí plec
  • pancetta
  • řapíkatý celer
  • kuskus
  • šalotka
  • červené víno
  • vývar
  • sůl, pepř
  • máslo, olivový olej

Závitek prokládejte jen italskou pancettou, slanina divočákovi pomůže, používá se obecně u každé zvěřiny, v případě rolády je logické zavinovat ji místo protýkání. Šťávu závitku dá i troška řapíkatého celeru.

Základem je plecko pořádně kuchyňsky připravit, pořádně naklepat, aby vznikl dlouhý plochý pruh masa, který pak osolíte a opepříte, obložíte pancettou a přidáte kousky celeru a pevně zavinete a převážete kuchyňským provázkem.

"Poválejte" roládku na rozpálené pánvi, pak vložte do hrnce a do třetiny výšky masa podlijte vývarem. "Pečte jen na 160 °C zhruba dvě hodiny," radí Marek Svoboda, který má u společnosti Bidvest na starosti školení kuchařů při přípravě zvěřiny.

Fotogalerie

Mezitím máte spoustu času připravit si zbytek. Na olivovém oleji si lehce nechejte zesklovatět šalotku, zalijte červeným vínem a trochou vývaru. Přidejte dvě nebo tři špetičky hnědého cukru a nechte vyvařit a už mimo var nakonec přidejte kostičku másla, které vzniklou omáčku zahustí.

Paralelně s tím si můžete připravit i kuskus. Základem je nepřipravovat kuskus ve vodě, ale použít vývar. Ten přiveďte k varu, pak přidejte kuskus, promíchejte, přiklopte a nechte 15 minut odstát. Nakonec kuskus zjemněte máslem.

Ke zdobení si připravte zbylou pancettu, nakrájejte ji na kousky, na pánvi orestujte i s řapíkatým celerem a můžete podávat.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Šest kroků k výběru správného zasklení do nových oken

Než budete vyměňovat okna, uvažte, jaké vlastnosti po něm budete požadovat.

Chystáte se stavět nebo budete měnit okna? Zasklení, které tvoří většinu plochy okna, má na jeho vlastnosti zásadní...

Najdete na iDNES.cz