Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kančí závitek s kuskusem. Chuť, která zlomí váš odpor ke zdravé výživě

aktualizováno 
Kombinovat zvěřinu se zdravým kuskusem je poněkud odvážné. Šéfkuchař Marek Svoboda nás přesvědčil, že je tato kombinace výborná. Specifickou chuť kančího nezabijete horou těžké přílohy.

Použijete kančí plecko, obchodů se zvěřinou je už naštěstí hodně, takže není problém sehnat maso i mimo sezonu, navíc se zárukou zdravotní nezávadnosti. Navíc nepatří k nejdražším druhům, kilo seženete do dvou stokorun.

Budete potřebovat

  • kančí plec
  • pancetta
  • řapíkatý celer
  • kuskus
  • šalotka
  • červené víno
  • vývar
  • sůl, pepř
  • máslo, olivový olej

Závitek prokládejte jen italskou pancettou, slanina divočákovi pomůže, používá se obecně u každé zvěřiny, v případě rolády je logické zavinovat ji místo protýkání. Šťávu závitku dá i troška řapíkatého celeru.

Základem je plecko pořádně kuchyňsky připravit, pořádně naklepat, aby vznikl dlouhý plochý pruh masa, který pak osolíte a opepříte, obložíte pancettou a přidáte kousky celeru a pevně zavinete a převážete kuchyňským provázkem.

"Poválejte" roládku na rozpálené pánvi, pak vložte do hrnce a do třetiny výšky masa podlijte vývarem. "Pečte jen na 160 °C zhruba dvě hodiny," radí Marek Svoboda, který má u společnosti Bidvest na starosti školení kuchařů při přípravě zvěřiny.

Fotogalerie

Mezitím máte spoustu času připravit si zbytek. Na olivovém oleji si lehce nechejte zesklovatět šalotku, zalijte červeným vínem a trochou vývaru. Přidejte dvě nebo tři špetičky hnědého cukru a nechte vyvařit a už mimo var nakonec přidejte kostičku másla, které vzniklou omáčku zahustí.

Paralelně s tím si můžete připravit i kuskus. Základem je nepřipravovat kuskus ve vodě, ale použít vývar. Ten přiveďte k varu, pak přidejte kuskus, promíchejte, přiklopte a nechte 15 minut odstát. Nakonec kuskus zjemněte máslem.

Ke zdobení si připravte zbylou pancettu, nakrájejte ji na kousky, na pánvi orestujte i s řapíkatým celerem a můžete podávat.

Autor:




Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Advantage Consulting, s.r.o.
PODPORA HELPDESKOVÉHO SYSTÉMU

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 25 000 - 35 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.