Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste letos rybí bifteky. Z kapřích filetů a anglické slaniny

aktualizováno 
Filety z kapra svinuté spolu s proužky anglické slaniny do tvaru, který ze všeho nejvíc připomíná hokejový puk, jsou jedinečné jak na pohled, tak po stránce chuťové. A je jen na vás, jestli si ho dáte se salátem, nebo třeba s houbovou omáčkou a bramborem.

Kapří steak, složený z proužků filetů a anglické slaniny. | foto: Jiří Savinec, www.knihovnicka.cz

Kapří filety, ze kterých „kapří biftek“ poskládáte, můžete koupit připravené, ale kdo by nechtěl mít na Vánoce čerstvého kapra (jak ho zabít a vykuchat čtěte zde). I kapří filety si zvládnete připravit sami doma, stačí postupovat podle tohoto názorného videa (více v podrobném manuálu zde):

Na přípravu kapřích bifteků budete na 4 porce potřebovat: 800 g filetů z kapra, sůl, čerstvě drcený černý pepř, drcený kmín a 200 g anglické slaniny, olej nebo sádlo na smažení na pánvi a alobal.

Jak připravit kapří bifteky krok za krokem

Kapří filet rozdělte nožem na proužky široké cca 2,5 cm a posypejte je rovnoměrně ze všech stran směsí soli s drceným pepřem i kmínem. Pokud máte možnost, výborný je citrónový pepř.

Jak na kapří bifteky

Postupně pak od středu stáčejte jeden filet za druhým na prkénku do podoby kotoučů a rybí kousky zároveň prokládejte stejně širokými proužky anglické slaniny. Poslední vnější otočku by měla tvořit slanina.

Každý úhledně stočený biftek pak po obvodu stáhněte delším pruhem složeného alobalu a všechny zprudka opečte v pánvi na rozehřátém oleji či sádle. Tak, aby se ryba zatáhla a nepustila šťávu.

Zapečený kotouč opatrně překlopte na druhou stranu, lehce stáhněte oheň a maso dopečte. Případně kousky vložte na chvilku v pekáčku do vyhřáté trouby.

Pokud si dáte kapří bifteky se salátem, zkuste porovnat ten svůj s receptem Zdeňka Pohlreicha, případně vyzkoušejte skvělý bramborový salát s křepelčími vajíčky nebo bramborový salát po japonsku, ten je dokonce křupavý, i když chuťově připomíná naši klasiku. Skvělé jsou ale i s houbovou omáčkou a houby k našim Vánocům také patří.

Jak na houbovou omáčku

Na houbovou omáčku si připravte: hrst sušených hub, ideálně hříbky, 100 g másla, 1 cibuli, polohrubou mouku, 250 ml sladké smetany, sůl, čerstvě mletý bílý pepř. Servírujte s plátky citronu, zelenou petrželkou a proužky kapie.

Sušené houby jemně rozdrťte, například v chopperu, zalité horkou vodou. Zhruba 10 minut je povařte a nechte vše zvolna zchladnout. V kastrůlku na rozehřátém másle pak nechte zesklovatět jemně nasekanou cibuli a zaprašte ji moukou. Dobře vymíchanou světlou cibulovou jíšku nařeďte houbovým vývarem s drcenými nabobtnalými houbami a vše zvolna provařte.

Sušené hřiby jemně rozdrťte, zalijte je v kastrůlku horkou vodou, cca 10 minut...
V kastrůlku na plotně nechte na másle zesklovatět jemně nasekanou cibuli,...
Cibulovou jíšku zalijte nabobtnalým houbovým rozvarem a vše provařte. Omáčku...
Kapří biftek s houbovou krémovou omáčkou ze sušených hříbků.

Pak omáčku zjemněte smetanou, ochuťte ji solí a bílým pepřem. Rozdělte ji na nahřáté talíře, přidejte připravené kapří bifteky a porce dozdobte plátky citrónu, snítkou petrželky a proužky kapie. V této variantě s omáčkou oceníte jako přílohu různě upravené brambory včetně hranolků, případně pečivo.

Další tipy vhodné na vánoční tabuli najdete v aktuálním prosincovém čísle časopisu Knihovnička Recepty.

Vánoční iDNES.cz
Autoři:




Nejčtenější

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Na této fotce mají štěňata velmi dobře zřetelný ridge na zádech.
Thajský ridgeback je přírodní plemeno, potřebuje důslednost, ale i něhu

Thajský ridgeback, zkráceně thajec, je původní nešlechtěné plemeno, o němž se tvrdí, že je staré až tři tisíce let. Jedná se o velmi vášnivého běžce a skokana,...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Další z rubriky

Speciál Emanuel kombinuje mango džus s ice batch brew.
S colou, pivem i ovocem. Takové jsou letošní kávové letní hity

Období od května do konce září patří v kavárnách všem ledovým kávám, domácím limonádám nebo ledovým čajům. Každý rok se však najdou zajímavé kombinace, které...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.