Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste letos rybí bifteky. Z kapřích filetů a anglické slaniny

aktualizováno 
Filety z kapra svinuté spolu s proužky anglické slaniny do tvaru, který ze všeho nejvíc připomíná hokejový puk, jsou jedinečné jak na pohled, tak po stránce chuťové. A je jen na vás, jestli si ho dáte se salátem, nebo třeba s houbovou omáčkou a bramborem.

Kapří steak, složený z proužků filetů a anglické slaniny. | foto: Jiří Savinec, www.knihovnicka.cz

Kapří filety, ze kterých „kapří biftek“ poskládáte, můžete koupit připravené, ale kdo by nechtěl mít na Vánoce čerstvého kapra (jak ho zabít a vykuchat čtěte zde). I kapří filety si zvládnete připravit sami doma, stačí postupovat podle tohoto názorného videa (více v podrobném manuálu zde):

Na přípravu kapřích bifteků budete na 4 porce potřebovat: 800 g filetů z kapra, sůl, čerstvě drcený černý pepř, drcený kmín a 200 g anglické slaniny, olej nebo sádlo na smažení na pánvi a alobal.

Jak připravit kapří bifteky krok za krokem

Kapří filet rozdělte nožem na proužky široké cca 2,5 cm a posypejte je rovnoměrně ze všech stran směsí soli s drceným pepřem i kmínem. Pokud máte možnost, výborný je citrónový pepř.

Jak na kapří bifteky

Postupně pak od středu stáčejte jeden filet za druhým na prkénku do podoby kotoučů a rybí kousky zároveň prokládejte stejně širokými proužky anglické slaniny. Poslední vnější otočku by měla tvořit slanina.

Každý úhledně stočený biftek pak po obvodu stáhněte delším pruhem složeného alobalu a všechny zprudka opečte v pánvi na rozehřátém oleji či sádle. Tak, aby se ryba zatáhla a nepustila šťávu.

Zapečený kotouč opatrně překlopte na druhou stranu, lehce stáhněte oheň a maso dopečte. Případně kousky vložte na chvilku v pekáčku do vyhřáté trouby.

Pokud si dáte kapří bifteky se salátem, zkuste porovnat ten svůj s receptem Zdeňka Pohlreicha, případně vyzkoušejte skvělý bramborový salát s křepelčími vajíčky nebo bramborový salát po japonsku, ten je dokonce křupavý, i když chuťově připomíná naši klasiku. Skvělé jsou ale i s houbovou omáčkou a houby k našim Vánocům také patří.

Jak na houbovou omáčku

Na houbovou omáčku si připravte: hrst sušených hub, ideálně hříbky, 100 g másla, 1 cibuli, polohrubou mouku, 250 ml sladké smetany, sůl, čerstvě mletý bílý pepř. Servírujte s plátky citronu, zelenou petrželkou a proužky kapie.

Sušené houby jemně rozdrťte, například v chopperu, zalité horkou vodou. Zhruba 10 minut je povařte a nechte vše zvolna zchladnout. V kastrůlku na rozehřátém másle pak nechte zesklovatět jemně nasekanou cibuli a zaprašte ji moukou. Dobře vymíchanou světlou cibulovou jíšku nařeďte houbovým vývarem s drcenými nabobtnalými houbami a vše zvolna provařte.

Sušené hřiby jemně rozdrťte, zalijte je v kastrůlku horkou vodou, cca 10 minut...
V kastrůlku na plotně nechte na másle zesklovatět jemně nasekanou cibuli,...
Cibulovou jíšku zalijte nabobtnalým houbovým rozvarem a vše provařte. Omáčku...
Kapří biftek s houbovou krémovou omáčkou ze sušených hříbků.

Pak omáčku zjemněte smetanou, ochuťte ji solí a bílým pepřem. Rozdělte ji na nahřáté talíře, přidejte připravené kapří bifteky a porce dozdobte plátky citrónu, snítkou petrželky a proužky kapie. V této variantě s omáčkou oceníte jako přílohu různě upravené brambory včetně hranolků, případně pečivo.

Další tipy vhodné na vánoční tabuli najdete v aktuálním prosincovém čísle časopisu Knihovnička Recepty.

Vánoční iDNES.cz
Autoři:




Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Další z rubriky

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.