Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Konec čajových pytlíků? Brit představil čajostroj na kapsle

aktualizováno 
Brit Edward Bruner představil přístroj, ve kterém se lístky čaje louhují ve vodě rotací. Podle výsledků jeho experimentů se čaj připraví za polovic času v porovnání s ohřevem vody ve varné konvici a louhováním sáčku. Stroj má jedinou vadu: měl by stát jako několik tisíc čajových sáčků.

Kapsle pro ideální a rychlou přípravu čaje | foto: SWNS.com

Kapslovou mánii právě prožívá celý svět v podobě kávového šílenství. Výrobci kávovarů nás po koupi přístroje nutí kupovat drahé kapsle, jedna porce vychází podle výrobce kolem desetikoruny.

Čajový sáček

První čajové sáčky byly ručně šity z hedvábí a patenty na ně jsou již z roku 1903.

Komerčně se začaly úspěšně využívat v následujícím roce, kdy je Thomas Sullivan z New Yorku začal vyvážet do celého světa. Moderní sáčky se vyrábí z levnějších papírových vláken.

Zdroj: Wikipedia

Kolektiv pracovníků společnosti Cambridge Consultants vedená Edwardem Brunerem představil přístroj, který nadzvedne mandle čajovým tradicionalistům, pro které je správná příprava čaje svátkem, potěšením a vděčným objektem diskusí. A určitě poukážou na fakt, že zaplatit 150 liber (asi 4 700 Kč) je jako utratit za tisíce běžných sáčků s čajem.

"Zatímco systémy pro kávu v posledním desetiletí prodělaly rychlý vývoj, vaření čaje se už po desetiletí nezměnilo. Proto cítíme příležitost provést změnu i v této kategorii," tvrdí Bruner. Podle něj ladili systém pro lístky černého čaje, ale vidí možnost uplatnit přístroj i pro ovocné čaje a další teplé nápoje. O ceně za jednotlivé porce se vynálezce nezmiňuje, pouze tvrdí, že se bude lišit podle druhu použitého čaje.

Stroj funguje tak, že se kapsle ponořená do horké vody začne prudce otáčet, voda získá od čaje aroma. Celý proces trvá dvě minuty, což trvá kratší dobu než při klasické přípravě v konvici. Navíc by z přístroje měl téct čaj, který nenechává na patře zbytečně hořkou pachuť. Podle Brennera je to výsledek dlouhých výzkumů, které umožnily skutečně ideální přípravu.

Koupili byste si podobný přístroj?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 22. prosince 2012. Anketa je uzavřena.

Ne 1793
Ano 322
Autor:




Nejčtenější

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.