Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Do bramboráku z Valašska přidáte zelí. Kapušník vydá za oběd či večeři

aktualizováno 
Poctivá domácí rodinná večeře či oběd za padesátikorunu je v případě jídla z brambor a zelí stále ještě reálná. Ale musíte si to na přípravě odpracovat.

Základem valašského kapušníku jsou brambory, zelí a dvě vajíčka. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Brambory a zelí se dříve téměř každoročně urodily i v tom nejchudším kraji, proto mají v lidových receptech nezastupitelné místo. Dnes už to taková láce není, ale pořád z nich relativně levné jídlo, tradiční specialitu z Valašska a moravského Slezska, pro rodinu pořídíte. Pokud jste masožravci, pak můžete tento pokrm vyzkoušet i jako výbornou přílohu k různým pečeným masům.

Základ tvoří těsto jako na bramborák, ale spařuje se horkým mlékem. Brambory je ovšem nutné nastrouhat na nudličky, nikoliv na kaši, a slít z nich přebytečnou vodu. Nepotřebujete žádné zvláštní ingredience, jen ty základní, a odměnou za snažení vám bude plný pekáček bramboráku se zelnou náplní.

Valašský kapušník krok za krokem

Potřebovat budete půlku středně velké hlávky zelí, 500 ml vody, sůl, dvě lžíce sádla (z toho jednu na vytření pekáčku), půl lžičky pepře a lžičku kmínu; na těsto 1,5 kg brambor, dvě vejce, sůl, dvě lžíce hladké mouky a 500 ml mléka. 

Ingredience potřebné na valašský kapušník: hlávkové zelí, brambory, vejce, sůl,...
Zelí zbavené košťálu a nakrájené na nudličky v kastrolu osolte, zalijte vodou a...
Z uvařeného zelí slijte vodu, přidejte k němu lžíci sádla, dle chuti sůl, mletý...

Hlávku zelí rozdělte na čtvrtiny, z každého dílu vykrojte košťál a pokrájejte  je nebo nakrouhejte. Zelí v kastrolu osolte, přilijte vodu a nechte asi 20 minut dusit. Až bude měkké, dochuťte jej solí, pepřem a lžící sádla. 

Brambory jemně nastrouhejte, slijte z nich vodu, přidejte vejce, sůl, hladkou...
V kastrolku svařte mléko a bramborové těsto s ním přelijte a spařte. Opět vše...
Na dno pekáčku vytřeného zbytkem sádla nalijte polovinu připraveného...

Než zelí změkne, připravte si těsto. Oloupané brambory nastrouhejte na jemné nudličky, slijte z nich vodu, kterou pustily, přidejte vejce, sůl, hladkou mouku a vše promíchejte. Pak v kastrolku svařte mléko, bramborové těsto jím spařte a směs opět důkladně promíchejte.

Do pekáčku vytřeného lžící sádla nalijte polovinu připraveného těsta a přidejte uvařené, ochucené a scezené zelí. Vrstvu náplně zakryjte druhou polovinou bramborového těsta, povrch urovnejte a vložte vše do trouby vyhřáté na 190 oC. Kapušník pečte asi 40 až 50 minut dozlatova, podávejte rozdělený na řezy.

Další recepty a tipy na vyzkoušená jídla najdete vždy v aktuálním čísle měsíčníku Knihovnička Recepty.

Autoři:




Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.