Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Karambola je podobně jako rebarbora skvělá, ale nesmíte to s ní přehnat

aktualizováno 
Pro nás exotickou karambolu poznáte podle průřezu typického hvězdicovitého tvaru a voskově lesklé slupky. Při výběru si dávejte pozor, aby nebyla moc potlučená. Ideálně by podle šéfkuchaře Petra Stádníka měla mít žlutozelenou barvu.

Než začnete karambolu příčně porcovat na plátky, odstraňte obyčejnou škrabkou silnější slupku na žebrech - tedy v podstatě z cípů hvězdy, jak to ukazuje šéfkuchař na videu.

Fotogalerie

Karambola se v kuchyni používá především na dekoraci, ať už jde o nápoje, dorty, poháry, či další dezerty, přidává se i do exotických ovocných salátů. Šťavnatá sladkokyselá chuť dužniny, způsobená vysokým obsahem šťavelanů, ve směsi ideálně doplňuje chuť ostatního ovoce. Karambola má nízký obsah cukru a tělu dodá vitamin C, vápník, hořčík, železo a fosfor.

Ale pozor, právě kvůli poměrně vysokému obsahu kyseliny šťavelové (ta je například i v rebarboře) by se karambola měla pojídat jen v malém množství, protože nadměrná konzumace může způsobit až otravu. Lidé s onemocněním ledvin by se jí měli spíše vyhnout.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

OBRAZEM: Zlínská výstava Retrosbírky představuje poklady z dob socialismu

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky,...

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz