Karambola je podobně jako rebarbora skvělá, ale nesmíte to s ní přehnat

aktualizováno 
Pro nás exotickou karambolu poznáte podle průřezu typického hvězdicovitého tvaru a voskově lesklé slupky. Při výběru si dávejte pozor, aby nebyla moc potlučená. Ideálně by podle šéfkuchaře Petra Stádníka měla mít žlutozelenou barvu.

Než začnete karambolu příčně porcovat na plátky, odstraňte obyčejnou škrabkou silnější slupku na žebrech - tedy v podstatě z cípů hvězdy, jak to ukazuje šéfkuchař na videu.

Fotogalerie

Karambola se v kuchyni používá především na dekoraci, ať už jde o nápoje, dorty, poháry, či další dezerty, přidává se i do exotických ovocných salátů. Šťavnatá sladkokyselá chuť dužniny, způsobená vysokým obsahem šťavelanů, ve směsi ideálně doplňuje chuť ostatního ovoce. Karambola má nízký obsah cukru a tělu dodá vitamin C, vápník, hořčík, železo a fosfor.

Ale pozor, právě kvůli poměrně vysokému obsahu kyseliny šťavelové (ta je například i v rebarboře) by se karambola měla pojídat jen v malém množství, protože nadměrná konzumace může způsobit až otravu. Lidé s onemocněním ledvin by se jí měli spíše vyhnout.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

VIDEO: Zopakujte si základní tance, ať si na plese neuděláte ostudu

Kdo už má taneční dlouho za sebou, potřebuje si tanec trochu oživit.

Plesová sezona se blíží a možná se i vy chystáte vyrazit. Připravili jsme souhrn videí, který vás provede opakováním...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě. Nic jednoduššího

Husička po pěti hodinách pomalého pečení

Tradice pečení husy na svatého Martina se v posledních letech vrací. Kvůli tomu mnohé malé domácí chovy hlásí, že už...

Prodej pozemku k výstavbě Bystré
Prodej pozemku k výstavbě Bystré

Bystré, Frenštát pod Radhoštěm, okres Nový Jičín
2 580 000 Kč

Najdete na iDNES.cz