VIDEO: Pohlreich povýšil obyčejný karbanátek na atraktivní lahůdku

aktualizováno 
Mleté maso patří po křidýlkách k nejoblíbenějším surovinám pro grilování. Televizní šéf ukazuje, jak ho pojmout tak, aby se místo obvyklé hromady karbošů na talíři podávalo tak noblesně, že by se za něj nestyděla ani jeho restaurace.

Vím to, protože jsem se byl při natáčení přesvědčit, zda ta jídla nevypadají dobře jen na obrazovce, ale jestli také skvěle chutnají. Na můj vkus Zdeněk Pohlreich málo solí, ale to už si může každý přizpůsobit podle svého.

V aktuálním díle grilovací show ukáže přípravu z mletého jehněčího. To je pro běžného zákazníka dost velký luxus. Pohlreich vychází se své praxe, kdy se dostane k celému jehněti a potřebuje ho zpracovat do posledního kousku.

Pro nás běžné strávníky je ale tento díl poučný v tom, že i obyčejný karboš lze s trochou fantazie naservírovat tak, že z obyčejného uděláte chutné a zároveň pro oko atraktivní jídlo.

Na pánvi nechte nasucho opražit nové koření, římský kmín a kardamon. "Když to necháte opražit, dobře se z koření uvolní aroma," radí Pohlreich. Mezitím si do hmoždíře dejte trochu kurkumy, trochu mletého zázvoru. "A dám tam malinko opravdického šafránu. Pozor, to je drahý špás," varuje.

Opražením se koření rozvoní.

Opražením se koření rozvoní.

Namelte si plecko nebo žebra.

Namelte si plecko nebo žebra.

Všechno koření si pořádně rozdrťte.

Všechno koření si pořádně rozdrťte.

Až začne koření na pánvi malinko prskat, přidáte ho do hmoždíře a vše pořádně rozetřete. "Čerstvě umleté koření je stokrát lepší než jakákoliv průmyslově vyráběná směs. Za minutku to máte hotové a výsledek je nesrovnatelný," radí.

Na karbanátky si Pohlreich umlel kousek plecka. "Ale mohou to být i žebra, to nevadí, hlavně aby to maso nebylo příliš tučné," říká. Osolíte, opepříte, přidáte rozemleté koření z hmoždíře a pořádně zpracujete, aby se karbanátky nerozpadaly, zvlášť když už se nepřidávají žádná další pojiva.

Zdeněk Pohlreich nerad ochutnává syrové maso. Proto si raději udělá "malého cvičného karbanátka". Podle něj tak i lépe odhadnete, co udělá tepelná úprava s výslednou chutí.

Kdo nerad ochutnává syrové maso, může si udělat zkušební vzorek.

Kdo nerad ochutnává syrové maso, může si udělat zkušební vzorek.

Kopr s mátou rozkrájejte nahrubo.

Kopr s mátou rozkrájejte nahrubo.

Nakonec přidejte červenou cibuli.

Nakonec přidejte červenou cibuli.

"Zdéňa" se nezapomene pochválit a může se proto s namočenýma rukama pustit do tvarování karbanátků. Maso nechá hodinku v lednici odležet.

Mezitím, co se maso griluje, pustí se do omáčky. Smíchá jogurt, trochu olivového oleje, namele barevný pepř, přidá sůl. Aby to hezky čerstvě vonělo, naseká si kopr s mátou. "Nesnažte se z toho udělat řezanku. V těchto omáčkách je fantastické, když si kousnete do čerstvé bylinky, udělá to daleko větší chuťový efekt, než když to máte napadrť," přidává svoji zkušenost.

Rajčata předem osolte a opepřete.

Rajčata předem osolte a opepřete.

Arabský chléb jen lehce ohřejte.

Arabský chléb jen lehce ohřejte.

Omáčkou na porci nešetřete, aby se chutě pěkně spojily.

Omáčkou na porci nešetřete, aby se chutě pěkně spojily.

Kuchař do omáčky přidá i šťávu z citronu a nakonec přidá nakrájenou červenou cibulku. Teď je čas na ochutnání a případné dokořenění solí a pepřem, doladění konzistence přidáním kapky olivového oleje. Nechejte to pět deset minut proležet. Cibulka změkne, zjemní se její chuť a zároveň se spojí s ostatními chutěmi.

Tím přípravy vrcholí. Nakrájejte si na kostičky rajčata, posolte a opepřete, nechejte odležet. Na grilu nechte ohřát arabský chléb. "A teď to musí jít rychle, studené jehněčí není žádná velká hitparáda," tvrdí Pohlreich.

Na chleba rozloží kosek salátu od srdíčka, na to rajčata, karbanátek a nahoru omáčku. Nakonec se porce chleba přehne do "korýtka" a můžete podávat. Oproti klasice je to sice o chlup práce navíc, ale všechno se to stihlo během grilování masa a konečný výsledek je naprosto neporovnatelný.

Grilovací show Zdeňka Pohlreicha můžete sledovat v pondělí večer na Prima Family.

Autor:



Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Další z rubriky

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....

VIDEO: Přines, vyber si a odnes. Celý týden se na Žižkově swapuje

Swap se neobejde bez dobrovolníků, kteří donesené věci pomáhají vážit a třídit.

Přines, co chceš poslat dál. Vyber si, co potřebuješ, nebo se ti to líbí a odnes si to. V množství ti ani v jednom...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz