Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Pohlreich povýšil obyčejný karbanátek na atraktivní lahůdku

aktualizováno 
Mleté maso patří po křidýlkách k nejoblíbenějším surovinám pro grilování. Televizní šéf ukazuje, jak ho pojmout tak, aby se místo obvyklé hromady karbošů na talíři podávalo tak noblesně, že by se za něj nestyděla ani jeho restaurace.

Vím to, protože jsem se byl při natáčení přesvědčit, zda ta jídla nevypadají dobře jen na obrazovce, ale jestli také skvěle chutnají. Na můj vkus Zdeněk Pohlreich málo solí, ale to už si může každý přizpůsobit podle svého.

V aktuálním díle grilovací show ukáže přípravu z mletého jehněčího. To je pro běžného zákazníka dost velký luxus. Pohlreich vychází se své praxe, kdy se dostane k celému jehněti a potřebuje ho zpracovat do posledního kousku.

Pro nás běžné strávníky je ale tento díl poučný v tom, že i obyčejný karboš lze s trochou fantazie naservírovat tak, že z obyčejného uděláte chutné a zároveň pro oko atraktivní jídlo.

Na pánvi nechte nasucho opražit nové koření, římský kmín a kardamon. "Když to necháte opražit, dobře se z koření uvolní aroma," radí Pohlreich. Mezitím si do hmoždíře dejte trochu kurkumy, trochu mletého zázvoru. "A dám tam malinko opravdického šafránu. Pozor, to je drahý špás," varuje.

Opražením se koření rozvoní.

Opražením se koření rozvoní.

Namelte si plecko nebo žebra.

Namelte si plecko nebo žebra.

Všechno koření si pořádně rozdrťte.

Všechno koření si pořádně rozdrťte.

Až začne koření na pánvi malinko prskat, přidáte ho do hmoždíře a vše pořádně rozetřete. "Čerstvě umleté koření je stokrát lepší než jakákoliv průmyslově vyráběná směs. Za minutku to máte hotové a výsledek je nesrovnatelný," radí.

Na karbanátky si Pohlreich umlel kousek plecka. "Ale mohou to být i žebra, to nevadí, hlavně aby to maso nebylo příliš tučné," říká. Osolíte, opepříte, přidáte rozemleté koření z hmoždíře a pořádně zpracujete, aby se karbanátky nerozpadaly, zvlášť když už se nepřidávají žádná další pojiva.

Zdeněk Pohlreich nerad ochutnává syrové maso. Proto si raději udělá "malého cvičného karbanátka". Podle něj tak i lépe odhadnete, co udělá tepelná úprava s výslednou chutí.

Kdo nerad ochutnává syrové maso, může si udělat zkušební vzorek.

Kdo nerad ochutnává syrové maso, může si udělat zkušební vzorek.

Kopr s mátou rozkrájejte nahrubo.

Kopr s mátou rozkrájejte nahrubo.

Nakonec přidejte červenou cibuli.

Nakonec přidejte červenou cibuli.

"Zdéňa" se nezapomene pochválit a může se proto s namočenýma rukama pustit do tvarování karbanátků. Maso nechá hodinku v lednici odležet.

Mezitím, co se maso griluje, pustí se do omáčky. Smíchá jogurt, trochu olivového oleje, namele barevný pepř, přidá sůl. Aby to hezky čerstvě vonělo, naseká si kopr s mátou. "Nesnažte se z toho udělat řezanku. V těchto omáčkách je fantastické, když si kousnete do čerstvé bylinky, udělá to daleko větší chuťový efekt, než když to máte napadrť," přidává svoji zkušenost.

Rajčata předem osolte a opepřete.

Rajčata předem osolte a opepřete.

Arabský chléb jen lehce ohřejte.

Arabský chléb jen lehce ohřejte.

Omáčkou na porci nešetřete, aby se chutě pěkně spojily.

Omáčkou na porci nešetřete, aby se chutě pěkně spojily.

Kuchař do omáčky přidá i šťávu z citronu a nakonec přidá nakrájenou červenou cibulku. Teď je čas na ochutnání a případné dokořenění solí a pepřem, doladění konzistence přidáním kapky olivového oleje. Nechejte to pět deset minut proležet. Cibulka změkne, zjemní se její chuť a zároveň se spojí s ostatními chutěmi.

Tím přípravy vrcholí. Nakrájejte si na kostičky rajčata, posolte a opepřete, nechejte odležet. Na grilu nechte ohřát arabský chléb. "A teď to musí jít rychle, studené jehněčí není žádná velká hitparáda," tvrdí Pohlreich.

Na chleba rozloží kosek salátu od srdíčka, na to rajčata, karbanátek a nahoru omáčku. Nakonec se porce chleba přehne do "korýtka" a můžete podávat. Oproti klasice je to sice o chlup práce navíc, ale všechno se to stihlo během grilování masa a konečný výsledek je naprosto neporovnatelný.

Grilovací show Zdeňka Pohlreicha můžete sledovat v pondělí večer na Prima Family.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Najdete na iDNES.cz