Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Pohlreich povýšil obyčejný karbanátek na atraktivní lahůdku

aktualizováno 
Mleté maso patří po křidýlkách k nejoblíbenějším surovinám pro grilování. Televizní šéf ukazuje, jak ho pojmout tak, aby se místo obvyklé hromady karbošů na talíři podávalo tak noblesně, že by se za něj nestyděla ani jeho restaurace.

Vím to, protože jsem se byl při natáčení přesvědčit, zda ta jídla nevypadají dobře jen na obrazovce, ale jestli také skvěle chutnají. Na můj vkus Zdeněk Pohlreich málo solí, ale to už si může každý přizpůsobit podle svého.

V aktuálním díle grilovací show ukáže přípravu z mletého jehněčího. To je pro běžného zákazníka dost velký luxus. Pohlreich vychází se své praxe, kdy se dostane k celému jehněti a potřebuje ho zpracovat do posledního kousku.

Pro nás běžné strávníky je ale tento díl poučný v tom, že i obyčejný karboš lze s trochou fantazie naservírovat tak, že z obyčejného uděláte chutné a zároveň pro oko atraktivní jídlo.

Na pánvi nechte nasucho opražit nové koření, římský kmín a kardamon. "Když to necháte opražit, dobře se z koření uvolní aroma," radí Pohlreich. Mezitím si do hmoždíře dejte trochu kurkumy, trochu mletého zázvoru. "A dám tam malinko opravdického šafránu. Pozor, to je drahý špás," varuje.

Opražením se koření rozvoní.

Opražením se koření rozvoní.

Namelte si plecko nebo žebra.

Namelte si plecko nebo žebra.

Všechno koření si pořádně rozdrťte.

Všechno koření si pořádně rozdrťte.

Až začne koření na pánvi malinko prskat, přidáte ho do hmoždíře a vše pořádně rozetřete. "Čerstvě umleté koření je stokrát lepší než jakákoliv průmyslově vyráběná směs. Za minutku to máte hotové a výsledek je nesrovnatelný," radí.

Na karbanátky si Pohlreich umlel kousek plecka. "Ale mohou to být i žebra, to nevadí, hlavně aby to maso nebylo příliš tučné," říká. Osolíte, opepříte, přidáte rozemleté koření z hmoždíře a pořádně zpracujete, aby se karbanátky nerozpadaly, zvlášť když už se nepřidávají žádná další pojiva.

Zdeněk Pohlreich nerad ochutnává syrové maso. Proto si raději udělá "malého cvičného karbanátka". Podle něj tak i lépe odhadnete, co udělá tepelná úprava s výslednou chutí.

Kdo nerad ochutnává syrové maso, může si udělat zkušební vzorek.

Kdo nerad ochutnává syrové maso, může si udělat zkušební vzorek.

Kopr s mátou rozkrájejte nahrubo.

Kopr s mátou rozkrájejte nahrubo.

Nakonec přidejte červenou cibuli.

Nakonec přidejte červenou cibuli.

"Zdéňa" se nezapomene pochválit a může se proto s namočenýma rukama pustit do tvarování karbanátků. Maso nechá hodinku v lednici odležet.

Mezitím, co se maso griluje, pustí se do omáčky. Smíchá jogurt, trochu olivového oleje, namele barevný pepř, přidá sůl. Aby to hezky čerstvě vonělo, naseká si kopr s mátou. "Nesnažte se z toho udělat řezanku. V těchto omáčkách je fantastické, když si kousnete do čerstvé bylinky, udělá to daleko větší chuťový efekt, než když to máte napadrť," přidává svoji zkušenost.

Rajčata předem osolte a opepřete.

Rajčata předem osolte a opepřete.

Arabský chléb jen lehce ohřejte.

Arabský chléb jen lehce ohřejte.

Omáčkou na porci nešetřete, aby se chutě pěkně spojily.

Omáčkou na porci nešetřete, aby se chutě pěkně spojily.

Kuchař do omáčky přidá i šťávu z citronu a nakonec přidá nakrájenou červenou cibulku. Teď je čas na ochutnání a případné dokořenění solí a pepřem, doladění konzistence přidáním kapky olivového oleje. Nechejte to pět deset minut proležet. Cibulka změkne, zjemní se její chuť a zároveň se spojí s ostatními chutěmi.

Tím přípravy vrcholí. Nakrájejte si na kostičky rajčata, posolte a opepřete, nechejte odležet. Na grilu nechte ohřát arabský chléb. "A teď to musí jít rychle, studené jehněčí není žádná velká hitparáda," tvrdí Pohlreich.

Na chleba rozloží kosek salátu od srdíčka, na to rajčata, karbanátek a nahoru omáčku. Nakonec se porce chleba přehne do "korýtka" a můžete podávat. Oproti klasice je to sice o chlup práce navíc, ale všechno se to stihlo během grilování masa a konečný výsledek je naprosto neporovnatelný.

Grilovací show Zdeňka Pohlreicha můžete sledovat v pondělí večer na Prima Family.

Autor:




Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.