Srílanské kuřecí kari
Potřebujeme:
750 gramů kuřecích prsou bez kůže, 1 velkou cibuli, 4 stroužky česneku, čerstvý zázvor (asi 3 cm), šťávu z jednoho citronu a jedné limetky, 2 lžičky garam masala koření (jde o směs indického koření, k sehnání je i v supermarketech), pokud neseženete, můžete si směs připravit sami z mletého koriandru, římského kmínu, skořice, bobkového listu, černého pepře, kardamomu a muškátového květu.), 4 až 6 bobulí kardamomu, 4 ks hřebíčku, sůl, 4 polévkové lžíce kari pasty, 5 lžic oleje, 1 konzervu kokosového mléka, 4 lžíce smetany.
Postup:
Kuřecí prsa nakrájíme na větší kostky a smícháme s najemno nakrájenou cibulí a česnekem, zázvorem a kořením garam masala. Kardamom roztlučeme a přidáme i se slupkou, hřebíček můžeme použít mletý i celý.
Týdeník 5plus2Každý pátek zdarma |
Osolíme a opepříme. Vmícháme kari pastu a šťávu z citronu a limetky a promícháme, všechno koření a kari pasta musí obalit maso.
Přikryjeme fólií a necháme v ledničce na chvíli odležet, aby koření ovonělo maso. Rozpálíme olej na hlubší pánvi a osmažíme směs tak, aby maso bylo dobře propečené. Nepodléváme vodou ani nezakrýváme pokličkou.
Maso pustí trochu šťávy a obalí se pečenou marinádou. Zde je důležitý okamžik celé přípravy, maso se nesmí moc smažit, jinak ztratí svoji křehkost.
Ve správném okamžiku, když je maso propečené, přidáme půl konzervy kokosového mléka.
Nakonec podlijeme 4 polévkovými lžícemi smetany.
Recept: Dagmar Heřtová