Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Takto jsme se připravovali na prázdniny. Podle katalogu drobného zboží

aktualizováno 
Dostal se nám do rukou katalog Sport Obchodu průmyslovým zbožím podniku Drobné zboží. Kdo je dříve narozený, připomene si, s jakým vybavením jsme jezdili k vodě na prázdniny. Bohužel na katalogu není datum tisku a pro který rok platí. To však tehdy nebylo potřeba. Zboží vydrželo v obchodech bez inovace klidně i dekádu. Podle stylu odhadujeme, že je ze sedmdesátých let.

Jen pro připomenutí: podobné prodeje tehdy zaštiťoval takzvaný Obchod průmyslovým zbožím (OZP). Pod OPZ spadaly podniky v rámci ČSSR jako Domácí potřeby a Velkoobchod s průmyslovým zbožím Praha, Drobné zboží a Drogerie. V mateřské společnosti si jednotlivé podniky objednávaly dodávky sortimentu, podle toho se plánovala výroba v rámci státu, případně dovozy ze spřátelených zemí. 

V katalogu nenajdete u jednotlivých položek výrobce, jen kritéria, podle kterých vybrat. Takže když jste chtěli stan „áčko“, našli jste rozměry a základní parametry jako hmotnost. Tehdy se neprobírala odolnost proti vodnímu sloupci a podobné vlastnosti. Prostě se vědělo, že si máte koupit stan Puťák, Jiskra nebo Blaník. Nebo Mamaiu na stanování v Rumunsku či Rozkoš (tam se vešli čtyři lidé). Odpadlo tak to tíživé rozhodování, co koupit. Kdyby to bylo dnes, odpadly by ve vyhledávačích dotazy typu Jak vybrat...

Odhadujeme, že katalog sportovních potřeb, který ukazujeme, se distribuoval někdy v sedmdesátých letech. To ovšem neznamená, že by se tu nenašly i pěkné „buržoazní“ kousky. Klidně jste si mohli objednat i posilovací soupravu za 12 310 Kč. To ovšem tehdy reprezentovalo skoro celoroční výplatu. Anebo motorový člun (taktéž). To gumové nafukovací lehátko se kupovalo za 140–175 Kč. To bylo taky dost, je ale pravda, že vydrželo desetiletí a mnozí ho máme dodnes doma.

Pomůže někdo odhalit, ze kterého roku může být tento katalog? Podělte se s ostatními v diskusi.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autor:




Nejčtenější

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.