Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na Trumpa v New Yorku zabírá kava. Stala se módním antistresovým nápojem

aktualizováno 
Národy jižního Pacifiku ji konzumují po tisíciletí. Kava kava (pepřovník opojný) dnes dobývá srdce mladých stresovaných Newyorčanů, kteří tomuto nápoji s anxiolytickými účinky často dávají přednost před alkoholem.

Kavu mladí považují za alternativu k alkoholu. | foto: Brooklynkava.com

Kava jim pomáhá čelit dopravním zácpám, pracovnímu přetížení a... Donaldu Trumpovi, píše agentura AFP.

Kořen rozdrcený na prášek, smíchaný s vodou a pak filtrovaný má poněkud bahnitou chuť, pokud není kombinován s ovocnou šťávou nebo jinou ingrediencí. Avšak jeho účinky, uvolnění a nástup euforie, jsou stále žádanější v takovém hlučném a stresuplném městě, jako je New York.

Prášek kavy má poněkud bahnitou chuť.

Prášek kavy má poněkud bahnitou chuť.

„Jestli existuje nějaké město, kde se člověk potřebuje trochu uvolnit a zpomalit, pak je to New York,“ prohlašuje jednatřicetiletý Harding Stowe, majitel kavárny Brooklyn Kava. „Myslím, že o ni bude ještě větší zájem,“ dodává.

Popíjení nápoje z kavy je starodávnou tradicí na ostrovech Fidži či v Polynésii. Na Západě ji mladí lidé stále častěji považují za zdravou alternativu alkoholu, když se chtějí pobavit, aniž by se druhý den probudili s kocovinou.

„Skutečně uvolňuje. Není to jako alkohol nebo droga. Alkohol špatně snáším, zatímco s kavou tady můžu strávit celý den, číst si knížku, pracovat na počítači, diskutovat,“ říká mladá brooklynská umělkyně Sabrina Chengová.

„Mladé už tak neláká trávit večery v barech, lidé chtějí něco nového a zdravého,“ zdůrazňuje Stowe.

Pepřovník opojný

Rostlina pepřovníku opojného

Rostlina pepřovníku opojného

Pepřovník opojný (Piper methysticum) zvaný též Kava kava je druh rostliny z čeledi pepřovníkovitých. Má dlouhou tradici v používání v západním Pacifiku. Podobá se pepřovníku černému, s nímž má podobné srdcové listy. Vůní připomíná pepř černý.

Má už od historických dob velký význam v náboženství, politice a kultuře v oblasti Tichého oceánu. V tomto regionu se rostlina těší velké úctě. Na Fidži se rostlina označuje jako yaqona a svazky jejích kořenů jako sevusevu (dar). Ceremonie pití kavy na Fidži doprovází důležité politické a společenské události a přivítání důležitých osobností je s konzumací kavy vždy spojeno.

První boom zažila kava v 90. letech. Avšak špatná kvalita dovážených rostlin a neznalost účinků rostliny jí neudělaly dobrou reklamu. Dnes však přes varování amerických úřadů z roku 2002 ohledně rizika sice vzácného, ale závažného poškození jater získala kava novou popularitu. V letech 2012 až 2016 se jen dovoz z ostrovů Fidži více než zdvojnásobil.

„Naše znalosti o rostlině jsou dnes mnohem lepší než v 90. letech. Zkoumali jsme ji a zjistili jsme, že má příznivé účinky a není nebezpečná,“ vysvětluje Zbigniew Dumienski z Aucklandské univerzity na Novém Zélandu.

Kava se stala oblíbenou na Floridě, ale v New Yorku si získává popularitu jen pomalu. Nejvýznamnější americké město má jen tři specializované kavárny, z nichž jedna je ve čtvrti Bushwick, kde žije plno umělců a mládeže.

„V minulém zaměstnání jsem měl občas úzkosti a kava mi opravdu pomohla,“ říká pětadvacetiletý finanční analytik Phil Mai, který sedí v Domě kavy s přítelkyní Susie.

„Dřív jsem pil alkohol dvakrát, třikrát týdně a i o víkendu. Teď jsem se už čtrnáct dní alkoholu nedotkl,“ prohlašuje. Dům kavy láká zákazníky na různé animace, vystupují zde hudebníci, básníci a humoristé. Průměrný věk se pohybuje kolem pětadvaceti let, ale přicházejí sem i šedesátníci.

„Lidé dříve nevěděli, co kava je, ale v posledním půlroce po ní začali bláznit. Se zvolením Trumpa se začaly v Americe dít stresující věci a to přispělo ke zvýšené oblíbenosti kavy,“ uvádí Stowe. Uvažuje o tom, že si otevře další kavárny s kavou nebo že se připojí ke studiím jógy či meditace, která by nápoj prodávala.

Je tedy zvolení Donalda Trumpa dobré pro obchod? „Nerad to říkám, ale asi ano,“ přiznává mladý podnikatel.

Autoři: ,



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Míchačce na beton postačí jen 230 V, ale raději zkontrolujte jističe

Malá míchačka se hodí u každého domu.

Míchačka není velká investice a kolem domu se vždycky hodí. Protože stavbou domu starost nekončí. Vždycky je třeba...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

Najdete na iDNES.cz