Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to pro týdeník 5plus2 komentují zkušený kavárník Daniel Kolský a zakladatel první moderní čajovny Jiří Šimsa.
Fotogalerie3

Dáte si kávu, anebo čaj? | foto: Profimedia.cz

Říká se, že čaj je pro milovníky kvalitních nápojů láskou a káva vášní. Ať tak či tak, s oběma je spojena mnohaletá a bohatá kultura i miliony zarytých fanoušků. Zatímco účinky čaje se po vypití projevují pomaleji, ale dlouhodoběji, káva povzbudí člověka rychle, ovšem jen na krátkou dobu.

„Oba nápoje by se měly pít v klidu a v pohodě pro potěchu těla i ducha a ne jimi zapíjet stres. Osobně mám zkušenost s předávkováním z pití kávy i čaje,“ líčí Daniel Kolský, znalec kávy a zakladatel české sítě kaváren mamacoffee.

Káva v oblibě vede

Kávě dávají Češi přednost častěji. Podle průzkumů si ji nejvíc dopřávají lidé ve věkovém rozmezí od 40 do 65 let a možná trochu překvapivě o něco více ženy než muži. Průměrně vypijeme tři až čtyři šálky denně, nejčastěji při hektičtějších chvílích brzy ráno nebo v brzkém odpoledni.

To milovníci čaje jsou spíše tradicionalisté, kteří neradi spěchají a svůj šálek si vychutnají raději v pohodlí domova, podle statistik průměrně pětkrát týdně.

„Nad konvičkou kvalitního tchajwanského čaje, který je možné zalít opakovaně až desetkrát, se dá přečíst třeba celá sbírka poezie,“ pochvaluje si svůj oblíbený nápoj Jiří Šimsa, spoluzakladatel první porevoluční Dobré čajovny v Československu. Zatímco látka thein v čaji povzbuzuje nervovou soustavu, kofein v kávě působí na srdce, což bývá předmětem debat a sporů o možné škodlivosti kávy.

„Káva, ale i čaj obsahují mnohem složitější látky než jen thein nebo kofein. V čaji je kofein v jiném množství, jinak navázaný, než je tomu u kávy. A mimochodem, činnost kofeinu na srdce není až tak přímá, jak se říkávalo,“ tvrdí Daniel Kolský.

I lékařské studie totiž potvrzují, že běžné „společenské“ konzumace kávy se nemusejí bát ani pacienti s vysokým krevním tlakem nebo se srdečním onemocněním. Ale že káva umí stimulovat a takzvaně „nakopnout“ organismus, o tom není sporu.

Daniel Kolský je znalcem kávové kultury.

Jiří Šimsa nedá dopustit na kvalitní čaj.

A zatímco „čajař“ Jiří Šimsa se zmiňoval o chvílích klidu nad knížkou poezie, Daniel Kolský připomíná, že právě nad šálkem kávy literatura většinou vzniká. „Proto se celé slavné generace literátů setkávaly a setkávají v kavárnách. Zdá se tedy, že u kávy se lépe tvoří literatura, která se pak u čaje lépe čte. Třeba pražské kavárny to dotáhly tak daleko, že jsou označovány za hlavní hybatele intelektuální politické revolty,“ míní kavárník.

Experimenty s klasikou

Stejně jako slavné pokrmy podléhají i tradiční nápoje aktuálním trendům a experimentům. Ovšem ne vždy je to ku prospěchu výsledného produktu. Příkladem mohou být některé čaje, které se pěstují mimo zemi svého původu.

„Jde o napodobeniny čajů tradičních, ovšem vyprodukovaných v jiných regionech či dokonce zemích, což ovlivňuje jejich chuť. A mnohdy negativně, protože se nedodržují osvědčené postupy pěstování,“ přibližuje Šimsa.

Káva s tonikem, hit letošního léta

Ovšem i v kavárnách se experimentuje a výsledkem jsou také nové módní vlny. Například káva s tonikem. „Do sklenice studeného toniku se pomalu přes lžičku lije horké presso, to zůstane na povrchu toniku. Je to takový letní nápoj, my to brzy začneme prodávat také,“ vysvětluje Leona Ježková z třebíčské kavárny Zelený drak.

Z historie čaje a kávy

V českých zemích se první prodejny čajů objevily koncem 18. století. Existuje neověřený záznam, že čínský čaj nabízel kupec, který měl hokynářství v Praze v Rytířské ulici. První čajovna v českých zemích byla zbudována v roce 1908, když měl v rámci Jubilejní výstavy na Výstavišti obrovský úspěch tamní velký japonský pavilon.

Kamenná čajovna vznikla v podzemí pražského paláce Lucerna a jmenovala se Jokohama. Obsluhovaly tam dokonce Japonky a Číňanky. Ale na začátku první světové války začal v čajovně nový živnostník pěstovat pivní kulturu a čajovna zanikla.

Popíjení kávy je objev muslimského světa a historicky první kavárna vznikla roku 1530 v syrském Damašku. Na přelomu 16. a 17. století se povzbuzující nápoj dostal zásluhou benátských kupců do Evropy.

Nejprve byla káva kněžími i papeži označována za „ďáblův nápoj“, ale nakonec byla pokřtěna a v roce 1629 začala v Benátkách fungovat první evropská kavárna. Následovaly první kavárny v Anglii, Francii a v USA. Do Německa vstupovala káva váhavě, protože Němcům zpočátku nechutnala.

Do střední Evropy se pak černá pochutina dostala zásluhou Turků, kteří obléhali Vídeň. Když byli odraženi a prchli, dostal polský důstojník a špión za zásluhy Osmany před Vídní zanechané pytle plné kávy a s nimi i pozemky, kde pytle ležely. A tak vznikla první vídeňská kavárna Zur Blaue Flasche (U modré lahve).

Do Čech a na Moravu to měl tehdy podivný nápoj už jen kousek. Prvenství ovšem nepatří Praze, ale Brnu, kde vznikla roku 1702 první kavárna, otevřená Turkem Ahmedem.

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025