Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sloni umějí natrávit kávová zrna. Jsou prý ještě lepší než od cibetek

  9:41
Dvacet šest slonů žijících na severu Thajska se stalo živou továrnou na kávu. Do krmení jím přidávají kávová zrna. Když projdou zažívacím traktem, stane se z nich specialita, která se prodává za 1 200 dolarů za kilogram.

Čtyři šálky "sloní" kávy stojí kolem 700 korun. | foto: www.blackivorycoffee.com

Ačkoli jsou sloni thajským národním zvířetem, nevedou vždycky nádherný život. Běžně jsou k vidění, jak žebrají v turistických oblastech Bangkoku, anebo jsou využíváni při těžbě dřeva. Ale několik slonů ve sloním útulku má lepší život: musí jen hodně jíst a produkovat hodně trusu. Jsou krmeni čerstvými kávovými zrny, z nichž po "zpracování" sloním zažívacím traktem vzejde unikátní sloní káva, napsal Wall Street Journal.

Tito sloni žijí v Asijské sloní nadaci, útulku pro chobotnatce z oblasti Zlatého trojúhelníku. A slony zpracovaná káva je experimentem, jak daleko jsou ochotni její milovníci zajít ve snaze najít ten nejlahodnější šálek tmavého nápoje. Prodává ji firma Black Ivory Coffee a "sloní káva" patří mezi nejdražší na světě; balení čtyř dávek stojí zhruba 35 dolarů (asi 700 korun).

Zakladatel firmy Blake Dinkin se narodil v Kanadě a svého času pracoval v Etiopii s cibetkami, které jsou známým zdrojem indonéské kávy Kopi Luwak, jež se vaří z kávových zrn vybraných z cibetčího trusu. Ale pak se pověst cibetek zhoršila, když na ně padlo podezření, že způsobily epidemii nemoci SARS. A Dinkin se začal poohlížet po dalším zvířeti, které by bylo dostatečně dostupné a čistotné, aby mohlo stejným způsobem produkovat kávová zrna.

Před téměř deseti lety nejprve začal krmit kávovými zrny slony v Kanadě a po letech experimentování se rozhodl využít jako základnu sloní útulek v severním Thajsku. Sloni tu dostávají stravu složenou primárně z trávy a ovoce s jen malou přidanou porcí kávových zrn. Dinkin nechce říct, kolik kávy dokáže každý ze slonů vyprodukovat, trvá jen na tom, že takto upravená zrna jsou vzácná.

Stejně jako v případě kávy pasírované přes cibetky i v případě slonů enzymy v jejich žaludku rozkládají protein obsažený v kávě a dávají výslednému nápoji jemnější chuť. Sloni nicméně produkují jinou kávu než cibetky, za což může skutečnost, že sloni jsou vegetariáni, zatímco cibetky nepohrdnou ani hmyzem, malými hlodavci a plazy. "Jako bonus má každý šálek sloní kávy buket čerstvě pokosené trávy," tvrdí Dinkin.

Slony zpracovávaná káva je na trhu stále exotickým nováčkem a je jí velmi málo. Dosud jí bylo uvedeno do prodeje jen 50 kilogramů a dostupná je jen v turistických střediscích vlastněných společností Anantara na Maledivách.

Tento měsíc se začne prodávat i v několika jejích thajských střediscích a také v turistických centrech v Abú Zabí. Řetězec Anantara zatím zůstává jediným zákazníkem firmy Black Ivory, jejíž kávu nakupuje za 1 200 dolarů (asi 24 000 korun) za kilogram.

Zástupce šéfkuchaře ve středisku Anantara Resorts Maldives Jonathan Duiker má pocit, že sloní káva má jemnou příchuť čokolády a koření jako je muškátový oříšek, spojenou se zemitým dojmem. Vůni prý má jako "vlhká vegetace" a člověk si skoro připadá, jako by kráčel dusnou džunglí.

Firma Black Ivory vrací osm procent ze zisku útulku, který z něj hradí veterinární péči. To, že sloni jedí kávová zrna, jim údajně neškodí, protože kofein se z nich do žaludku neuvolňuje.

Jak budou lidé na tento nový druh kávy reagovat, není zatím jasné, a to ani v těch střediscích, která už ji nabízejí. Někteří zanícení pijáci kávy se k zrnům ze zvířecího trusu odmítají byť jen přiblížit a jiné odrazuje vysoká cena.

Dinkin připouští, že tahle káva není pro každého: není pro hosty, co si přišli na ranní kofeinový vyprošťovák, jak říká. Věří ale, že znalci ocení unikátní zážitek šálku sloní kávy. "Mým trhem jsou relativně movití jednotlivci, kteří nejsou úzkoprsí, mají sklony k dobrodružství a rádi získají zajímavou historku k vyprávění," dodal.

Autoři: ,

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Zateplení na domě strakapoudi milují kvůli zvuku. Jak je od ničení odradit?

Někteří ptáci, zejména strakapoudi, se často objevují na zateplených fasádách budov. Izolační systémy založené na pěnovém polystyrénu je přitahují. Když do těchto povrchů klovou, vydává fasáda krásné...

1. dubna 2025  10:40

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Jak prodat dětské kolo a koupit nové? Otestovali jsme službu Decathlon Buy back
Jak prodat dětské kolo a koupit nové? Otestovali jsme službu Decathlon Buy back

Když na jaře vytáhnete dětské kolo z garáže, možná zjistíte, že už je vašemu potomkovi malé. Co s tím? Můžete ho prodat jednoduše a rychle díky...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025