Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kurz kávy je účinná sebeobrana proti nechutné žbrundě z kavárny

aktualizováno 
Jak má vypadat a chutnat dobré espreso a jak správně připravit kapučíno se můžete naučit na kávovém kurzu. Absolvovali jsme lekce mistryně republiky Petry Veselé

Baristka Petra Veselá na kurzu kávy | foto: Jana Černá

Baristka Petra Veselá vám bude šest hodin do hlavy nalívat nejen obrovské množství informací o kávě, ale i litry samotného silného moku. A potom nejenže si už nedáte instantní žbrundu, ale zatoužíte po kvalitním mechanickém presovači. Nebo aspoň kavárně poblíž práce, kde baristé budou umět připravit opravdu kvalitní šálek. Je to totiž umění.

Prozření o kvalitní kávě

Kurz kávy

Kurz vás opravdu dokonale provede základní přípravou kávy. Kdo to s tímhle tmavým nápojem myslí vážně, třeba si chce pořídit domů kvalitní pákový presovač, měl by na kurz zavítat.

Jestli máte ale stroj na kapsle, bude vám stačit, když si k Petře Veselé přijdete vychutnat, jak má správná káva chutnat. Možná ale pak automat poletí do koše.

Přiznávám, jsem milovník čaje. Když si dám kávu, je plná mléka a cukru. Ideálně si v restauraci poručím kapučíno. Nedávno jsem ale poprvé vrátila kávu. Podle baristy byla ale ve špičkové kvalitě. Nehádala jsem se, nebyla jsem si jistá. Rozhodla jsem se raději naučit, jak poznat (a připravit) opravdu dobrou kávu. A to jsem se za šest hodin po boku mistryně ve vaření kávy Petry Veselé vyzkoušela.

Špičková baristka vede kurzy ve své kavárně U Zlatého korálku v Jílovém u Prahy. A na dobrou kávu se k ní sjíždějí zdaleka. Své zákazníky si vychovala.

Naučila je pít kapučíno, které s oblibou připravuje (a sama ještě s větší chutí pije), a ukázala jim, jak má správná káva vypadat a chutnat. Když u ní absolvujete kurz, už si nebudete chtít dávat napodobeninu kávy ve firemní kantýně, kde ji ničí mlýnkem plným usazenin.

Právě dokonalému náčiní věnuje Veselá nejdelší úsek kurzu. Občas zachází do detailů, které jsou pro laika často až příliš "hluboké", ale brzy pochopíte, že pokud je v kavárně nedodrží, dobrý šálek kávy prostě nepřipraví.

Začíná se pěstováním

Kurz začíná posezením u šálku kapučína a povídáním o pěstování a pražení kávy. Možná si řeknete, že si to můžete vyhledat na internetu, ale při praxi se ke svým slovům Petra Veselá často vrací. Třeba když ukazuje rozdíl mezi zrnky arabicy a robusty.

Baristka Petra Veselá

Baristka Petra Veselá

Poznávali jsme různé drhy kávových zrn.

Poznávali jsme různé druhy kávových zrn.

Baristka se také nezapomene zeptat, proč jsme na kurz přišli a jaké očekávání máme. V poklidném nedělním dopoledni jsme se sešli jak profesionálové, kteří dál potřebovali proškolit své zaměstnance, zasvěcení muži se snem otevřít si vlastní podnik, tak i laici, kteří sotva poznají rozdíl mezi americanem a espresem. Nezáviděníhodná situace, kurz musela přizpůsobit všem.

Když jsme se přesunuli za pákový presovač v kavárně, která byla v plném provozu (zákazníci pak místo štěbetání nad dortíkem zvědavě sledují dění za pultem), učila nás Veselá degustovat kávu. Přivonět, zamíchat, hlasitě usrknout, vnímat kyselost i hořké dozvuky.

Připravila správnou, ale i špatnou. Ukázala nám, jak hrubost namletí ovlivní výsledek. A poznala jsem to i já, naprostý amatér prakticky nepoznamenaný kvalitním espresem. Za chvilku jsem už ale kávu měla snad i v uších, ačkoliv jsem jednotlivé srky vydatně zapíjela čistou vodou. Tlak stoupal a hlava mi šla z obrovského množství informací kolem.

Následuje praxe

Po obědě jsme si ve školícím centru zkusili, jak se správně káva připraví. Lektorka nám při našem prvním "profi" šálku vedla ruce, pomáhala nám se šleháním pěny i jejím správným naléváním. Alchymii jsme si pak vyzkoušeli sami.

Zvířátko, anebo strašidlo?

Zvířátko, anebo strašidlo?

Zdobení kapučína

Zdobení kapučína

V silách jednotlivých kurzistů není možné vypít třeba osm šálků, které jsme každý připravil. Z každého hrnečku tak sotva usrknete a někdy ani to ne. Je to na vás, nakolik běžně kofeinujete.

Ohromila mě neuvěřitelná schopnost stále usměvavé Petry, která i při mytí nádobí vnímala, že bylo s konvičkou mléka málo klepnuto, že člověk málo odpustil vodu... Je vidět, že se kávě věnuje už roky a má vše "naposloucháno".

Praxe byla na celém sedmihodinovém kurzu to nejlepší. Legraci jsme si užili hlavně při zdobení. Každý v pěně viděl něco jiného – panáčka, sluníčko, lupiče, piraňu.

Na závěr lektorka vysvětlila, jak přístroje čistit, kdy měnit kameny v mlýnku, jak funguje bojler v presovači. Poradí ale také s výběrem presovače i kam zajít vychutnat šálek tmavého hořkého moku nebo kde koupit nejlepší balíček zrnek. Kávu jsme opustili jen na pár minut při obědě, kdy jsme řešili jídlo. Ještě večer jsem na jazyku cítila kávu a byla jí plná ještě několik dnů.

Autoři:




Nejčtenější

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Detail hlavy psa
Rumunský carpatin: pro pohodový život je to značka ideál

Kdo se setká s carpatinem, pozná jeho neskutečně klidnou a vyrovnanou povahu. Pokud tedy zrovna neohrožujete jeho stádo ovcí či rodinu. To netradiční plemeno...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Další z rubriky

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.