Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Každý šestý Brit si myslí, že prase má křídla, zjistil nový průzkum

aktualizováno 
Katastrofální neznalost druhů masa zjistil nejnovější průzkum mezi britskými spotřebiteli. Až 17 procent z dotázaných by u řezníka klidně požadovalo vepřová křidýlka.
Podle britského průzkumu si 17 % lidí myslí, že prase má křídla.

Podle britského průzkumu si 17 % lidí myslí, že prase má křídla. | foto: Koláž - iDNES.cz

Průzkum, který se konal mezi tisícem dospělých lidí, se uskutečnil v rámci Národního týdne řezníků. "Myšlenka, že by slanina mohla létat, je sice lákavá, ale děsí mne představa, jak malé znalosti lidé mají o mase. A to přesto, že televizi zaplavují desítky pořadů o vaření," řekl deníku The Telegraph Bed Eddington, editor The Meat Trade Journal, který každoroční akci organizuje.

Podle průzkumu si nejenže mnoho nakupujících myslí, že vepř může létat, ale například minimálně dva z deseti se domnívají, že kuřecí řízky nebo jehněčí stehno lze koupit jen v supermarketu.

Průzkum zároveň ukázal, jak se zároveň mění nákupní zvyklosti. Lidé jsou pohodlnější. Například 38 procent tazatelů tvrdilo, že nemá řezníka dost blízko, 41 procent kritizovalo ceny v řeznictvích, které nemohou konkurovat obchodním řetězcům. Kvůli těmto trendům zkrachovalo ve Velké Británii za posledních deset let přes 2 000 řeznictví.

Situaci kritizuje i Charlie Shaw, ředitel Gingerova vepřového řeznictví v londýnském Borough Market. "Jsme národ milovníků masa, výsledky průzkumu jsou srdcervoucí. S tak malou znalostí základních surovin se lidé sami připravují o mnoho pochoutek, které by si mohli připravit," komentuje.

"U nás by takový průzkum určitě dopadl lépe," tvrdí šéf Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina. "Už proto, že masivní rozvoj supermarketů už máme za sebou a situace je docela stabilizovaná. A hlavně, u řezníka se vždycky dozvíte, co s kterým kusem masa máte udělat a na co se hodí, to lidé vědí. Navíc tu vidím s trendem návratu k domácímu kulinaření, kolik lidí si hledá svého oblíbeného řezníka," popisuje tuzemskou praxi.

"Jenže je to samozřejmě velmi individuální. Někdo cestou z práce zajde ke svému řezníkovi a má potěšení z toho, že si spolu popovídají o vaření. Pak jsou lidé, které vaření opravdu nebaví a dají přednost celotýdennímu nákupu v hypermarketu. Ale i ze svého okolí vidím, že dobrá řeznictví rozhodně nekrachují a počet jejich zákazníků spíš stoupá," zůstává optimistou.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...



Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

Sedmdesát vynikajících kuchařů se spojilo a sepsalo jedinečnou kuchařku

Pečený vepřový hřbet, jelítko, konfitované batáty a brambory, opečená karotka s...

Každý z kuchařů uvařil tři oblíbené recepty a vznikla „tlustokniha“ s 210 recepty, které si sice běžně můžete dát v...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

Naučte se cizí jazyk během mateřské. Snadno a bez učebnice
Naučte se cizí jazyk během mateřské. Snadno a bez učebnice

Domluvit se anglicky nebo francouzsky, než půjde vaše dítě do školy? Za dva nebo tři roky se to opravdu dá zvládnout. Akorát zapomeňte na způsob, jak jste se učila jazyky ve škole. Možná vám totiž vyhovuje úplně jiný typ učení.

Najdete na iDNES.cz