Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Každý šestý Brit si myslí, že prase má křídla, zjistil nový průzkum

aktualizováno 
Katastrofální neznalost druhů masa zjistil nejnovější průzkum mezi britskými spotřebiteli. Až 17 procent z dotázaných by u řezníka klidně požadovalo vepřová křidýlka.
Podle britského průzkumu si 17 % lidí myslí, že prase má křídla.

Podle britského průzkumu si 17 % lidí myslí, že prase má křídla. | foto: Koláž - iDNES.cz

Průzkum, který se konal mezi tisícem dospělých lidí, se uskutečnil v rámci Národního týdne řezníků. "Myšlenka, že by slanina mohla létat, je sice lákavá, ale děsí mne představa, jak malé znalosti lidé mají o mase. A to přesto, že televizi zaplavují desítky pořadů o vaření," řekl deníku The Telegraph Bed Eddington, editor The Meat Trade Journal, který každoroční akci organizuje.

Podle průzkumu si nejenže mnoho nakupujících myslí, že vepř může létat, ale například minimálně dva z deseti se domnívají, že kuřecí řízky nebo jehněčí stehno lze koupit jen v supermarketu.

Průzkum zároveň ukázal, jak se zároveň mění nákupní zvyklosti. Lidé jsou pohodlnější. Například 38 procent tazatelů tvrdilo, že nemá řezníka dost blízko, 41 procent kritizovalo ceny v řeznictvích, které nemohou konkurovat obchodním řetězcům. Kvůli těmto trendům zkrachovalo ve Velké Británii za posledních deset let přes 2 000 řeznictví.

Situaci kritizuje i Charlie Shaw, ředitel Gingerova vepřového řeznictví v londýnském Borough Market. "Jsme národ milovníků masa, výsledky průzkumu jsou srdcervoucí. S tak malou znalostí základních surovin se lidé sami připravují o mnoho pochoutek, které by si mohli připravit," komentuje.

"U nás by takový průzkum určitě dopadl lépe," tvrdí šéf Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina. "Už proto, že masivní rozvoj supermarketů už máme za sebou a situace je docela stabilizovaná. A hlavně, u řezníka se vždycky dozvíte, co s kterým kusem masa máte udělat a na co se hodí, to lidé vědí. Navíc tu vidím s trendem návratu k domácímu kulinaření, kolik lidí si hledá svého oblíbeného řezníka," popisuje tuzemskou praxi.

"Jenže je to samozřejmě velmi individuální. Někdo cestou z práce zajde ke svému řezníkovi a má potěšení z toho, že si spolu popovídají o vaření. Pak jsou lidé, které vaření opravdu nebaví a dají přednost celotýdennímu nákupu v hypermarketu. Ale i ze svého okolí vidím, že dobrá řeznictví rozhodně nekrachují a počet jejich zákazníků spíš stoupá," zůstává optimistou.

Autor:




Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.