Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kdoule - netradiční ovoce na zahradu i do kuchyně

  1:00aktualizováno  1:00
Kdoule se výborně hodí k výrobě marmelád nebo kompotů. Za syrova ale chutnají trpce a mohou způsobit i žaludeční potíže, proto je raději konzumujte po tepelné úpravě.

I malá kdouloň zplodí velké plody | foto: shutterstock.com

Kdouloň (Cydonia oblonga) je keř nebo menší strom, který dorůstá výšky až 3 nebo 6 metrů. Poznáte ho podle nepravidelné kulovité koruny s tmavě zelenými listy. Vykvétá o trochu později než ostatní ovocné stromy, protože pochází z teplých oblastí Střední Asie, kde je zvyklá na vyšší teploty. Proto většinou jeho velké bílé nebo růžové kvítky nezmrznou.

Z kdouloní se sklízejí žluté plody podobné jablkům nebo hruškám. A právě z kdoulí se dělají vynikající zavařeniny. Syrové chutnají trpce a nedoporučuje se je jíst. Mohly by podráždit žaludek.

Kdoulovec není kdouloň

Kdoulovec (Chaenameles) je keř, jehož květy připomínají květy jabloně. Pěstuje se především pro okrasu zahrady. Na podzim vytvoří menší plody podobné právě kdoulím. Plody kdoulovce se ale nekonzumují.

V České republice se kouloně pěstují v teplých oblastech tzn. na jižní Moravě nebo ve středních Čechách. Dá se tedy pěstovat společně s meruňkou, broskvoní a s ostatními stromy vyžadujícími teplo.

Kdouloně potřebují k pěstování spíše kyselejší půdu, příliš vápenatou nesnesou. Vysadit je lze na podzim nebo na jaře stejným způsobem jako ostatní ovocné stromy. Nemá sklony k chorobám, lze ji proto bezproblémově pěstovat až 25 let.

Pozor na slupku

Kdoule připomínají plody hrušněPodoba plodů záleží na konkrétní formě kdouloně. Pod názvem maliformis se skrývá kdouloň s plody podobné jablkům. Mají kulatější tvar a tužší aromatickou dužinu. Z kdouloně pyriformis sklidíte kdoule připomínající tvarem hrušku.Plod bude mít měkčí dužinu.

Kdoule obsahuje spoustu vitamínů (především vitamín C a skupinu vitamínu B) a minerálních látek jako zinek, železo, draslík, vápník atd. Působí pozitivně na trávicí ústrojí, lze jí použít proti průjmu. Pomáhají i proti bolestem v krku a při špatném dechu.

Kdoule zvelebí vaši zahradu, ale kromě svého okrasného vzhledu plodí své chutné plody. Ty se sklízí v září a říjnu, když se zbarví do sytě žluté barvy. Úrodu pak jednoduše proměňte v zavařeninu. Většinou je lze zpracovat stejně jako hrušky nebo jablka např. usušit jako křížaly. Pozor ale na tuhou, těžko stravitelnou slupku. Tu raději předem vždy oloupejte.

Stejně jako tyto druhy ovoce i kdoule po rozkrojení hnědne. Tomu zabráníte namočením nakrájených kdoulí do vody s trochou citronové šťávy nebo octa. Před zpracováním ovoce vodu vylijte a kdoule pořádně propláchněte čistou vodou.

Kdoulový džem

Potřebujete
1 kg kdoulí, 0,5 kg cukru, 1 citrón, voda

Kdoule oloupejte, zbavte jadřince a nakrájejte na kostky. Povařte cukr asi v 300 ml vody, zvlášť povařte kdoule s vymačkaným citrónem. Poté vyjměte kdoule a přidejte je společně s nastrouhanou kůrou citronu k vodě s cukrem. Hotovou směs můžete ještě rozmixovat, aby byla jemnější.
Naplňte sklenice džemem a pevně je uzavřete.

Nejen k jídlu

Kdoule se používají i v kosmetice. Výrobci ji přidávají do krémů, kdoulový výtažek podle nich obsahuje látky, které přirozeně stahují (např. třísloviny, tanin), což přirozenou cestou snižuje ztráty vody pokožkou. Pleť je pak svěží a zpevněná. Kdoulový vosk zase vytváří na pokožce jemný ochranný film, který umožňuje přirozené dýchání pokožky.

Naše babičky kdoule přidávaly do prádla. Kdoule se krásně rozvoní a osvěží vzduch. Místo použití klasických chemických osvěžovačů zkuste naaranžovat několik kdoulí v bytě.

Kdoulový kompot

1 kg kdoulí, 2,5 l vody, 1 kg cukru, citron, kůra skořice, hřebíček

Cukr povařte ve vodě. Oloupané kdoule nakrájejte na kostičky. Vložte je do sklenice na kompoty a přidejte hřebíček, kousek skořice a plátek citronu. Zalijte vodou s cukrem tak, aby byly všechny kousky kdoule pod vodou. Sklenice vařte asi asi 20 minut při mírnějším plameni.




Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...



Kooikerhondje je akční a radostný psík, původně naháněl kachny

Pojmenování „kooikerhondje“ se dá volně přeložit jako „kachní pes“. V...

Kooikerhondje, je málopočetné plemeno, jehož domovinou je Nizozemsko. Tento menší psík se zvláštním jménem je jako...

KVÍZ: Klíšťata už řádí. Nakolik víte, s kým máte tu čest?

Hladové klíště připravené zaútočit na teplokrevné zvíře nebo člověka. Potřebuje...

Pořekadlo o nepříteli, jehož je nutno nejprve pořádně poznat, abyste proti němu mohli účinně bojovat, platí u klíšťat...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Čekejte na stálých sedm stupňů. Pak bude čas odzimovat zahradní jezírko

Voda na zahradě je příjemným prvkem, který přitahuje i další živočichy.

Jakmile roztaje led a venkovní teplota delší dobu neklesá pod sedm stupňů Celsia, je čas začít probouzet zahradní...

Známe vítěze sekačky nebo zahradních teleskopických nůžek

Elektrická rotační sekačka FZR 2045-E je určena pro pozemky do 1 000 metrů...

Jaro už zřejmě definitivně vtrhlo do našich zahrad a to nás nutí zamýšlet se nad technikou, která umožní usnadnit péči...

OBRAZEM: Včely, žáby i motýli. Takto vyfotili jaro čtenáři iDNES.cz

Před týdnem jsme vyzvali čtenáře, aby nám zdokumentovali první známky jara ze...

Před týdnem jsme vyzvali čtenáře, aby nám zdokumentovali první známky jara ze svého regionu. Ze stovek snímků jsme...

Najdete na iDNES.cz