Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Když budete jíst zdravě, můžete poškodit ekonomiku, spočítali Britové

  13:22aktualizováno  13:22
Kdyby lidé ve Velké Británii a Brazílii začali jíst zdravěji, zařadili by do jídelníčku víc ovoce a zeleniny. Ale ubrali by maso a mléčné výrobky. Podle vědců by to mohlo zabránit desetitisícům předčasných úmrtí na nemoci srdce a rakovinu, jinde by ale lidé přišli o práci.

Jakmile změníte složení svého jídelníčku, projeví se to samozřejmě na vašich nákupech. Dopady pocítí i dodavatelé | foto: Profimedia.cz

Tento model britští vědci vytvořili v rámci nové studie, kterou dnes zveřejnil časopis Lancet. Simulace změn ve stravování obyvatel dvou naprosto odlišných zemí ukázala, že jíst zdravou stravu podle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) může být přínosné v mnoha směrech, ale v některých rozvojových zemích tím může neúmyslně štíhlet i ekonomika.

Co by se stalo v Británii, a co v Brazílii

Jen v Británii by podle odhadů odborníků napravení špatných stravovacích návyků mohlo zabránit téměř 70.000 předčasných úmrtí na nemoci, jako jsou srdeční choroby a rakovina. Teoreticky by to také každý rok ušetřilo zdravotnímu systému 20 miliard liber (téměř 577 miliard korun).

V Brazílii ovšem není počet nemocí spojených se špatnou stravou tak vysoký jako v Británii. Proto by Brazilci získali jen relativně málo zdravotních výhod, zatímco jejich ekonomika by mohla přijít o miliony.

"Nenaznačujeme, že by lidé neměli jíst zdravě," řekl jeden z autorů studie, profesor Richard Smith z Londýnské školy hygieny a tropického lékařství. "Snažíme se jen poukázat na to, že zdravější strava může mít i negativní nezamýšlené důsledky."

Spolu s kolegy uvedl, že pokud by se Brazílie a západní země rozhodly přijmout vegetariánštější stravu, pak by na mase závislá brazilská ekonomika mohla přijít o 815 milionů dolarů (14,5 miliardy korun). "V ideálním světě bychom všichni měli perfektní stravu," řekl Smith. "Ale je také žádoucí, aby měli všichni práci," dodal.

Ovšem jak dodává Smith, odborníci by neměli předpokládat, že nutriční rady nemusí automaticky zlepšit zdraví lidí, i kdyby tyto rady vyslyšeli. "Můžete lidem říct, aby kupovali méně masa, a oni si možná místo něj koupí banány," řekl. "Ale taky si můžou koupit víc piva a vína."

Podle Roberta Beagleholeho z Aucklandské univerzity, který se ovšem na studii nepodílel, by jednou mohla najít řešení věda. "Odpovědí by mohlo být vyšlechtění zdravějších krav a prasat," uvedl.

Autor:




Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich v jednom z konfrontačních rozhovorů s majitelem Bílého koníčka...
VIDEO: Z Třeboně jede Pohlreich nadšený i znechucený, hvězdu dá a nedá

Jako předkrm vydlabané plněné brambory, po kterých už máte dost. Neestetické lečo, které může chutnat milionově, ale do restaurace nepatří. Majitel, který se...  celý článek

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.