Když domácí vodárně chybí vzduch, máte po komfortu

aktualizováno 
Většina domácích vodáren potřebuje pravidelně dotlakovat vzduchem. Instalatéři doporučují kontrolu alespoň jednou za čtvrt roku.

Menší expanzní nádoby se dodávají v horizontálním provedení | foto: Sigma

Vodní automat nepotřebuje nádobu

Vodní automaty se obejdou bez expanzní nádobyTakzvané vodní automaty se obejdou bez velké tlakové nádoby. Jsou vybaveny elektronikou, která je sepne vždy v okamžiku, kdy kdokoliv z rodiny otočí kohoutkem. Svůj výkon řídí podle okamžité spotřeby vody.

Běžné domácí vodárny jsou vybaveny nádobou, která se stará o udržení tlaku v domovním rozvodu vody. Tlak se přitom pohybuje nejčastěji mezi 2 a 3,5 baru (někdy se udává míra v Mpa - megapascalech - pak by to bylo 0,2-0,35 Mpa, jednotka v barech číselně odpovídá "staré dobré" atmosféře), záleží na použitém tlakovém spínači. V praxi to znamená, že jakmile tlak v nádobě klesne ke spodní hranici, spínač zapne motor s čerpadlem a "expanzku", jak řemeslníci často lidově tlakovou nádobu nazývají, dotlakuje k horní hranici.

Tlaková nádoba je v podstatě kovová schránka, uvnitř které je gumový měch naplněný vodou. Prostor mezi tímto měchem a kovovým obalem je natlakován vzduchem tak, aby se tlaky vzduchu a vody uvnitř pytle "přetlačovaly" - právě k tomuto prostoru je připojen tlakový spínač.

Údaje o spínaných tlacích bývají obvykle vyznačeny přímo na spínačiVlivem drobných netěsností v systému (vzduch může unikat i ventilkem měchu) ale časem tlak vzduchu klesá. Správně má být o zhruba 0,2 baru nižší než spodní hranice tlaku vody, pokud ale tlak klesne například až k 1 baru, dochází k tomu, že se čerpadlo spíná častěji, než by mělo.

To má dva negativní důsledky: sepnutí čerpadla způsobuje velký ráz a zatížení elektromotoru. Když spíná kvůli absenci vzduchu příliš často, obvykle vypadne jistič. Druhým důsledkem je daleko větší kolísání tlaku vody, což je velmi nepříjemné u všech zdrojů teplé užitkové vody založených na průtokovém ohřevu - kvůli kolísajícímu tlaku se pak mění i teplota vody z kotle nebo bojleru. To například při sprchování nepotěší. Podobné výkyvy pak nezvládnou ani termostatické baterie, které jinak "vzorně" udržují nastavenou teplotu.

Vlhký sklep se studnou není pro umístění vodárny ideálním místem, kovové díly trpí korozíDofukování (anebo alespoň kontrola) tlakové nádoby se u rodinných domků doporučuje alespoň jednou za čtvrt roku, u rekreačních objektů by se mělo provádět na začátku a na konci sezony.

Jak na to? Lze si samozřejmě zavolat instalatéry, kteří nádobu za několik stokorun zkontrolují, tento úkon ale zvládne i každý sám. Dofouknutí se za cenu námahy povede i pomocí běžné automobilové pumpičky, u velkých nádob ale nemá cenu se o to ani pokoušet. Je lepší použít kompresor. Ten má sice doma jen málokdo, lze ho však výhodně získat na několik hodin z půjčovny. Ceny se za čtyřhodinový pronájem obvykle pohybují do dvou set korun, je ovšem třeba složit jistinu, podle půjčovny a modelu od dvou do pěti tisíc korun.

Krok za krokem

Nejdříve je třeba vypnout jistič

Nejdříve je třeba vypnout jistič, aby se vyřadila z provozu automatika čerpadla.

Vodárny obvykle bývají vybavené vypouštěcím ventilem

Poté je třeba vypustit všechnu vodu z tlakové nádoby.

Po vypuštění vodárny se bude ukazovat nulový tlak vody

Jakmile tlakoměr ukáže nulu, je možné přistoupit k dotlakování.

Pod plastovou krytkou se skrývá obyčejný autoventilek

Pod plastovou krytkou se skrývá obyčejný autoventilek, se kterým si poradí autopumpička nebo kompresor. Malé kompresůrky do auta nepoužívejte, než by se tak velký objem dotlakoval, nejspíš by se kompresor přehřál a zničil se, nehledě na potřebný čas.

Po natlakování by manometr měl ukazovat dva dílky pod dolní hranicí tlakového spínače

Tlak vzduchu by měl být zhruba o dvě desetiny baru menší než spínací tlak vodárny.

U starých čerpadel je obvykle ještě třeba utáhnout ucpávku

U starších čerpadel je také třeba utáhnout ucpávky čerpadla. Pokud kape od hřídele vody příliš, je nutné ho nechat vyměnit.

Autoři:

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Další z rubriky

Vědci omylem objevili enzym, který umí dokonale rozložit plast

Ilustrační snímek

Vědci vytvořili zmutovaný enzym, který umí rozložit plastové lahve. Na přelomový objev přišli naprostou náhodou. Pokud...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Najdete na iDNES.cz