Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Když domácí vodárně chybí vzduch, máte po komfortu

aktualizováno 
Většina domácích vodáren potřebuje pravidelně dotlakovat vzduchem. Instalatéři doporučují kontrolu alespoň jednou za čtvrt roku.

Menší expanzní nádoby se dodávají v horizontálním provedení | foto: Sigma

Vodní automat nepotřebuje nádobu

Vodní automaty se obejdou bez expanzní nádobyTakzvané vodní automaty se obejdou bez velké tlakové nádoby. Jsou vybaveny elektronikou, která je sepne vždy v okamžiku, kdy kdokoliv z rodiny otočí kohoutkem. Svůj výkon řídí podle okamžité spotřeby vody.

Běžné domácí vodárny jsou vybaveny nádobou, která se stará o udržení tlaku v domovním rozvodu vody. Tlak se přitom pohybuje nejčastěji mezi 2 a 3,5 baru (někdy se udává míra v Mpa - megapascalech - pak by to bylo 0,2-0,35 Mpa, jednotka v barech číselně odpovídá "staré dobré" atmosféře), záleží na použitém tlakovém spínači. V praxi to znamená, že jakmile tlak v nádobě klesne ke spodní hranici, spínač zapne motor s čerpadlem a "expanzku", jak řemeslníci často lidově tlakovou nádobu nazývají, dotlakuje k horní hranici.

Tlaková nádoba je v podstatě kovová schránka, uvnitř které je gumový měch naplněný vodou. Prostor mezi tímto měchem a kovovým obalem je natlakován vzduchem tak, aby se tlaky vzduchu a vody uvnitř pytle "přetlačovaly" - právě k tomuto prostoru je připojen tlakový spínač.

Údaje o spínaných tlacích bývají obvykle vyznačeny přímo na spínačiVlivem drobných netěsností v systému (vzduch může unikat i ventilkem měchu) ale časem tlak vzduchu klesá. Správně má být o zhruba 0,2 baru nižší než spodní hranice tlaku vody, pokud ale tlak klesne například až k 1 baru, dochází k tomu, že se čerpadlo spíná častěji, než by mělo.

To má dva negativní důsledky: sepnutí čerpadla způsobuje velký ráz a zatížení elektromotoru. Když spíná kvůli absenci vzduchu příliš často, obvykle vypadne jistič. Druhým důsledkem je daleko větší kolísání tlaku vody, což je velmi nepříjemné u všech zdrojů teplé užitkové vody založených na průtokovém ohřevu - kvůli kolísajícímu tlaku se pak mění i teplota vody z kotle nebo bojleru. To například při sprchování nepotěší. Podobné výkyvy pak nezvládnou ani termostatické baterie, které jinak "vzorně" udržují nastavenou teplotu.

Vlhký sklep se studnou není pro umístění vodárny ideálním místem, kovové díly trpí korozíDofukování (anebo alespoň kontrola) tlakové nádoby se u rodinných domků doporučuje alespoň jednou za čtvrt roku, u rekreačních objektů by se mělo provádět na začátku a na konci sezony.

Jak na to? Lze si samozřejmě zavolat instalatéry, kteří nádobu za několik stokorun zkontrolují, tento úkon ale zvládne i každý sám. Dofouknutí se za cenu námahy povede i pomocí běžné automobilové pumpičky, u velkých nádob ale nemá cenu se o to ani pokoušet. Je lepší použít kompresor. Ten má sice doma jen málokdo, lze ho však výhodně získat na několik hodin z půjčovny. Ceny se za čtyřhodinový pronájem obvykle pohybují do dvou set korun, je ovšem třeba složit jistinu, podle půjčovny a modelu od dvou do pěti tisíc korun.

Krok za krokem

Nejdříve je třeba vypnout jistič

Nejdříve je třeba vypnout jistič, aby se vyřadila z provozu automatika čerpadla.

Vodárny obvykle bývají vybavené vypouštěcím ventilem

Poté je třeba vypustit všechnu vodu z tlakové nádoby.

Po vypuštění vodárny se bude ukazovat nulový tlak vody

Jakmile tlakoměr ukáže nulu, je možné přistoupit k dotlakování.

Pod plastovou krytkou se skrývá obyčejný autoventilek

Pod plastovou krytkou se skrývá obyčejný autoventilek, se kterým si poradí autopumpička nebo kompresor. Malé kompresůrky do auta nepoužívejte, než by se tak velký objem dotlakoval, nejspíš by se kompresor přehřál a zničil se, nehledě na potřebný čas.

Po natlakování by manometr měl ukazovat dva dílky pod dolní hranicí tlakového spínače

Tlak vzduchu by měl být zhruba o dvě desetiny baru menší než spínací tlak vodárny.

U starých čerpadel je obvykle ještě třeba utáhnout ucpávku

U starších čerpadel je také třeba utáhnout ucpávky čerpadla. Pokud kape od hřídele vody příliš, je nutné ho nechat vyměnit.

Autoři:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

Pohlreichova rychlá svačina z grilu: topinka se španělskou šunkou

Topinka s česnekem, rajčaty a španělskou šunkou připravená na grilu

„Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den tam na to přijede 250...

Burgery, panenka i zelenina. Další várka příspěvků do grilovací soutěže

Hovězí hamburger s vlastními houskami

Nejnovější přispěvatelé do naší soutěže pokryli široké grilovací spektrum. Vedle burgerové klasika tak na rošt házejí...

VIDEO: Smrkové výhonky využijete v kuchyni jako koření i na marmeládu

Smrkové výhonky jsou jakousi alternativní sezonní jarní zeleninou, kterou...

K volně dostupnému jarnímu býlí v podobě medvědího česneku či pampelišek, které může obohatit váš jídelníček, si v...

Najdete na iDNES.cz