Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Když terasu, tak i pergolu a posezení s udírnou, tvrdí finalista zahradní soutěže

aktualizováno 
Stanislav Keprt si zahradní posezení navrhoval sám. Místo prefabrikátů použil to, co dodala příroda v okolí. Využil vápenec, který se bez užitku povaluje v okolních polích.

Zahradní posezení s pergolou a udírnou | foto: Jaroslav Keprt

"Jsem z oblasti Moravského krasu, takže jsem využil materiál, který leží v okolí na polích. Je to vápenec. Někteří mne varovali, že teplem a zimou bude praskat, ale není tomu tak, nesmí se ale použít i na vnitřní úpravu," tvrdí Keprt.

Udírna vévodí stavbě

Nejdříve si nakreslil schematický plánek pro ohlášení stavby a vyřídil povolení. Chtěl topeniště s kouřovodem pro uzení, krbem, vlastní udírnou, prostorem pro rožnění a pergolou.

Zahradní posezení s pergolou a udírnouZahradní posezení s pergolou a udírnou

"Topeniště jsem volil mimo prostor udírny s délkou 1,5-2 m s mírným spádem k topeništi, dvířka topeniště mají průduchy pro regulaci tepla. Kouřovod ústí do prostoru krbu pod udírnou. U krbu je důležité zkosení zadní strany, nad krbem je prostor pro uzení, čtyři vodorovné závěsy na 30 šrůtek masa," popisuje.

Zahradní posezení s pergolou a udírnou

Nad udírnou je komín s regulační klapkou umožňující regulaci kouře a teploty, otvor pro teploměr. Vedle udírny je prostor pro ocelový rošt, kde se dá rožnit maso nad žhavým uhlím, nebo na otočné jehle vedle koše na žhavé uhlí.

Základy jsou základ

"Pod pergolu s udírnou jsem udělal festovní základ; základy jsou podle mě podceňovány a mrazem pak dochází k jejich pohybu a praskání zdiva. Volil jsem nezámrznou hloubku 120 cm, podsyp štěrkem a v rozích výztuž ze starého železa. Zdění z vápence jsem prováděl na sušší beton, tak po dvou šárech, spároval jsem do hloubky 2 cm," říká Stanislav Keprt.

Zahradní posezení s pergolou a udírnouZahradní posezení s pergolou a udírnou

Z vnitřní strany udělal bednění a mezi bedněním a zdivem vyléval prostor postupně betonem včetně betonářské výztuže. Nespěchal, postupné zdění probíhalo celý rok.

Na pergolu použil masivnější profily "Nelíbí se mi pergoly z profilů malých průřezů, na svoji velikost působí neesteticky a nestabilně. A stojky jsem zakotvil do U profilů, kvůli vlhkosti," vysvětluje.

Vápenec ohřeje i révu

Vápenec dobře přijímá teplotu sluce a dlouho ji drží. "Po celé délce jsem vysázel vinou révu, která velice dobře dozrává i v naší nadmořské výšce, tedy 540 m," chlubí se Keprt. A u stojek nechybí ani popínavý břečťan, plamének neboli klematis a skalničky podél zdi.

STANISLAV KEPRT RADí, Jak na uzení

Zahradní posezení s pergolou a udírnouMaso nakládám na tři týdny, potřu jej solí s česnekem (20 g soli na kilo masa). Naskládám maso do hrnce trochu vymazaného solí a česnekem, pak se všechno zalije lákem, doporučuji hned po naskládání masa. Při přípravě láku dávám 30 g soli na 1 l převařené vody (jako slanější polévka), nechám ho vychladit a pak s ním zaliji maso, musí být 10 cm pod hladinou láku. Používám dřevěné špejle zabraňující zvednutí masa.

Po 4 dnech sleduji stav láku, sbírám případný šum, jednou maso přeskládám a lák vyměním. Po třech týdnech večer opláchnu maso. Brzy ráno roztopím udírnu, před kouřovod v prostoru krbu dávám dlaždici pro lepší rozptyl kouře. Maso se musí vkládat do teplé udírny, jinak má černý povrch, studená udírna dehtuje.

Před vložením masa každou šrůtku na chvíli ponořím do horké vody, maso je pak šťavnaté, udím asi 12 hodin, teplota je kolem 60 stupňů, maso překládám a kontroluji. Musí se dávat pozor na bůčky, nesmí se přeudit a maso vysušit, lépe je ochutnat ho a třeba vrátit dle potřeby do udírny.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Další z rubriky

Zahrada působící jako krajina obnášela spoustu práce s kameny

Zahrada nedaleko Sušice je plná nádherných zelených scenérií.

Zahradu u rodinného domu nedaleko Sušice zakládal bratr její maminky v roce 1935. „Ona na jeho práci navázala. Věnovala...

Rajčata na Moravě opět kosí makadlovka, škodí v zahradách i sklenících

Housenka makadlovky Tuta absoluta na listu rajčete

Pěstitelé rajčat na jižní a střední Moravě se opět potýkají s motýlem makadlovkou. Zatím nejde o kalamitní přemnožení,...

Pavučinová hnízda žravých housenek mohou být i alergenní. Stromům nevadí

Housenky obalují stromy pavučinkami a okusují pod nimi listy.

Zhruba třicet centimetrů dlouhé, téměř hororově vypadající pavučinové zámotky visí z lipových stromů podél silnice z...

Najdete na iDNES.cz