Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kečupová kůže. Americký vynález má zabránit rozmočení burgerové housky

aktualizováno 
První zmínky o kečupové kůži přinesl Martin Kuciel, alias pan Cuketka, na svém blogu. Objevil ji na webu Techinsider, kde zkoušeli, jak nerozmočit burgerovou housku kečupem a místo obyčejného „kydance“ kečupu použili plátek dehydrovaného. Kuciel ji pro iDNES.cz zkusil vyrobit a podělil se o stručný recept.

Konzumace hamburgeru patří mezi rizikové činnosti. | foto: Martin KucielProfimedia.cz

V podstatě jde o to, že i sebelepší hamburgerová houska se znehodnotí tím, že se použitím vlhké náplně rozkydne do lepivé hmoty, která nechává stopy nejen na ústech, ale často i na oblečení.

Pan Cuketka

Známý bloger, který již několik let pečlivě sleduje vše, co se kolem jídla a restaurací u nás i ve světě děje. Stojí nejen za blogem Cuketka.cz, ale i za mapou restaurací, cukráren či kaváren Scuk. Jeho kvásková mapa už obsahuje stovky adres lidí, kteří jsou ochotni se podělit o žitný kvásek k domácímu pečení chleba.

Jeho nejnovější iniciativou je projekt Prkýnko, kde shromažďuje výsledky a zkušenosti ze svých kulinářských experimentů.

Přestože se houska před podáváním hamburgeru má správně na řezu opéct, stejně se často nezabrání tomu, aby se kečupem nerozmokla. Proto šéfkuchař restaurace Plan Ceck Ernesto Uchimura vymyslel fintu, u které je div, že ještě nikoho nenapadla. Zvlášť v zemi, která je posedlá „mazlit“ burgery až k nejvyšší dokonalosti.

Špičkoví šéfkuchaři si směsi na hamburgery míchají sami, je to součástí jejich know-how. Týká se to i vlastního kečupu, který jejich burgerům dává nezaměnitelnou chuť. Kuchař vyzkoušel kečupovou směs nalít na plech a v troubě dehydrovat tak, aby vznikl pružný ohebný plát. Když se pak vloží do vrstvy hamburgerových surovin, pomalu se opět rehydruje.

Tento experiment je tak bláznivý, že jsme se domluvili s panem Cuketkou, aby se podílel na zkoušce, zda je možné jej provést i v domácích podmínkách. Pro zájemce popsal postup včetně výroby samotného kečupu.

Krok za krokem

Suroviny

2 kg rajčat, 50 g cukru, 50 g rajského protlaku, 1 lžíce octa, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička sojové omáčky, sůl, pepř, nové koření, tymián

Postup

Fotogalerie

1. Rajčata očistěte a nakrájejte na poloviny. Rozložte je na plech. Osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Přes rajčata rozložte tymián a dejte péct do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečte do změknutí asi 45 minut.

2. Odstraňte tymián a rajčata propasírujte skrz jemné sítko (v rajčatech nesmí být pecky ani slupky). Dejte do rendlíku společně s cukrem, protlakem, octem a sojovou omáčkou. Přidejte špetku nového koření na vůni.

3. Na mírném plameni vařte tak dlouho, dokud tekutina nezhoustne na konzistenci hustého kečupu (alespoň 45 minut).

4. Připravený kečup rozetřete na silikonovou podložku umístěnou na pečícím plechu. Vrstva by měla být tenká asi 2 až 3 mm.

5. Dejte do pootevřené trouby rozehřáté na 75 °C a sušte zhruba 4 hodiny. Kečup na povrchu zmatní a na dotek se nebude lepit. Zároveň ale nesmí být úplně vysušený, jinak by se kůže lámala.

6. Plech vyndejte a nechte vychladnout. Opatrně sloupněte a nastříhejte na čtverečky (cca 10x10 cm). Skladujte v uzavřené nádobě.

„Doporučuji místo pečicího papíru použít silikonovou podložku, tak snížíte riziko, že plát kečupu přesušíte,“ radí Kuciel. Takový plátek využijete nejen pro výrobu hamburgeru, ale například při zapékání sendviče.

Pro mnohé může tento návod posloužit i jako recept na domácí kečup. Naopak, kdo spěchá, může začít až od bodu čtyři a vyzkoušet jen samotný experiment s koupeným kečupem.

Autoři:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.