Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kečupová kůže. Americký vynález má zabránit rozmočení burgerové housky

aktualizováno 
První zmínky o kečupové kůži přinesl Martin Kuciel, alias pan Cuketka, na svém blogu. Objevil ji na webu Techinsider, kde zkoušeli, jak nerozmočit burgerovou housku kečupem a místo obyčejného „kydance“ kečupu použili plátek dehydrovaného. Kuciel ji pro iDNES.cz zkusil vyrobit a podělil se o stručný recept.

Konzumace hamburgeru patří mezi rizikové činnosti. | foto: Martin KucielProfimedia.cz

V podstatě jde o to, že i sebelepší hamburgerová houska se znehodnotí tím, že se použitím vlhké náplně rozkydne do lepivé hmoty, která nechává stopy nejen na ústech, ale často i na oblečení.

Pan Cuketka

Známý bloger, který již několik let pečlivě sleduje vše, co se kolem jídla a restaurací u nás i ve světě děje. Stojí nejen za blogem Cuketka.cz, ale i za mapou restaurací, cukráren či kaváren Scuk. Jeho kvásková mapa už obsahuje stovky adres lidí, kteří jsou ochotni se podělit o žitný kvásek k domácímu pečení chleba.

Jeho nejnovější iniciativou je projekt Prkýnko, kde shromažďuje výsledky a zkušenosti ze svých kulinářských experimentů.

Přestože se houska před podáváním hamburgeru má správně na řezu opéct, stejně se často nezabrání tomu, aby se kečupem nerozmokla. Proto šéfkuchař restaurace Plan Ceck Ernesto Uchimura vymyslel fintu, u které je div, že ještě nikoho nenapadla. Zvlášť v zemi, která je posedlá „mazlit“ burgery až k nejvyšší dokonalosti.

Špičkoví šéfkuchaři si směsi na hamburgery míchají sami, je to součástí jejich know-how. Týká se to i vlastního kečupu, který jejich burgerům dává nezaměnitelnou chuť. Kuchař vyzkoušel kečupovou směs nalít na plech a v troubě dehydrovat tak, aby vznikl pružný ohebný plát. Když se pak vloží do vrstvy hamburgerových surovin, pomalu se opět rehydruje.

Tento experiment je tak bláznivý, že jsme se domluvili s panem Cuketkou, aby se podílel na zkoušce, zda je možné jej provést i v domácích podmínkách. Pro zájemce popsal postup včetně výroby samotného kečupu.

Krok za krokem

Suroviny

2 kg rajčat, 50 g cukru, 50 g rajského protlaku, 1 lžíce octa, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička sojové omáčky, sůl, pepř, nové koření, tymián

Postup

Fotogalerie

1. Rajčata očistěte a nakrájejte na poloviny. Rozložte je na plech. Osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Přes rajčata rozložte tymián a dejte péct do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečte do změknutí asi 45 minut.

2. Odstraňte tymián a rajčata propasírujte skrz jemné sítko (v rajčatech nesmí být pecky ani slupky). Dejte do rendlíku společně s cukrem, protlakem, octem a sojovou omáčkou. Přidejte špetku nového koření na vůni.

3. Na mírném plameni vařte tak dlouho, dokud tekutina nezhoustne na konzistenci hustého kečupu (alespoň 45 minut).

4. Připravený kečup rozetřete na silikonovou podložku umístěnou na pečícím plechu. Vrstva by měla být tenká asi 2 až 3 mm.

5. Dejte do pootevřené trouby rozehřáté na 75 °C a sušte zhruba 4 hodiny. Kečup na povrchu zmatní a na dotek se nebude lepit. Zároveň ale nesmí být úplně vysušený, jinak by se kůže lámala.

6. Plech vyndejte a nechte vychladnout. Opatrně sloupněte a nastříhejte na čtverečky (cca 10x10 cm). Skladujte v uzavřené nádobě.

„Doporučuji místo pečicího papíru použít silikonovou podložku, tak snížíte riziko, že plát kečupu přesušíte,“ radí Kuciel. Takový plátek využijete nejen pro výrobu hamburgeru, ale například při zapékání sendviče.

Pro mnohé může tento návod posloužit i jako recept na domácí kečup. Naopak, kdo spěchá, může začít až od bodu čtyři a vyzkoušet jen samotný experiment s koupeným kečupem.

Autoři:



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...



KVÍZ: Klíšťata už řádí. Nakolik víte, s kým máte tu čest?

Hladové klíště připravené zaútočit na teplokrevné zvíře nebo člověka. Potřebuje...

Pořekadlo o nepříteli, jehož je nutno nejprve pořádně poznat, abyste proti němu mohli účinně bojovat, platí u klíšťat...

Kooikerhondje je akční a radostný psík, původně naháněl kachny

Pojmenování „kooikerhondje“ se dá volně přeložit jako „kachní pes“. V...

Kooikerhondje, je málopočetné plemeno, jehož domovinou je Nizozemsko. Tento menší psík se zvláštním jménem je jako...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Už šedesát let úpíme bolestí při stoupnutí na kostičky z Lega

Dobové balení stavebnice

Společnost Lego začala s výrobou plastových kostiček už v roce 1949, ale kostky, jaké známe dnes, se zrodily až o devět...

Ukliďme Česko a jaro bude ještě krásnější. V sobotu se hodí každá ruka

Do úklidů se zapojují i děti, loni bych byla úctyhodná polovina z celého počtu...

První jarní sluníčko nekompromisně odhalí odhozené petky či jiné odpadky, stejně jako černé skládky, tedy rádoby...

Žádné práce na zahradě ani praní aneb co byste neměli o Velkém pátku dělat

Na Velký pátek podle tradice neperte.

Pětašedesát let nepatřil mezi státní svátky, z kalendáře ho vyškrtli komunisté. Před třemi roky se díky převaze...

Najdete na iDNES.cz