Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nová Vaňkova kuchařka se povedla, přináší jídla, která dobyla svět

aktualizováno 
Když jsem otvíral jeho novou kuchařku, říkal jsem si, zda tentokrát nestoupl Roman Vaněk na tenký led. Přece jen: v té první nabídl českou klasiku, která se běžně vaří v domácnostech, ve druhé se otřel o regionální kuchyni a nabídl i méně obvyklé recepty, ale cpát se do evropské kuchyně?

Titulka knihy je jako obvykle čistě bílá. | foto: Marek Burza

Jenže už při prvním listování jsem přišel na to, že je to kluk fikaná. Podtitul jeho knížky by mohl znít "Pár jídel, která dobyla svět". A o tom to celé je. Vybral speciality z různých zemí, které nemohou chybět v žádné restauraci, která se chlubí mezinárodní kuchyní.

Začněme omáčkami

Začne tím nejdůležitějším: omáčkami. Znáte to: přijdete do restaurace a nabídnou vám cizokrajně znějící názvy, ve kterých se vyzná jen kuchař, a vy jen tiše zíráte a nedivíte se pak účtu. A přitom po prostudování kuchařky budete vědět, že stačí jen troška, k obyčejnému bešamelu přidat smetanu, žloutky a sýr a vznikne vznešeně znějící omáčka Mornay.

Fotogalerie

Potřebujete omáčku na květák nebo chřest? Pokud zvládáte základní holandskou omáčku, máte vyhráno. Přidáte našlehanou smetanu a hned máte Mousseline.

V internetových diskusích se občas propaguje domácí výroba majonézy bez vajec, pro ty, kdo se bojí salmonely. Takže ji vyrábějí místo z vejce z mléka. A přitom vůbec netuší, že vlastně vyrábějí Aioli, která je vhodná k rybám a krevetám. Stačí jen přidat česnek a lehce dosolit.

Pečlivý výběr

Kniha se slevou 15 %

obálka knihy Klenoty evropské kuchyně

V celé kuchařce najdete pečlivý výběr toho, co lze najít na jídelních lístcích na celém světě. Nelze však uvést jen ten jediný nejsprávnější recept. Vždyť taková jídla jako třeba francouzská cibulačka se bude vařit v každém koutě Francie trošku jinak a i na internetu najdete spoustu "zaručeně pravých" návodů, které se vzájemně trochu liší.

Jak znám Romana Vaňka, každé jídlo jeho tým uvařil a vzal v úvahu i tyto místní odlišnosti. Proto je u každého receptu rámeček, který nahradil dosavadní babiččiny rady (na toto babička, který zatím nevytáhla paty z Horní Dolní, není potřeba) a který poslouží k orientaci, proč se co a jak dělá, a naznačuje možné lokální varianty. Třeba že se někde místo vína do polévky používá sherry.

Sympatické je, že v záhlaví každého pokrmu najdete i stručnou historku o zemi původu, například u hovězího po Burgundsku se dočtete, že jeho název souvisí se slavným burgundským vínem Pinot Noir. A že pro nás už domácí štrúdl (tažený závin) má původ v rakousko-uherském mocnářství.

Koupit, nebo ne?

Nadšenci, kteří si už "ovařili" něco z Vaňkových kuchařek, mají zkušenost, že každý z receptů je vyzkoušený a i rozpis ingrediencí sedí a mohou ji bez výhrad zařadit do kuchyňské knihovničky. Nemohou ji srovnávat se specializovanými kuchařkami jednotlivých zemí, to by kniha musela mít mnohonásobně větší rozsah. Jde jen o výběr nejslavnějších světových jídel.

Výhodu mají ti, kdo právě uvažují o zakoupení předplatného MF DNES, ušetří 400 korun, protože distribuce Mafry, vydavatelství MF DNES,  knihu nabízí jako dárek. A možná se nadchnou a zpětně zapátrají k předchozím titulům, které zatím ještě nemají. Já osobně si ji do regálu s nejvíce používanými kuchařkami zařadím. I když vše asi nevyužiju, třeba ústřice doma asi servírovat nebudu.

Autor:




Nejčtenější

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.