Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Klouzek bílý (Suillus placidus)

  11:20aktualizováno  11:20

Klouzek bílý | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewKlouzek bílý patří mezi druhy, které nejsou moc k vidění. Bude to pravděpodobně tím, že je najdete v lokalitě, ve které rostou pětijehlicové, původem severoamerické borovice „vejmutovky“. Těmto stromům je náš klouzek bílý bezmezně věrný a nikde jinde jej nemůžete nalézt. Klouzek bílý s vejmutovkou úzce spolupracuje – podhoubí oplétá či prorůstá kořínky a bere si z nich výživné látky, které potřebuje – především glycidy (cukry). Na oplátku stromy zásobuje minerály, dusíkem a vodou. Vzniká zde symbióza stromu s houbou, z něhož oba účastníci mají prospěch: kořínky obalené podhoubím tvoří tzv. mykorizu.

Klobouky jsou 3 - 8 cm široké, v mládí nízce polokulovité, pak sklenuté až rozložené, za vlhka slizké, bílé, později žlutavě slonovinové, naspodu s bělavými, později žlutavými póry a štíhlým, válcovitým, běložlutavým, 3 - 10 cm dlouhým a 8 - 15 mm širokým třeněm, zdobeným purpurově hnědými zrnéčky, dužnina je bílá. Výtrusy jsou žlutavé.

Kde a kdy roste

Klouzek bílý roste velmi nehojně až vzácně od července do října v jehličnatých a smíšených lesích, ovšem jen tam, kde je vysázená původem severoamerická borovice vejmutovka.

Je jedlý. Zkušení houbaři si proto všímají, jaké houby pod kterými stromy rostou a podle toho na ně také chodí. Pokud ale najdete klouzek bílý, měli byste se na něj podívat, vyfotit si jej, ale raději jej nechat v lese.

Autoři:




Nejčtenější

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Hřib skvrnitý
Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.  celý článek

Hřib moravský
Hřib moravský (Boletus moravicus)

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.  celý článek

Bedla orosená
Bedla orosená (Chamaemyces fracidus)

Celou houbu pokrývají červené kapičky.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.