Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Klouzek obecný (Suillus luteus)

  11:22aktualizováno  11:22

Klouzek obecný

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewKlouzek obecný sice není nějak zvláštní delikatesou, ale je celkem hojný a je dobré jej najít, i když bývá často napaden larvami hmyzu.

Lidové názvy: borový másník, borovák, borůvka, loupáček, máslák, paněčák, plcán, podsmetáčník, smolíček, sosnák (na Slovensku např. lieskovec, masliak, sopľačka).

Klobouky jsou 3 – 12 cm široké, masité, v mládí polokulovité, pak polštářkovité až rozložené, mazlavě slizké, lesklé, s pokožkou dobře slupitelnou, čokoládově hnědé, naspodu s citrónově až máslově žlutými póry a bledě žlutavým, dole zahnědlým, 3 – 9 cm dlouhým a 1 – 2 cm širokým třeněm s blanitým, bělavým, zespodu nafialovělým prstenem. Dužnina je bílá.

Kde a kdy roste

Klouzek obecný roste dosti hojně v létě a na podzim (červenec – listopad) v jehličnatých a smíšených lesích, pouze pod určitými druhy borovic (dvoujehličkových), zejména pod borovicí lesní.

Je jedlý. Vzhledem k šťavnaté dužnině je nejlepší tuto houbu rozkrájet a usušit pro použití v zimě. Protože má slizký klobouk, je nejlépe jej sloupnout. Při tepelné úpravě vydá klouzek značné množství šťávy, takže jej nejprve povařte. Získanou šťávu je dobré slít a uchovat pro pozdější použití do omáčky. Jinak můžeme klouzek obecný použít mnoha způsoby – například smíchat svařené houby s grilovanou nebo osmaženou slaninou, přidat scezenou šťávu a zahustit trochou mouky. Pokrm podáváme na topinkách.

Autoři:


Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Díky tatře hnoje vydupala zahrádku i z jílovité země. Trvalo to 40 let

Zahrádka kolem rodinného domu u Frýdku-Místku je pečlivě udržovaná.

Když před čtyřiceti lety manželé v obci nedaleko Frýdku-Místku dostavěli nový dům, postavili nový plot a provedli nutné...

Další z rubriky

Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Hřib přívěskatý

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.

Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.

Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Hřib skvrnitý

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.

Najdete na iDNES.cz