Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Klouzek sličný (Suillus grevillei)

  9:00aktualizováno  9:00

Klouzek sličný | foto: houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti

midiJe to jeden z nejchutnějších klouzků, ale nehodí se k sušení.

Nehrozí tu záměna s žádnou jedovatou houbou.

Podobá se jen klouzku zrnitému a slizkému, které jsou však oba jedlé.
 


Klobouk je 3-10 cm široký a vyklenutý. Barvu má jasně žlutou až nažloutle oranžovou. Povrch klobouku je velmi slizký a lysý. Třeň je 6-10 cm dlouhý a 1-2,5 cm tlustý. V horní části třeně je výrazný, slizký, nažloutlý či hnědě vláknitý až vločkatý prsten. Dužina je pevná a žlutá. Výtrusový prach má žlutohnědou barvu.

Kde a kdy roste

Jedná se o hojně rozšířený druh, který se vyskytuje v celém severním mírném pásmu. Roste ve skupinkách pod modříny a v modřínovém odpadu. Doba růstu je od července do podzimu.

Je to jedlá houba, která se běžně sbírá. Hodí se do všech houbařských pokrmů (do guláše, houbové směsi atd.), ale ne k sušení. Nejlépe chutná naložený v octovém nálevu.


Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté


Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Čirůvka kosatcová
Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.  celý článek

Bedla orosená
Bedla orosená (Chamaemyces fracidus)

Celou houbu pokrývají červené kapičky.  celý článek

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!
Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.   celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.