Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kmín kořenný (Carum carvi)

  9:00aktualizováno  9:00

Kmín kořenný | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

. Víte, že...

Pokud mají holubi v holubníku bochník kmínového chleba, nikdy nezabloudí.

Popis rostliny: Kmín kořenný je dvouletá kořenovitá bylina s přímými, až 1 m vysokými lodyhami, které vyrůstají koncem následujícího jara. Listy má podlouhlé, květy drobné v okolcích a bez obalů. Plodem kmínu je asi 6 mm dlouhá tmavohnědá dvounažka. Toto semeno je silně aromatické a má světlá žebra.

Stanoviště: galKmínu se daří na plném slunci, ve výživné, jílovitohlinité půdě. 

Období růstu: Kvete v červnu a v květnu.

Použitelné části: Sbírají se květy, mladé listy a kořeny.

Léčivé účinky:
Pro lepší trávení či chuť jídla je doporučováno kloktat výluh ze semen. Také se z něj vaří blahodárný čaj.

Bylinková kuchyně: Kmín dochucuje tučná masitá jídla, vepřové, husu, guláš a zelí.

. Krémová bramborová polévka

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 25 minut


* 600 g oloupaných brambor
* 1 menší pórek
* 1,5 l zeleninového vývaru
* 200 ml smetany 33% nebo 12%
* 1 žloutek
* sůl a mletý bílý pepř
* 1 lžička mletého kmínu
* špetka muškátového květu nebo oříšku
* svazek zelené petrželky

1. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme v části vývaru doměkka. Ke konci varu přidáme dobře očištěný a nakrájený pórek, koření a společně dovaříme. Stáhneme z ohně, necháme zchladnout a rozmixujeme.

2. K základu přilijeme zbytek vývaru, rozmixované brambory s pórkem rozmícháme metličkou, osolíme, okořeníme a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut. Nakonec zjemníme smetanou s rozmíchaným žloutkem, promícháme, prohřejeme a stáhneme z ohně. Dochutíme a podáváme sypané petrželkovou natí.

Autoři:


Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Hluchavka objímavá (Lamium amplexicaule)

Hluchavka objímavá (Lamium amplexicaule).  Rostlina má purpurově zbarvené

Rozšířený jednoletý plevelný druh.

Brukev řepka olejka (Brassica napus)

Brukev řepka olejka (Brassica napus)

Významná rostlina pro výrobu oleje, při jehož výrobě jsou odpadem zbytky vylisovaných semen, neboli pokrutiny, které...

Vědci našli v Podyjí šalvěj, o které mysleli, že už v Česku vyhynula

Šalvěj rakouská (Salvia austriaca) roste běžně v Rakousku, Maďarsku a na...

Velké překvapení zažili vědci v Národním parku Podyjí na Znojemsku. Loni v létě tam našli šalvěj rakouskou, o které si...

Najdete na iDNES.cz