Kmín kořenný | foto: shutterstock.com

Kmín kořenný (Carum carvi)

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

. Víte, že...

Pokud mají holubi v holubníku bochník kmínového chleba, nikdy nezabloudí.

Popis rostliny: Kmín kořenný je dvouletá kořenovitá bylina s přímými, až 1 m vysokými lodyhami, které vyrůstají koncem následujícího jara. Listy má podlouhlé, květy drobné v okolcích a bez obalů. Plodem kmínu je asi 6 mm dlouhá tmavohnědá dvounažka. Toto semeno je silně aromatické a má světlá žebra.

Stanoviště: galKmínu se daří na plném slunci, ve výživné, jílovitohlinité půdě. 

Období růstu: Kvete v červnu a v květnu.

Použitelné části: Sbírají se květy, mladé listy a kořeny.

Léčivé účinky:
Pro lepší trávení či chuť jídla je doporučováno kloktat výluh ze semen. Také se z něj vaří blahodárný čaj.

Bylinková kuchyně: Kmín dochucuje tučná masitá jídla, vepřové, husu, guláš a zelí.

. Krémová bramborová polévka

PRO 4 OSOBYgal

Příprava: 25 minut


* 600 g oloupaných brambor
* 1 menší pórek
* 1,5 l zeleninového vývaru
* 200 ml smetany 33% nebo 12%
* 1 žloutek
* sůl a mletý bílý pepř
* 1 lžička mletého kmínu
* špetka muškátového květu nebo oříšku
* svazek zelené petrželky

1. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme v části vývaru doměkka. Ke konci varu přidáme dobře očištěný a nakrájený pórek, koření a společně dovaříme. Stáhneme z ohně, necháme zchladnout a rozmixujeme.

2. K základu přilijeme zbytek vývaru, rozmixované brambory s pórkem rozmícháme metličkou, osolíme, okořeníme a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut. Nakonec zjemníme smetanou s rozmíchaným žloutkem, promícháme, prohřejeme a stáhneme z ohně. Dochutíme a podáváme sypané petrželkovou natí.