Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Zkusili jsme knedlíky do ruky. Suché, podle některých food porno

aktualizováno 
Pro některé lidí je knedlík naplněný gulášem, svíčkovou nebo vepřovým se zelím dobrý nápad. Když jsme ho však nechali ochutnat běžným strávníkům, většina se shodla, že by si takovou „svačinku“ zřejmě sama nekoupila.

Pokrm vyrábí potravinářská společnost Goldens v Nizozemsku a má připomínat fast food po česku. Knedlík se dodává v mražené podobě, na rozmražení mu stačí ohřev v mikrovlnné troubě 1,5 minuty na 700 wattů výkonu.

Videotým vyzkoušel reakce lidí

Videotým iDNES.cz vyrazil do ulic a nechal ochutnávat kolemjdoucím a zjišťoval, co na novinku říkají (podívejte se na video). Většině lidí náplň docela chutnala, ale v podstatě bez výjimky se lidé shodli, že v poměru k množství knedlíku je příliš málo náplně. Ve výsledku je pak knedlík tak suchý, že je vůbec problém ho sníst.

Fotogalerie

Zaujala nás také konzistence knedlíků – rozhodně nečekejte klasický houskový knedlík s mozaikou housky. Připomíná spíše amaroun, jako když si koupíte v obchodě tu nejlevnější hmotu, které výrobce říká knedlík, a která se po namočení do omáčky plynule rozpustí.

Tomu ostatně odpovídá i složení na obalu výrobku: je tu ztužený palmový tuk, glutaman sodný, kukuřičný škrob a další látky, které byste do knedlíků a vepřa-knedla nikdy nedali.

Knedlíky se prodávají v některých internetových obchodech s potravinami, ale podle našich zkušeností je podruhé už málokdo podruhé objedná. Jedna porce je sice levná, stojí zhruba 20–30 korun, ale cena odpovídá kvalitě. Málo masa, málo šťávy.

Složení knedlíku do ruky

Složení knedlíku do ruky

Stejně knedlík hodnotil i šéfkuchař Tomáš z Bifé restaurant: „Maso opravdu připomíná maso, chuť není tak špatná, ale omáčky je hodně málo, takže je to opravdu suché,“ hodnotil. A šéfkuchař Radek David z restaurací La Veranda a Babiččína zahrada rovnou řekl: „Mně to přijde jako gastro porno nejhrubšího zrna.“

Street food s domácí jídlem je ve světě běžný

Jsme zvyklí, že si na dovolené dáváme na ulici pro nás exotická jídla, která však jsou pro domorodce součástí jejich běžné domácí kuchyně. Například našemu houskovému plněnému knedlíku je na první pohled podobný Char Siu Bao, když se však podíváte na obrázek, uvidíte, že podobnost je čistě náhodná – nejen ve vzhledu a složení, ale i v bohatosti náplně.

Char Siu Bao, což je náplň z vepřového.

Char Siu Bao, což je náplň z vepřového.

Proto tento počin připomíná spíše nepovedený pokus aplikovat českou kuchyni do streedfoodové praxe. Nehledě k tomu, že se musí mikrovlnně ohřát, jenže pak je tak horký, že se nedá lehce sníst. To už je možná lepší dát si obyčejný párek v rohlíku nebo hamburger, když už musíte rychle něco zhltnout za pochodu.

Ale dali jsme této kombinaci ještě jednu šanci, a pokusili jsme se zapéct guláš do dalamánku. Vyrobili jsme dalamánkové těsto podle receptu z kuchařky Romana Vaňka, a než začalo druhé kynutí, naplnili jsme bulku segedínským gulášem. Výsledek vidíte na obrázku a tato variace chuťově vyšla lépe.

Stejně však nevidíme v těchto kombinacích perspektivu, to už by bylo možné na ulici – pokud by někdo chtěl kombinovat typické české chutě – vydlabat třeba bochníček chleba a naplnit gulášem, jako to najdete v některých restauracích. Anebo že by některý prodavač párků v rohlíku do pečiva místo uzeniny nandal svíčkovou?

Autoři: ,



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...



Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Jak na velikonoční mazanec. Vyzkoušejte postup krok za krokem

Velikonoční mazanec

Mazanec či velikonoční bochník je bochánek pečený zpravidla na Velikonoce ze sladkého kynutého těsta. Pečení mazance...

Ukliďme Česko a jaro bude ještě krásnější. V sobotu se hodí každá ruka

Do úklidů se zapojují i děti, loni bych byla úctyhodná polovina z celého počtu...

První jarní sluníčko nekompromisně odhalí odhozené petky či jiné odpadky, stejně jako černé skládky, tedy rádoby...

Po zimě na chalupu. Opatrně větrat, zkontrolovat okapy a zprovoznit vodu

Další zajímavou nemovitostí na prodej je 200 let stará roubenka za 1,49 milionu...

Jakmile poleví mrazy, spoustu lidí to začne táhnout na chatu nebo chalupu zkontrolovat stav nemovitosti. Je potřeba...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz