Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Zkusili jsme knedlíky do ruky. Suché, podle některých food porno

aktualizováno 
Pro některé lidí je knedlík naplněný gulášem, svíčkovou nebo vepřovým se zelím dobrý nápad. Když jsme ho však nechali ochutnat běžným strávníkům, většina se shodla, že by si takovou „svačinku“ zřejmě sama nekoupila.

Pokrm vyrábí potravinářská společnost Goldens v Nizozemsku a má připomínat fast food po česku. Knedlík se dodává v mražené podobě, na rozmražení mu stačí ohřev v mikrovlnné troubě 1,5 minuty na 700 wattů výkonu.

Videotým vyzkoušel reakce lidí

Videotým iDNES.cz vyrazil do ulic a nechal ochutnávat kolemjdoucím a zjišťoval, co na novinku říkají (podívejte se na video). Většině lidí náplň docela chutnala, ale v podstatě bez výjimky se lidé shodli, že v poměru k množství knedlíku je příliš málo náplně. Ve výsledku je pak knedlík tak suchý, že je vůbec problém ho sníst.

Fotogalerie

Zaujala nás také konzistence knedlíků – rozhodně nečekejte klasický houskový knedlík s mozaikou housky. Připomíná spíše amaroun, jako když si koupíte v obchodě tu nejlevnější hmotu, které výrobce říká knedlík, a která se po namočení do omáčky plynule rozpustí.

Tomu ostatně odpovídá i složení na obalu výrobku: je tu ztužený palmový tuk, glutaman sodný, kukuřičný škrob a další látky, které byste do knedlíků a vepřa-knedla nikdy nedali.

Knedlíky se prodávají v některých internetových obchodech s potravinami, ale podle našich zkušeností je podruhé už málokdo podruhé objedná. Jedna porce je sice levná, stojí zhruba 20–30 korun, ale cena odpovídá kvalitě. Málo masa, málo šťávy.

Složení knedlíku do ruky

Složení knedlíku do ruky

Stejně knedlík hodnotil i šéfkuchař Tomáš z Bifé restaurant: „Maso opravdu připomíná maso, chuť není tak špatná, ale omáčky je hodně málo, takže je to opravdu suché,“ hodnotil. A šéfkuchař Radek David z restaurací La Veranda a Babiččína zahrada rovnou řekl: „Mně to přijde jako gastro porno nejhrubšího zrna.“

Street food s domácí jídlem je ve světě běžný

Jsme zvyklí, že si na dovolené dáváme na ulici pro nás exotická jídla, která však jsou pro domorodce součástí jejich běžné domácí kuchyně. Například našemu houskovému plněnému knedlíku je na první pohled podobný Char Siu Bao, když se však podíváte na obrázek, uvidíte, že podobnost je čistě náhodná – nejen ve vzhledu a složení, ale i v bohatosti náplně.

Char Siu Bao, což je náplň z vepřového.

Char Siu Bao, což je náplň z vepřového.

Proto tento počin připomíná spíše nepovedený pokus aplikovat českou kuchyni do streedfoodové praxe. Nehledě k tomu, že se musí mikrovlnně ohřát, jenže pak je tak horký, že se nedá lehce sníst. To už je možná lepší dát si obyčejný párek v rohlíku nebo hamburger, když už musíte rychle něco zhltnout za pochodu.

Ale dali jsme této kombinaci ještě jednu šanci, a pokusili jsme se zapéct guláš do dalamánku. Vyrobili jsme dalamánkové těsto podle receptu z kuchařky Romana Vaňka, a než začalo druhé kynutí, naplnili jsme bulku segedínským gulášem. Výsledek vidíte na obrázku a tato variace chuťově vyšla lépe.

Stejně však nevidíme v těchto kombinacích perspektivu, to už by bylo možné na ulici – pokud by někdo chtěl kombinovat typické české chutě – vydlabat třeba bochníček chleba a naplnit gulášem, jako to najdete v některých restauracích. Anebo že by některý prodavač párků v rohlíku do pečiva místo uzeniny nandal svíčkovou?

Autor:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.