Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

UKÁZKA: Živí ji domácí kosmetika, úspěšné recepty sepsala do knihy

aktualizováno 
Alena Thomas začala psát blog, když žila se třemi dětmi na chalupě daleko od obchodů a toužila po větší soběstačnosti. Její recepty na domácí prací prášek, balzám na rty, mast na atopický ekzém nebo třeba vlastní nutellu se brzy staly internetovým hitem.

Kniha Děláme si to doma sami je průvodcem pro všechny, kteří se chtějí pustit do výroby vlastní kosmetiky, léků nebo drogérie. | foto: Knihy.iDNES.cz

Díky velkým ohlasům se blog dočkal i knižní podoby Děláme si to doma sami. Název knihy sice vzbuzuje potutelný úsměv, ale skrývají se za ním nápady na přípravu vlastní kosmetiky, drogérie nebo zdravých pochoutek.

Pod stromeček

Kniha Děláme si to doma sami je průvodcem pro všechny, kteří se chtějí pustit...

Knihu Děláme si to doma sami koupíte za akční cenu 198 Kč na Knihy.iDNES.cz.

Autorka knížky Alena Thomas založila svůj blog v době, kdy s rodinou žila na chalupě. A odtud bylo na nákupy daleko. Na své stránce tedy sdílela nápady, jak připravit domácí kosmetiku bez zbytečné chemie, medicínu na bolavé dětské bříško, jednoduchý dezert „co dům dal“ nebo třeba prášek na praní. Po rozvodu se navíc přesvědčila, že vlastní výrobky ušetří stovky korun.

V knize Děláme si to doma sami vybrala osvědčené recepty z blogu, ke kterým nepotřebujete půl dne volna, ale jen pár minut. Na doma vyrobený saponát ani nepotřebujete nic složitého.

Jak připravit vlastní prostředek na mytí nádobí

Na vlastní „jar“ budete potřebovat jeden a půl hrnku horké vody, půl hrnku tekutého olivového mýdla, jednu lžíci octa, jednu lžičku sody na praní, pár kapek esenciálního oleje.

1. Všechny ingredience zalijte horkou vodou a míchejte, aby se spojily.
2. Nechte vychladnout, občas promíchejte a pak přelijte do prázdné lahve.
3. Pokud by vám prostředek příliš ztuhl, znovu zahřejte a přidejte trochu vody.
4. Trvanlivost je jeden měsíc.

A jak vypadá celá kniha? Prolistujte si pár stránek:




Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

Míchačce na beton postačí jen 230 V, ale raději zkontrolujte jističe

Malá míchačka se hodí u každého domu.

Míchačka není velká investice a kolem domu se vždycky hodí. Protože stavbou domu starost nekončí. Vždycky je třeba...

Najdete na iDNES.cz