Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na šampionátu nealko koktejlů vyhrál drink z jablek, bezu a rebarbory

  12:36aktualizováno  12:36
Na červnové soutěži Mattoni Grand Drink, jejíž vítěz si odnáší i titul mistra světa v míchání nealkoholických koktejlů, porotce nejvíce zaujala estonská barmanka Krista Meri. Pro drink Green Temptation využila vedle máty, jablka a bezinkového sirupu i netradiční rebarboru. Zkuste si ho připravit.

Vítězka 17. ročníku Mattoni Grand Drink Krista Meri z Estonska. | foto: KMV

Pro přípravu mistrovského koktejlu Green Temptation potřebujete:

  • 2 cl pyré ze zeleného jablka
  • 0,25 cl bezinkového sirupu
  • 0,5 cl amarettového sirupu
  • 1 cl čerstvé šťávy z limetky
  • 3 kousky rebarbory
  • 3 lístky máty
  • 10 cl jemně perlivé minerální vody

Do shakeru vložíme rebarboru s mátou a pomačkáme. Přidáme led a ostatní ingredience. Důkladně protřepeme. Dávkujeme do sklenic s ledem a dolijeme minerální vodou. Na závěr ozdobíme rebarborou, citronem, brusinkami, tymiánem a dalšími bylinkami.

"Potěšilo mě, že někteří barmani použili moderní a progresivní techniky přípravy jako tekutý dusík, suchý led nebo nakuřování dřevem a eukalyptovými listy. Objevily se i netradiční suroviny, třeba chřest a květák. Ocenil jsem odhodlání venezuelské soutěžící Maríe Gabriely Padrón Chanot, která i přes zlomenou klíční kost předvedla precizní výkon. Jako Čecha mě navíc potěšilo, že v koktejlu použila také lipový květ," hodnotil loňský vítěz Achim Šipl.

Českou republiku letos reprezentoval barman Milan Zaleš z pražského Bugsy´s Baru s originálním koktejlem založeným na chuti zázvoru a citrusové marmelády. Mezi medailisty se mu proniknout nepodařilo, protože stříbro vybojoval Wojciech Urbański z Polska s koktejlem Sip Of Purity a bronz získal Španěl David Garcia Arrebola s koktejlem Mattoni Fresh.

Koktejl Green Temptation, s nímž uspěla vítězka Krista Meri z Estonska.
Wojciech Urbański z Polska skončil s koktejlem Sip Of Purity na druhém místě.
S koktejlem Mattoni Fresh, obsadil David Garcia Arrebola ze Španělska třetí...

Medailové koktejly: zleva Green Temptation, Sip of Purity, Mattoni Fresh. Fotografie zvětšíte kliknutím

Sip of Purity (2. místo)

  • 1 stonek čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžíce kousků dužiny granátového jablka
  • 2 cl sirupu z růže
  • 2 cl sirupu s příchutí ginu
  • 2 cl čerstvé limetkové šťávy
  • 8 cl zeleného čaje s příchutí mučenky
  • 10 cl perlivé minerální vody
  • na ozdobu kousek pomeranče, máta, okvětní lístky z růže, citronová tráva

Do sklenice vložíme dužinu a na to přidáme led. Ostatní suroviny (zatím bez vody) dáme do shakeru a protřepeme. Doplníme do sklenice s ledem a dolijeme minerální vodou.

Mattoni Fresh (3. místo)

  • 2 cl jablečného smoothie
  • 2 cl mučenkového smoothie
  • 8 cl jablečného džusu
  • 2 cl čerstvé limetkové šťávy
  • 10 cl perlivé minerální vody
  • na ozdobu čínský tuřín, stébla pažitky a kousek dýně

Ingredience s ledem (zatím bez vody) vložíme do shakeru a protřepeme. Prodloužíme minerální vodou a na závěr ozdobíme.

Autor:




Nejčtenější

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Grafton Recruitment Praha
INŽENÝR KVALITY

Grafton Recruitment Praha
Olomoucký kraj
nabízený plat: 35 000 - 45 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.