Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Upečte si broskvový třený koláč s drobenkou jako luxusní moučník

aktualizováno 
Broskve vyberte pěkně vyzrálé a zároveň pevné, aby se při pečení neroztekly. A nešetřete jimi, protože právě díky jejich výrazné chuti jsou tyto řezy z třeného těsta tak skvělé. Připomínají klasický drobenkový ovocný koláč od babičky, chuťově posunutý do nebeských výšin.

Lahodné broskvové řezy s drobenkou | foto: www.e-knihovnicka.cz

Čerstvé broskve jsou pro tyto řezy zcela nenahraditelnou surovinou, proto jsou pro období vrcholného léta jako stvořené. Ovoce při krájení na měsíčky nezbavujte slupky, barevné tóny od bronzové po červenou učiní upečené řezy ještě lákavější.

Ingredience potřebné na broskvový koláč s drobenkou

Potřebovat budete 5 vajec, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 150 g másla, šťávu z půlky citronu, 250 g polohrubé mouky, špetku soli, 1 lžičku prášku do pečiva a přiměřené množství vyzrálých a vybarvených broskví (podle velikosti plodů). Na drobenku 100 g hrubé mouky, 100 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr a 100 g másla. Na polevu 100 g čokolády na vaření, kousek másla a trochu mléka.

Broskvové drobenkové řezy krok za krokem

Celá vejce důkladně vyšlehejte s odváženým moučkovým vanilkovým cukrem do...
V další fázi zašlehejte do pěny z vajec a cukru rozehřáté zchladlé, ale stále...
 V misce smíchejte polohrubou mouku se špetkou soli a práškem do pečiva,...

Celá vejce vyšlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem do nadýchané husté pěny. Do té po lžících zašlehejte rozehřáté vlažné máslo, které ale musí být stále tekuté, a nakonec i citronovou šťávu. Zvlášť si v čisté misce smíchejte polohrubou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Dobře to jde metličkou. 

Sypkou směs mouky vmíchejte zvolna stěrkou do pěny z vajec, cukru a másla.
Vymíchané husté těsto vylijte na plech s listem papíru na pečení a rovnoměrně...
Povrch těsta hustě posázejte rozpůlenými a vypeckovanými broskvemi pokrájenými...

Sypkou směs s moukou vsypte do vypracované pěny a stěrkou těsto už jen zvolna propracujte (zbytečně ho prudce nemíchejte). Těsto poté rozetřete rovnoměrně na plech vyložený listem pečicího papíru a posázejte ho hustě broskvemi pokrájenými měsíčky. 

Základ drobenky tvoří hrubá mouka, krupicový cukr s vanilkovým a měkké máslo...
Přísady na drobenku propracujte prsty v misce do podoby drobtovité směsi, která...
Povrch koláče posázeného kousky broskví rovnoměrně posypte drobenkou.

Základ drobenky tvoří hrubá mouka, krupicový cukr s vanilkovým a změklé máslo (všechny ingredience v poměru 1:1:1) pokrájené na drobné kostky. Přísady na drobenku propracujte v misce  prsty nebo lžící do podoby hrudkovité směsi, která není ani příliš suchá, ani mokrá. Množství použité drobenky záleží jen na vás.

Koláč upečte v troubě vyhřáté na 175 stupňů Celsia, drobenka by přitom měla...
Lahodné broskvové řezy s drobenkou

Žmolenkou posypaný koláč upečte v troubě vyhřáté na 175 oC dorůžova, pečte zhruba 35 až 45 minut. Pozor, drobenka by měla při pečení spíše zrůžovět než zezlátnout. Zchladlý koláč pokrájejte na řezy a můžete podávat. 

Tip na dozdobení i vylepšení chuti

Určitě v tomto případě nezapomeňte na pár tahů hořkou čokoládou přes upečený zchladlý koláč. Uvidíte sami, že jeho chuti výrazně prospějí.

Čokoládu na vaření rozehřejte s kouskem másla a trochou mléka, tenkými pramínky...

Čokoládu na vaření rozehřejte s kouskem másla a trochou mléka, tenkými pramínky čokolády polijte povrch řezů a nechte ji ztuhnout.

Další zajímavé a vyzkoušené recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty.    

Autoři:



Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Po vstupu do EU začalo v Česku rychleji ubývat ptáků, zjistila studie

Skřivan polní (Alauda arvensis)

Od vstupu Česka do Evropské unie začalo rychleji ubývat polní ptactvo, zjistili vědci z Přírodovědecké fakulty...



Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

Další z rubriky

Šest věcí, na které v rámci zabezpečení před dovolenou zapomínáme

Před odjezdem na dovolenou nepodceňujte drobnosti.

Zámky všech druhů a kategorií, čtečky, fólie, alarmy. Možností, jak zabezpečit byt nebo dům, je nespočet....

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz