Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Upečte si broskvový třený koláč s drobenkou jako luxusní moučník

aktualizováno 
Broskve vyberte pěkně vyzrálé a zároveň pevné, aby se při pečení neroztekly. A nešetřete jimi, protože právě díky jejich výrazné chuti jsou tyto řezy z třeného těsta tak skvělé. Připomínají klasický drobenkový ovocný koláč od babičky, chuťově posunutý do nebeských výšin.

Lahodné broskvové řezy s drobenkou | foto: www.e-knihovnicka.cz

Čerstvé broskve jsou pro tyto řezy zcela nenahraditelnou surovinou, proto jsou pro období vrcholného léta jako stvořené. Ovoce při krájení na měsíčky nezbavujte slupky, barevné tóny od bronzové po červenou učiní upečené řezy ještě lákavější.

Ingredience potřebné na broskvový koláč s drobenkou

Potřebovat budete 5 vajec, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 150 g másla, šťávu z půlky citronu, 250 g polohrubé mouky, špetku soli, 1 lžičku prášku do pečiva a přiměřené množství vyzrálých a vybarvených broskví (podle velikosti plodů). Na drobenku 100 g hrubé mouky, 100 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr a 100 g másla. Na polevu 100 g čokolády na vaření, kousek másla a trochu mléka.

Broskvové drobenkové řezy krok za krokem

Celá vejce důkladně vyšlehejte s odváženým moučkovým vanilkovým cukrem do...
V další fázi zašlehejte do pěny z vajec a cukru rozehřáté zchladlé, ale stále...
 V misce smíchejte polohrubou mouku se špetkou soli a práškem do pečiva,...

Celá vejce vyšlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem do nadýchané husté pěny. Do té po lžících zašlehejte rozehřáté vlažné máslo, které ale musí být stále tekuté, a nakonec i citronovou šťávu. Zvlášť si v čisté misce smíchejte polohrubou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Dobře to jde metličkou. 

Sypkou směs mouky vmíchejte zvolna stěrkou do pěny z vajec, cukru a másla.
Vymíchané husté těsto vylijte na plech s listem papíru na pečení a rovnoměrně...
Povrch těsta hustě posázejte rozpůlenými a vypeckovanými broskvemi pokrájenými...

Sypkou směs s moukou vsypte do vypracované pěny a stěrkou těsto už jen zvolna propracujte (zbytečně ho prudce nemíchejte). Těsto poté rozetřete rovnoměrně na plech vyložený listem pečicího papíru a posázejte ho hustě broskvemi pokrájenými měsíčky. 

Základ drobenky tvoří hrubá mouka, krupicový cukr s vanilkovým a měkké máslo...
Přísady na drobenku propracujte prsty v misce do podoby drobtovité směsi, která...
Povrch koláče posázeného kousky broskví rovnoměrně posypte drobenkou.

Základ drobenky tvoří hrubá mouka, krupicový cukr s vanilkovým a změklé máslo (všechny ingredience v poměru 1:1:1) pokrájené na drobné kostky. Přísady na drobenku propracujte v misce  prsty nebo lžící do podoby hrudkovité směsi, která není ani příliš suchá, ani mokrá. Množství použité drobenky záleží jen na vás.

Koláč upečte v troubě vyhřáté na 175 stupňů Celsia, drobenka by přitom měla...
Lahodné broskvové řezy s drobenkou

Žmolenkou posypaný koláč upečte v troubě vyhřáté na 175 oC dorůžova, pečte zhruba 35 až 45 minut. Pozor, drobenka by měla při pečení spíše zrůžovět než zezlátnout. Zchladlý koláč pokrájejte na řezy a můžete podávat. 

Tip na dozdobení i vylepšení chuti

Určitě v tomto případě nezapomeňte na pár tahů hořkou čokoládou přes upečený zchladlý koláč. Uvidíte sami, že jeho chuti výrazně prospějí.

Čokoládu na vaření rozehřejte s kouskem másla a trochou mléka, tenkými pramínky...

Čokoládu na vaření rozehřejte s kouskem másla a trochou mléka, tenkými pramínky čokolády polijte povrch řezů a nechte ji ztuhnout.

Další zajímavé a vyzkoušené recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty.    

Autoři:



Nejčtenější

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Smažené dukátky jako variace na kuře s broskví prošly i u Pohlreicha

V Luži se podařilo štábu Ano, šéfe natočit takový retrodíl. Možná i objednání...

V hotelové restauraci Vídeň na náměstí v Luži byste možná očekávali nějakou tu vídeňskou specialitku, stejně jako...

Najdete na iDNES.cz