Recept na zamilovaný koláč s tvarohovou náplní a malinovým srdcem

aktualizováno 
Jednoduchý, ale efektní koláč zvládne připravit i ten, kdo s pečením moučníků začíná. Ať už jen tak pro radost a pro chuť, anebo k nějaké speciální příležitosti. Kdybyste třeba chtěli "zamilovaným" koláčem dát někomu něco najevo.

Na těsto si připravte: 100 g tuku na pečení, 200 g cukru, 350 g polohrubé mouky, 2 vejce a tři čtvrtě sáčku prášku do pečiva. Na tvarohovou náplň budete potřebovat 1 tvaroh, vanilkový cukr a 1 žloutek. Na dozdobení malinovou marmeládu a moučkový cukr na posypání.

Fotogalerie

V misce si smíchejte mouku s kypřicím práškem a cukrem. Přihoďte změklý tuk a pomocí lžíce ho zapracujte do mouky, stejně jako obě celá vajíčka. Teprve pak si vyklepněte rozpracovanou směs na pracovní plochu a zpracujte rukama na hladké těsto. Z něj udělejte váleček, oddělte z něj třetinu na dozdobení koláče, oba díly zabalte do fólie a dejte na půl hodiny do lednice odležet. 

Pak si z většího dílu vyválejte plát, kterým vyložíte koláčovou formu, podle potřeby vysypanou moukou (teflonovou vysypávat nemusíte). Ze zbylého dílu těsta pak vyválejte pruh, z něj odkrojte proužek a z toho vytvarujte na střed dortu srdíčko.

Z jedné kostky tvarohu, lžíce cukru a jednoho žloutku si umíchejte tvarohovou náplň, s pomocí lžíce ji přendejte na těsto a rovnoměrně rozetřete, jen srdce vymezené proužkem těsta nechte prázdné. Střed srdce pak zaplňte malinovou marmeládou, kterou také rovnoměrně rozetřete.

Na dozdobení koláče si ze zbylého těsta vyválejte a vykrájejte další úzké proužky, ze kterých vytvořte kruh kolem dokola středového srdce (podle potřeby je nastavte). Kratší kousky pak poskládejte přes tvarohovou náplň jako paprsky - od proužku těsta lemujícího marmeládové srdce k okraji koláče. Pečte v troubě rozehřáté na 160 °C zhruba dvacet minut.

Po upečení nechte koláč vychladnout, přendejte ho na talíř a z papíru si vystřihněte srdce stejné velikosti jako je to marmeládové na koláči. Vystřiženou šablonou ho překryjte, koláč bohatě pocukrujte a můžete podávat. A nebo s ním vyrazit třeba na návštěvu.

Tento jednoduchý a efektní koláč cukrářka Markéta Krajčovičová upeče v dalším premiérovém dílu pořadu Božské dorty, který běží v pondělí po osmé večer na televizi Prima love. Diváci nepřijdou ani o zdobený dort potahovaný cukrovou hmotou; tentokrát ho Markéta upeče pro skokany na lyžích.     

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Další z rubriky

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Brambory šetrně skladujte i zpracovávejte, je jich málo a zřejmě zdraží

Brambor se letos urodilo méně, kvůli suchu nenarostly.

Letošní horká a suchá sezona zrovna nenahrávala solidní úrodě brambor, podle bramborářů je sklizeň zhruba o 25 nižší...

Najdete na iDNES.cz