Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Recept na zamilovaný koláč s tvarohovou náplní a malinovým srdcem

aktualizováno 
Jednoduchý, ale efektní koláč zvládne připravit i ten, kdo s pečením moučníků začíná. Ať už jen tak pro radost a pro chuť, anebo k nějaké speciální příležitosti. Kdybyste třeba chtěli "zamilovaným" koláčem dát někomu něco najevo.

Na těsto si připravte: 100 g tuku na pečení, 200 g cukru, 350 g polohrubé mouky, 2 vejce a tři čtvrtě sáčku prášku do pečiva. Na tvarohovou náplň budete potřebovat 1 tvaroh, vanilkový cukr a 1 žloutek. Na dozdobení malinovou marmeládu a moučkový cukr na posypání.

Fotogalerie

V misce si smíchejte mouku s kypřicím práškem a cukrem. Přihoďte změklý tuk a pomocí lžíce ho zapracujte do mouky, stejně jako obě celá vajíčka. Teprve pak si vyklepněte rozpracovanou směs na pracovní plochu a zpracujte rukama na hladké těsto. Z něj udělejte váleček, oddělte z něj třetinu na dozdobení koláče, oba díly zabalte do fólie a dejte na půl hodiny do lednice odležet. 

Pak si z většího dílu vyválejte plát, kterým vyložíte koláčovou formu, podle potřeby vysypanou moukou (teflonovou vysypávat nemusíte). Ze zbylého dílu těsta pak vyválejte pruh, z něj odkrojte proužek a z toho vytvarujte na střed dortu srdíčko.

Z jedné kostky tvarohu, lžíce cukru a jednoho žloutku si umíchejte tvarohovou náplň, s pomocí lžíce ji přendejte na těsto a rovnoměrně rozetřete, jen srdce vymezené proužkem těsta nechte prázdné. Střed srdce pak zaplňte malinovou marmeládou, kterou také rovnoměrně rozetřete.

Na dozdobení koláče si ze zbylého těsta vyválejte a vykrájejte další úzké proužky, ze kterých vytvořte kruh kolem dokola středového srdce (podle potřeby je nastavte). Kratší kousky pak poskládejte přes tvarohovou náplň jako paprsky - od proužku těsta lemujícího marmeládové srdce k okraji koláče. Pečte v troubě rozehřáté na 160 °C zhruba dvacet minut.

Po upečení nechte koláč vychladnout, přendejte ho na talíř a z papíru si vystřihněte srdce stejné velikosti jako je to marmeládové na koláči. Vystřiženou šablonou ho překryjte, koláč bohatě pocukrujte a můžete podávat. A nebo s ním vyrazit třeba na návštěvu.

Tento jednoduchý a efektní koláč cukrářka Markéta Krajčovičová upeče v dalším premiérovém dílu pořadu Božské dorty, který běží v pondělí po osmé večer na televizi Prima love. Diváci nepřijdou ani o zdobený dort potahovaný cukrovou hmotou; tentokrát ho Markéta upeče pro skokany na lyžích.     

Autor:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.