Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Listí ze stromů nepalte, využijte ho na výrobu nejlepšího kompostu

aktualizováno 
Listovka je vzácný kompost, který je darem pro zahradu. Dobře uzrálou budete moci použít do sadbovačů nebo místo rašelinových substrátů do květináčů.

Listí můžete sbírat do kontejnerů z pletiva. | foto: Profimedia.cz

Na rozdíl od běžného kompostu tlení listí neprobíhá při vysokých teplotách, ale přirozeně jako v přírodě. Když stromy shodí listí, rozkládá se v jejich okolí a znovu vrací živiny kořenům a rostlinám. Stejně to známe i v listnatých lesích.

A na zahradě to působí stejně. Jen na rozdíl od lesa nechceme mít listí všude, proto ho na podzim shrabáváme. Je plýtváním, pokud toto listí nevyužijeme zpět pro zahradu, mnozí ho dokonce pálí.

Fotogalerie

Přitom postup, jak listí nechat zetlít, je velmi jednoduchý. Pokud nemáte na zahradě přímo místo na kompost, můžete sbírat listí do pytlů, které pak propícháte a zalijete vodou, aby se udrželo ve vlhku. Pytle uložte na stinné místo.

Kdo najde jen trochu místa někde ve stínu, může zatlouct čtyři kůly a kolem nich natáhnout pletivo. A svou „úrodu“ listí ze zahrady snášet přimo tam.

Celá fáze rozkladu obvykle trvá dva roky. Po roce jsou listy už téměř rozpadlé a lze je použít například jako mulč. Po dvou letech už není poznat struktura listí a lze ji použít k výsevu nebo s kompostem do květináčů.

Vyplatí se využít i moderní techniku. Na zahradu vyjeďte například se sekačkou a sbírejte listí do koše, tím se rozemele na drobnější kousky. Podobně se rozklad urychlí, když využijete zahradního vysavače. Nejdříve nafoukáte listí na hromadu a pak vysajete. Rozbitím se zmenší jeho objem a je dobře připravené pro kompostování.

Jako první se rozkládají jemné lístky, například z lísky nebo lípy. Není pravda, že by byl ořešák pro listovku zakázaný. Jde jen o to, že tlí daleko pomaleji a vyrábí takzvané aleopatické látky zabraňující rozkladu.

Někteří zahradníci stavějí kompostér pro listovku vedle klasického kompostéru a při „přikládání“ listí ho občas prohodí trochou kompostu, aby ho naočkovali mikroorganismy.

LIstovka na rozdíl od špatně založených kompostů nezapáchá. Tlení probíhá při nízkých teplotách, vše, co budete cítit, bude vlahé aroma lesa. Vše můžete nechat na přírodě, jen občas zkontrolujte, zda je listí vlhké, jinak by se nerozložilo. Takže neškodí ho občas pokropit vodou, pokud není dost přírodních srážek. Totéž se týká i listí, které necháváte kompostovat v pytlích.

Křišťálová Lupa 2016
Autor:



Nejčtenější

Pasti, naftalín, česnek i lidské vlasy. Jak se lidé zbavují kuny na půdě

Kuna skalní se drží u lidských obydlí a dokáže pořádně znepříjemnit život.

Když se v domě usadí kuna, znamená to obrovský problém. Nejenže kálí, dupe a páchne, ale dokáže absolutně zničit...

Čtrnáct tisíc let starý mazlíček. Už tehdy mu dávali péči jako dnes

Z původního vlčího plemene se časem stali šlechtěním psi, jak je známe dnes....

O domestikaci vlků se traduje, že začala někdy před 20 až 40 tisíci let. Ale až nyní přišel doktor Luc Janssens s...



Nově popsaný mořský dravec je růžový a hladký jako miminko

Pseudoliparis swirei vypadá strašidelně až na snímcích z výpočetní tomografie,...

Na mořské dno v hloubce 8 178 metrů dopadla mrtvá makrela. Návnada měla přilákat korýše. A ti zase královnu mořského...

Bišonek zvítězil na světové psí show na Manhattanu. Podruhé za 142 let

Porotu Flynn naprosto uchvátil samozřejmostí, s jakou se uměl prodat.

Při promenádě vypadal jako vykračující si roztomilá plyšová hračka na baterky. Diváci šíleli nadšením. A bišonek Flynn...

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

Podívejte se, jak se dělá tradiční skotský pokrm haggis.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů,...

Další z rubriky

Jaro v lednu, na jaře mráz. Je tu nová zima, zvykejte si na extrémy

Počasí se v lednu zbláznilo. Vyšší teploty způsobují pučení stromů a probouzení...

V Česku můžeme na Silvestra venku chodit v lehkém přehozu. Francie počítá škody po ničivých bouřích. Amerika trpí...

Nejchutnějším jablkem je Angold z Holovous, který vydrží až do dubna

Vítězná odrůda Angold

Nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody je odrůda Angold. Rozhodla o tom degustace jablek v Holouvousích na...

VIDEO: Jak správně zazimovat automatickou závlahu trávníku. Krok za krokem

V tropických vedrech je potřeba výrazně upravit režim závlahy trávníků.

Začínají se objevovat první mrazíky, takže je poslední možnost zazimovat automatickou závlahu. Kdo se nechá překvapit...

Najdete na iDNES.cz