Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Udělejte si na zimu zásobu vlastních kompotů. Stačí voda a cukr

aktualizováno 
Kompoty patří k nejhodnotnějším ovocným konzervám, jejich příprava přitom nemůže být jednodušší. Vybírá se do nich to nejkvalitnější ovoce, cukru se přidává méně než do džemů a u všech kompotů je pracovní postup v podstatě stejný.

Třešňové kompoty patří k nejvděčnějším. | foto: Profimedia.cz

Ovoce se do kompotů zpracovává celé, pouze bez nejedlých částí, jako jsou stopky či velké pecky. Cukru se přidává méně než do džemů a šťáv a ovoce zbytečně netrpí dlouhým vařením. Příprava kompotů je natolik jednoduchá, že to zvládnete i bez předchozích zkušeností. Kromě ovoce stačí mít po ruce vodu a cukr. Odměnou jsou široké možnosti upotřebení takto konzervovaného ovoce.

Čtěte ve středu

Skvělý kompot připravíte i z angreštu.

Pokračování seriálu o zavařování, včetně podrobných manuálů, tentokrát na téma kompoty

Pracovní postup je u všech kompotů obdobný. Vyberete jen to nejlepší, zralé, ale dosud tuhé ovoce, které naskládáte do sklenic. Menší bobuloviny ve sklenici při plnění průběžně setřásejte, aby později v nálevu nebylo poloprázdno.

Také tvrdé ovoce v kompotu rádo plave, proto se dává předvařit v cukerném roztoku, aby zvláčnělo. Některé druhy ovoce se  doporučuje loupat, aby byl kompot jemnější, například jablka, hrušky, broskve, někdy i švestky.

Nálev připravíte svařením cukru ve vodě, někdy se v receptech objevuje i koření, případně citron nebo kyselina citronová. Počítejte přibližně 0,25 litru nálevu na jednu sklenici o objemu 1 litru. Pokud vám zbude, lze ho několik dní uchovat. 

Ovocné kompoty byste ovšem neměli skladovat déle než rok, protože po delším skladování ovoce měkne, ztrácí barvu a částečně také chuť.

Kompot z jablek a hroznového vína krok za krokem

Jednoduchý kompot můžete vyrobit třeba z letních jablek, ta kyselejší jsou do něj nejlepší. Sladké hrozny budou ve směsi příjemným oživením.

Fotogalerie

Kromě kyselejších jablek a hroznového vína, ideálně bezpeckového, si připravte 350 g cukru na 1 litr vody. Hodit se vám bude i ocet, stačí lžíce do misky vody, aby pokrájená jablka hned nezhnědla.

Hrozny omyjte a oberte bobule z  třapin, Jablka zbavte jádřinců, pokrájejte je na menší hranolky a hned je dávejte do vody s přídavkem octa, jinak zhnědnou.

Vodu z jablek slijte do hrnce, přidejte odpovídající množství cukru a svařte v nálev. Ovoce naplňte do čistých sklenic, pravidelně přitom střídejte oba druhy ovoce a obsah sklenic průběžně setřásejte. Pak ovoce ve sklenicích zalijte nálevem, uzavřete a sterilujte 20 minut na 85 °C.

Autoři:



Nejčtenější

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...



Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Další z rubriky

Veřejná griloviště jsou skvělá. Dávají šanci lidem, kteří nemají zahradu

Grilovat nemusí jen ten kdo má zahradu, využijte i veřejná místa, na kterých je...

V městské zeleni v Česku skvěle funguje řada oficiálních grilovacích míst, kde je povoleno rozdělávat oheň a není třeba...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Recept na krémové jahodové tvaronočky, které vás pošlou do ráje

Tvarohové nočky s jahodami na másle neboli tvaronočky

Kdo by nemiloval ovocné tvarohové knedlíky, když spojují dvě úžasné suroviny: tvaroh a jahody jako sezonní ovoce. A...

Najdete na iDNES.cz