Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Udělejte si na zimu zásobu vlastních kompotů. Stačí voda a cukr

aktualizováno 
Kompoty patří k nejhodnotnějším ovocným konzervám, jejich příprava přitom nemůže být jednodušší. Vybírá se do nich to nejkvalitnější ovoce, cukru se přidává méně než do džemů a u všech kompotů je pracovní postup v podstatě stejný.

Třešňové kompoty patří k nejvděčnějším. | foto: Profimedia.cz

Ovoce se do kompotů zpracovává celé, pouze bez nejedlých částí, jako jsou stopky či velké pecky. Cukru se přidává méně než do džemů a šťáv a ovoce zbytečně netrpí dlouhým vařením. Příprava kompotů je natolik jednoduchá, že to zvládnete i bez předchozích zkušeností. Kromě ovoce stačí mít po ruce vodu a cukr. Odměnou jsou široké možnosti upotřebení takto konzervovaného ovoce.

Čtěte ve středu

Skvělý kompot připravíte i z angreštu.

Pokračování seriálu o zavařování, včetně podrobných manuálů, tentokrát na téma kompoty

Pracovní postup je u všech kompotů obdobný. Vyberete jen to nejlepší, zralé, ale dosud tuhé ovoce, které naskládáte do sklenic. Menší bobuloviny ve sklenici při plnění průběžně setřásejte, aby později v nálevu nebylo poloprázdno.

Také tvrdé ovoce v kompotu rádo plave, proto se dává předvařit v cukerném roztoku, aby zvláčnělo. Některé druhy ovoce se  doporučuje loupat, aby byl kompot jemnější, například jablka, hrušky, broskve, někdy i švestky.

Nálev připravíte svařením cukru ve vodě, někdy se v receptech objevuje i koření, případně citron nebo kyselina citronová. Počítejte přibližně 0,25 litru nálevu na jednu sklenici o objemu 1 litru. Pokud vám zbude, lze ho několik dní uchovat. 

Ovocné kompoty byste ovšem neměli skladovat déle než rok, protože po delším skladování ovoce měkne, ztrácí barvu a částečně také chuť.

Kompot z jablek a hroznového vína krok za krokem

Jednoduchý kompot můžete vyrobit třeba z letních jablek, ta kyselejší jsou do něj nejlepší. Sladké hrozny budou ve směsi příjemným oživením.

Fotogalerie

Kromě kyselejších jablek a hroznového vína, ideálně bezpeckového, si připravte 350 g cukru na 1 litr vody. Hodit se vám bude i ocet, stačí lžíce do misky vody, aby pokrájená jablka hned nezhnědla.

Hrozny omyjte a oberte bobule z  třapin, Jablka zbavte jádřinců, pokrájejte je na menší hranolky a hned je dávejte do vody s přídavkem octa, jinak zhnědnou.

Vodu z jablek slijte do hrnce, přidejte odpovídající množství cukru a svařte v nálev. Ovoce naplňte do čistých sklenic, pravidelně přitom střídejte oba druhy ovoce a obsah sklenic průběžně setřásejte. Pak ovoce ve sklenicích zalijte nálevem, uzavřete a sterilujte 20 minut na 85 °C.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

OBRAZEM: Zlínská výstava Retrosbírky představuje poklady z dob socialismu

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky,...

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz