Udělejte si na zimu zásobu vlastních kompotů. Stačí voda a cukr

aktualizováno 
Kompoty patří k nejhodnotnějším ovocným konzervám, jejich příprava přitom nemůže být jednodušší. Vybírá se do nich to nejkvalitnější ovoce, cukru se přidává méně než do džemů a u všech kompotů je pracovní postup v podstatě stejný.

Třešňové kompoty patří k nejvděčnějším. | foto: Profimedia.cz

Ovoce se do kompotů zpracovává celé, pouze bez nejedlých částí, jako jsou stopky či velké pecky. Cukru se přidává méně než do džemů a šťáv a ovoce zbytečně netrpí dlouhým vařením. Příprava kompotů je natolik jednoduchá, že to zvládnete i bez předchozích zkušeností. Kromě ovoce stačí mít po ruce vodu a cukr. Odměnou jsou široké možnosti upotřebení takto konzervovaného ovoce.

Čtěte ve středu

Skvělý kompot připravíte i z angreštu.

Pokračování seriálu o zavařování, včetně podrobných manuálů, tentokrát na téma kompoty

Pracovní postup je u všech kompotů obdobný. Vyberete jen to nejlepší, zralé, ale dosud tuhé ovoce, které naskládáte do sklenic. Menší bobuloviny ve sklenici při plnění průběžně setřásejte, aby později v nálevu nebylo poloprázdno.

Také tvrdé ovoce v kompotu rádo plave, proto se dává předvařit v cukerném roztoku, aby zvláčnělo. Některé druhy ovoce se  doporučuje loupat, aby byl kompot jemnější, například jablka, hrušky, broskve, někdy i švestky.

Nálev připravíte svařením cukru ve vodě, někdy se v receptech objevuje i koření, případně citron nebo kyselina citronová. Počítejte přibližně 0,25 litru nálevu na jednu sklenici o objemu 1 litru. Pokud vám zbude, lze ho několik dní uchovat. 

Ovocné kompoty byste ovšem neměli skladovat déle než rok, protože po delším skladování ovoce měkne, ztrácí barvu a částečně také chuť.

Kompot z jablek a hroznového vína krok za krokem

Jednoduchý kompot můžete vyrobit třeba z letních jablek, ta kyselejší jsou do něj nejlepší. Sladké hrozny budou ve směsi příjemným oživením.

Fotogalerie

Kromě kyselejších jablek a hroznového vína, ideálně bezpeckového, si připravte 350 g cukru na 1 litr vody. Hodit se vám bude i ocet, stačí lžíce do misky vody, aby pokrájená jablka hned nezhnědla.

Hrozny omyjte a oberte bobule z  třapin, Jablka zbavte jádřinců, pokrájejte je na menší hranolky a hned je dávejte do vody s přídavkem octa, jinak zhnědnou.

Vodu z jablek slijte do hrnce, přidejte odpovídající množství cukru a svařte v nálev. Ovoce naplňte do čistých sklenic, pravidelně přitom střídejte oba druhy ovoce a obsah sklenic průběžně setřásejte. Pak ovoce ve sklenicích zalijte nálevem, uzavřete a sterilujte 20 minut na 85 °C.

Autoři:



Nejčtenější

Lidé jsou zhýčkaní a líní, s puškou chráním zvířata, říká lovkyně

Lovkyně Michaela Fialová ráda provokuje a z výhrůžek si nic nedělá

Michaela Fialová si na focení pro magazín Víkend oblékla šatičky s kolouškem Bambi. Zastřelila mu nejen maminku,...

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...



Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...

Dobrý den, jsem Potxolo. Budu největší a nejdražší vůl na světě

Plemeno plavého aquitánského skotu

Je mu sedm let a denně sežere asi 50 kilogramů brambor, mrkve a další potravy. Podle deníku El Mundo jeho majitelé už...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Další z rubriky

Proti podzimnímu splínu zabojujte dušenou dýní s hříbky

Dýně s hříbky je ideální podzimní kombinace.

Hříbky a dýně jsou perfektním podzimním párem pro vrchol sezony, který mají společný. Až na vás půjdou podzimní chmury...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich se loučí s Ano, šéfe! s nostalgií a třemi hvězdami pro putyku

Svážení piva a cestu sudů do sklepa pomocí klasické kladky obdivoval šéf už...

Přestrojit do dnešní univerzální podoby interiér i jídelní lístek staré dobré hospody, to nebyl v roce 2015 úplně...



Najdete na iDNES.cz