Na zdravé konině jsem vyrostla, říká majitelka koňského řeznictví

aktualizováno 
Přidávat koňské maso tam, kde není deklarované, není v pořádku. Ale jinak má takové nutriční hodnoty, že mu nelze nic vytknout. A dřív se na něj stály fronty a dostávaly ho nemocné děti, aby se rychleji uzdravily.

Je libo pěkný řízek z koniny? Pohled do koňského řeznictví v Marseille | foto: Reuters

Není zřejmě proslulejšího koňského řeznictví než to Čadilovo v Táboře. "Dokonce si k nám lidi chodívali i pro sádlo, které výborně fungovalo na různé ekzémy," říká Marie Čadilová, potomek rodu Čadilů, který výrobnu koňských produktů provozuje už 90 let.

"Už jen výjimečně se k nám dostane maso domácího původu, protože koní je u nás málo. Takže většinou kupujeme maso z Argentiny, kde se koně chovají volně jako skot, a má výbornou kvalitu. Občas se maso dováží i z Itálie, letos i z Rumunska," popisuje.

Ale i to domácí se podle ní tak přísně hlídá, že každý kus musí mít veterinární osvědčení. "Rozhodně si ale nepředstavujte, že je to maso z dostihových koní, jejich maso je při případné nehodě tak vystresované, že by nebylo poživatelné," říká.

Popularita táborské koniny spočívá v tom, že rodinný podnik dodnes vyrábí podle starých receptur. "V salámu musí být jen asi šedesát procent koniny, zbytek je hovězí nebo vepřové, jedině tak se vyladí chuť," říká.

Koninu nikdy prodávat nebudu, říká řezník

Na rozdíl od Marie Čadilové, která na konině vyrostla, však existuje velké množství lidí, kteří by ji nejedli. "Já koně miluji, proto koninu nejím a nikdy ji ani nebudu prodávat," tvrdí například proslulý pražský řezník František Kšána. Stejně rozdělené jsou i internetové diskuse pod články, kde se popisovaly letošní objevy nedeklarované koniny v různých mletých výrobcích.

Jedni se chvějí odporem, když by se měli dotknout masa z tak krásného zvířete, druzí se slzou v oku vzpomínají na dobu, kdy byla běžnou součástí jídelníčku. "Vzpomínám, jak máma chodila přes kopec pěšky na Harfu ke koňskému řezníkovi. Říkalo se tomu Konibar," vzpomíná pražský muzikant Milan Lejsek.

A učitel technologie Jiří Šimko ze Střední školy gastronomické a hotelové v Praze připomíná: "Kdysi jsem pracoval v restauraci, kde jsme koňské maso mívali na jídelníčku běžně. Tehdy se dalo sehnat jen přední, takže jsme dělali guláš a karbanátky. Ono je přece jen trochu tužší, takže ideální úprava byla dušením a na mletiny. Objednávali si to hlavně starší lidé, kteří si ještě vzpomínali na doby, kdy byla konina daleko běžnější."

Pro někoho je koňské tabu, pro odborníky je ale zdravé

I podle rozdílných reakcí na koninu je vidět, jak je svět rozdělený. Zatímco v anglosaských zemích je pojídání koňského masa v podstatě tabu, ve středomořských zemích je tento druh masa daleko běžnější, hlavně v Itálii a ve Španělsku, což jsou země, ze kterých se i často dováží. Ostatně poslední kauza probudila i Francouze, kteří se daleko více začali pídit po konině a zvedli řezníkům tržby. Vzpomněli si na historii, kdy hlavně v dobách válek bylo maso poraněných nebo zabitých koní relativně snadno dostupným zdrojem živin.

"Na první pohled je zřejmé, že koňské maso je z čistě dietetického pohledu dokonce vhodnější než maso hovězí, protože obsahuje vyšší podíl bílkovin a podstatně nižší podíl tuků, zejména s nasycenými mastnými kyselinami. Je také lepším zdrojem železa, mírně horším zdrojem zinku, další živiny jsou obsaženy ve srovnatelném množství nebo z hlediska obsahu nehrají příliš důležitou roli v celkovém dietárním přívodu," popisuje Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu.

Kuchyňské zpracování je velmi podobné jako u hovězího masa. Má tvrdší dlouhá vlákna. Vzhledem k tomu, že obsahuje více sacharidů, má nasládlejší chuť – s tím se musí počítat při kuchyňské přípravě. Maso hříbat do dvou let je ale jemné a lze ho srovnat s hovězím. Takže se hodí nejen na dušení a pečení, ale ze svíčkové nebo nízkého roštěnce připravíte i minutky.

Na konině si postavila svoji proslulost například belgická restaurace De Kuiper, kde se nabízejí steaky či tatarák, vše ze svíčkové. Zde vnímají každou zmínku o konině v médiích jako vítanou reklamu, protože lidé přicházejí ochutnat. Zato například v New Yorku v restauraci M. Wells Dinette byli pod tlakem veřejnosti přinuceni stáhnout koňské maso z jídelníčku.

Ochutnali byste koňské maso?

celkem hlasů: 4767

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 17. dubna 2013. Anketa je uzavřena.

Koňské považuji za delikatesu 2567
Ochutnal bych, ale nemůžu sehnat 1595
Nikdy bych to nevzal do pusy 489
Ochutnal jsem, ale nechutnalo mi to 116
Autor:



Nejčtenější

Lidé jsou zhýčkaní a líní, s puškou chráním zvířata, říká lovkyně

Lovkyně Michaela Fialová ráda provokuje a z výhrůžek si nic nedělá

Michaela Fialová si na focení pro magazín Víkend oblékla šatičky s kolouškem Bambi. Zastřelila mu nejen maminku,...

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...



Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Další z rubriky

Vybíráme wapku: větší tlak, nebo průtok vody? Lepší je to sjednotit

Pro očistu tvrdých povrchů je dobrým pomocníkem vysokotlaký čistič.

U výběru tlakové myčky není rozumné honit se jenom za jediným parametrem, kterým se chlubí výrobci. Mnohem lepší je...

TasteAtlas mapuje typické chutě, Česku přisoudil tlačenku i utopence

Mapování světa podle typických pokrmů

Projekt TasteAtlas by chtěl být světovým atlasem jídla a nápojů i encyklopedií chutí. Zatím zaznamenal více než deset...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...

Stát chce finančně podporovat mikrojesle a dětské skupiny, aby maminky mohly jít do práce
Stát chce finančně podporovat mikrojesle a dětské skupiny, aby maminky mohly jít do práce

Ministerstvo práce vyslalo do připomínkového řízení návrh, aby státní rozpočet financoval dětské skupiny a nově také mikrojesle. Do nich chodí hlavně děti, které nezískaly místo ve státní školce, ale jejich rodiče nastupují do práce dřív než po třech letech mateřské dovolené.



Najdete na iDNES.cz